Григор Димитров постигна най-доброто си класиране в Маями

02:10
Григор Димитров постигна най-доброто си класиране в Маями

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров постигна пета победа в петия си мач с Хуберт Хуркач, но и тя се оказа резултат от оспорван и интригуващ дуел - 3:6, 6:3, 7:6(3) за цели 2 часа и 41 минути. Така Гришо за първи път в кариерата си се класира на четвъртфиналите на “Мастърс”-а в Маями.

Многото непредизвикани грешки в първия сет и късно допуснатия пробив направиха изключително тежка задачата на топ ракетата ни след загубата на първия сет. Той сериозно повиши нивото и постигна пробив за спечелване на втория сет, а третата част напълно заслужено и логично беше решена с тайбрек. Там Хуркач направи огромна неточност, докосвайки мрежата преди да е завършил топката с печеливш удар, което му коства мини-пробив. Това го разклати и Димитров се възползва, за да стигне до петата победа в петия мач между двамата. 

Григор ще играе срещу Карлос Алкарас в петък на четвъртфиналите. 

Димитров спечели четвърта победа в четири трисетови мачове от началото на 2024-та. Той вече е деветият активен тенисист с класирания на четвъртфинали на всичките девет “Мастърс”-а - другите са Новак Джокович, Рафаел Надал, Анди Мъри, Гаел Монфис, Марин Чилич, Доминик Тийм, Стефанос Циципас и Александър Зверев.

Хуркач е номер 9 в световната ранглиста, което означава, че Гришо постигна 39-ата си победа в кариерата срещу съперник от топ 10. Със спечелените 155 точки до момента топ ракетата ни се доближава до 11-тата позиция в световната ранглиста и вече изостава само с 85 пункта от Циципас.

Първи сет

Хуркач натрупа предимство заради сервиса си, но първото по-дълго разиграване от основната линия завърши с успех на Гришо за 40-30. Пресилен форхенд след хубав подсечен ретур на българина означаваше дюс, но в следващата размяна Димитров прати бекхенд-слайс в аут от водеща позиция. Полякът направи двойна грешка и се стигна до ново равенство, а после и до още едно. Страхотен минаващ бекхенд по правата на топ ракетата ни му издейства четвърти дюс, като в следващия момент той беше в печеливша позиция на корта, но сбърка форхенд. Хуркач се справи на мрежата и най-после си спечели подаването след 10 минути игра - 0:1.

Страхотно продължително разиграване позволи на Гришо да стигне до 30-30 в следващия гейм, а сервис-мрежа го изведе до 40-30. И двамата не се чувстваха оптимално на начален удар, но пък радваха зрителите с добри изпълнения от дъното на корта. Непредизвикано сбъркан форхенд на Хуркач означаваше 1:1. Григор не пласира нито един ретур при страхотните начални удари на съперника и изостана с 1:2.

Гришо изравни на 2:2 след форхенд-униър, печелившо драйв-воле, бекхенд-униър и невърнат сервис. Хуркач натрупа аванс от 40-15, но Димитров влезе два пъти в разиграване и дочака два пъти грешки от бекхенд на съперника за дюс. Българинът също сбърка обаче и изостана с авантаж, но разнообразието от задната страна на ракетата на Григор му издейства ново равенство. Две излизания на мрежата на Хуркач свършиха работа за 2:3.

Гришо си издейства добър аванс от 40-15, но после направи непредизвикани грешки от бекхенд и форхенд, което вкара гейма в неочакван дюс и със сигурност незаслужен от гледна точка на поляка. Удар с рамката на ракетата на българина доведе до първия брейк-бол в мача, но нашият топ тенисист излезе на мрежата и завърши със смач. Мина се през още един дюс, но с ас и сервис-мрежа Димитров се справи - 3:3.

Гришо препарира съперника с форхенд-уинър по обратния диагонал, а после стигна и къса топка за 0-30. Българинът сбърка непредизвикано в стремеж за минаващ удар и се стигна до 30-30. За съжаление, Димитров направи успешен "хотдог" и два поредни фамозни форхенда, но Хуркач се защити перфектно и дочака непредизвикана грешка - 40-30. Полякът отново оцеля и поведе с 3:4.

Гришо не вкарваше първи сервис и въпреки че правеше красоти от дъното на корта, трябваше да премине през дюс, защото Хуркач повиши нивото на ретурите си и се възползва от възможността. Форхенд в аут на българина означаваше брейк-бол, а още един ненужно пресилен прав удар предостави шанс на поляка да сервиса за спечелване на сета - 3:5.

Грешките от ракетата на Григор не спираха и Хуркач затвори първия сет на нула - 3:6 за 52 минути.

Втори сет

Далеч по-позитивно започна втората част за Гришо, който доминираше със сервиса си и спечели без никаква интрига за 1:0. Хуркач отговори подобаващо с взето подаване без загубена точка за 1:1. Димитров вървеше по план до 30-0, но после сбърка непредизвикано два форхенда, които вместо да станат уинъри, излязоха в аут - 30-30. Полякът след това направи фанстастичен прав удар по късия диагонал и стигна до брейк-бол, вместо геймът отдавна да е приключил. Българинът се измъкна с чудесен бекхенд и впоследствие все пак си взе подаването за 2:1.

Гришо продължаваше да прави грешки от водещи ситуации в разиграване, но все пак стигна до 30-30, независимо че можеше да има вече точки за пробив, както и в предишните геймове на посрещане. Двойна грешка на Хуркач осигури първия брейк-бол на българина, но пък той беше отразен с ас. В крайна сметка полякът преодоля поредния си тест на свое подаване и стигна до 2:2.

Гришо отново си направи задачата много по-трудна от необходимото и трябваше да премине през дюс след отразен брейк-бол, а стигна до авантаж въпреки неубедителен смач. Все пак, той завърши на мрежата и независимо от трудностите поведе с 3:2. Хуркач сбърка бекхенд непредизвикано и се стигна до 15-30, а в следващото разиграване атлетизмът на Димитров се оказа решаващ - изключителна защита и контраатака за двоен брейк-бол. Първият беше отразен с ас, а вторият - с поразяваща форхенд комбинация по диагонала и по правата. Григор стигна до трети шанс за пробив с минаващ прав удар по правата, а още по-впечатляващ беше минаващият бекхенд по диагонала за затвърждаване на брейка - 4:2.

Гришо заби два аса и провокира две грешки на съперника, за да поведе набързо с 5:2. Хуркач с новия комплект топки спечели сервис-гейма си за нула време, но пък двамата направиха атрактивно разиграване, отишло на сметката на българина - 5:3. Димитров стигна до два поредни брейк-бола след невърнати сервиса (и то втори), а с форхенд-уинър приключи успешно втората част - 3:6, 6:3 за 92 минути.

Трети сет

Гришо пропусна сериозен шанс да стигне до двоен брейк-бол и вместо 15-40 стана 30-30 в началото на третата част. Втори пореден пресилен форхенд пък означаваше предимство за съперника в момент, в който и двамата сякаш бяха прекалено нервни на корта. Хуркач беше провокиран да сбърка и се стигна до дюс, но полякът се справи уверено и поведе с 0:1. Григор със стабилни разигравания от основната линия си издейства изравняване на 1:1.

Гришо изоставаше с 40-15, но направи два изумителни и рядко срещани минаващи форхенда, за да вкара гейма в дюс и да затвърди възходящата си линия. Хуркач обаче в критичния момент пласира два перфектни сервиса и оцеля - 1:2. Димитров не позволи никаква интрига в своето подаване и изравни скоростно на 2:2.

Българинът стигна до 15-30, но сбърка минаващ форхенд и съжали видимо за пропуснатия шанс да си осигури двоен брейк-бол - вместо това резултатът стана 30-30. Прекрасна защита и впечатляващ форхенд по обратния диагонал на Гришо обаче все пак му издейства шанс за пробив, но Хуркач за пореден път пласира фантастичен сервис в ключо в момент. В крайна сметка полякът отново оцеля - както беше и в предишни геймове - заради липсата на малко късмет и инциатива от страна на българина - 2:3.

Полякът започна с две фамозни отигравания в следващия гейм за 0-30, но Гришо го парира с отличен сервис и последващи удари за пълен обрат и 40-30. Непредизвикано сбъркан форхенд на българина обаче вкара гейма в дюс, а той после дублира грешката и трябваше да отразява точка за пробив. Тя беше отразена с ас по правата в полето за предимство, а две поредни директни точки от сервис вършиха работа за 3:3.

Хуркач взе без особени проблеми подаването си, но главно благодарение на нова порция неточности и пропуснати възможности от страна на българина - 3:4. Гришо отговори на предизвикателството с още по-убедителен гейм без загубена точка и 4:4.

Полякът оцеля и поведе с 4:5, след като Григор беше повел с 0-30 и при 40-30 имаше добър шанс да спечели разиграването, но прати бекхенд в мрежата. С изклюително убедителен сервис и последващи форхенди Димитров изравни на 5:5 за нула време. Бърз гейм записа и Хуркач, за да си грантира тайбрек - 5:6.

Григор изпусна добър шанс за 30-0 с форхенд в мрежата, но после пък Хуркач не се възползва от инициативата си и така се стигна до 30-15 за българина. Грешка от подсечен бекхенд на Димитров доведоха съотношението до 30-30, но невърнат сервис означаваше 40-30. Полякът пласира фантастичен бекхенд по диагонала и допълни с форхенд-униър за дюс. Ретур в аут означаваше гейм-бол за българина и той се възползва от случая с невърнат начален удар за 6:6 и тайбрек.

Първият мини-пробив дойде моментално на сметката на Гришо след хубав блок-ретур и грешка на съперника - 1-0. Чудовищно разиграване беше спечелено от българина с правилно пласирани подсечени бекхенди от негова страна и дочакана грешка на противника - 2-0. Димитров обаче направи двойна грешка, главно благодарение на умората от предишното тежко разиграване - 2-1. Хуркач заби ас за 2-2, а после докосна мрежата при уинър и заби ракетата си в земята от яд - изключително неприятна ситуация, но полякът побесня от невниманието си. Непредизвикано сбъркан форхенд на Хуркач означаваше 4-2 в полза на Гришо, а той с драйв-воле доведе резултата до 5-2. Страхотен ретур на българина му издейства предимство от 6-3 и троен мачбол при два предстоящи сервиса. Размяна на бекхенди завърши с успех на Димитров и той затвори двубоя с 3:6, 6:3, 7:6(3) за 2 часа и 41 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация