Впечатляваща победа за Григор Димитров в Маями

01:17
Впечатляваща победа за Григор Димитров в Маями

Григор Димитров осъществи впечатляващ обрат и “възкръсна” на “Мастърс”-а в Маями срещу превъплътилия се в сервис-бот чилиец Алехандро Табило. Топ ракетата ни спечели оспорвания 150-минутен дуел с 6:7(5), 7:6(5), 6:2 и се класира за третия кръг, където го очаква германецът Яник Ханфман, който елиминира Адриан Манарино по-рано днес. 

Гришо и Табило изиграха подвластни на сервисите два сета, без нито един да успее да отбележи пробив. И двамата отразиха по три брейк-бола, като българинът загуби първия тайбрек, а бе напът да стори същото и при втория. Той изоставаше с 2-5 и впоследствие с 4-5, а съперникът му имаше два сервиса, но точно тогава Димитров блесна и направи обрат. 

В третия сет 12-тият в света започна и завърши с брейкове, а и поддържаше достатъчно ниво концентрация на начален удар, за да затвори безпроблемно мача. Най-добрият български тенисист направи 47 уинъра (23 аса) и 26 непредизвикани грешки, а Табило се отчете с 32 печеливши удара (18 аса) и 34 сбъркани топки. 

Първи сет

И двамата демонстрираха моментално силата както на сервиса си, така и на форхендите, с което напълно логично спечелиха първите си подавания без загубена точка - 1:1. Табило загуби първото си разиграване на сервис-гейм след сгрешен бекхенд, но това не му попречи да бъде убедителен с началния удар - 1:2. Двамата проведоха по-продължителни разигравания в началото на следващия гейм, като Григор наложи преимущество с форхенд по диагонала за 30-0. Още две точки на сметката на българина означаваха набързо изравняване до 2:2.

Табило сгреши форхенд, но после записа три точки без игра след мощни сервиси и дръпна с 40-15. Неуспешен ретур на Димитров доведе до 2:3 след само 13 минути. Българинът беше притиснат по бекхенд-страната и се принуди да прати топката в мрежата за 15-15, а хубав форхенд-уинър на левичаря му свърши работа за 40-30. Гришо обаче направи ас и общо три невърнати сервиса за 3:3.

Гришо за първи път стигна до 40-30 при ретур, но точно тогава пък Табило направи третия си ас по "левичарския" диагонал и поведе с 3:4. Димитров направи двойна грешка и изостана с 0-30, а после се случи още една поредна за 0-40 за първи път в мача. Българинът отрази първия брейк-бол с невърнат втори сервис, а втория - с форхенд-уинър по обратния диагонал за 30-40. Ас номер 3 за Григор доведе развитието до дюс, а неотразен начален удар беше достатъчен вече за гейм-бол. Още един ас направи резултата 4:4.

Табило не преставаше с убийствената си ефективност на първи сервис - 87%. Той обаче направи двойна грешка за 40-15, а хубав ретур и бекхенд-слайс на мрежата на Димитров му позволиха да стигне до 40-30. С неотразен начален удар обаче чилиецът поведе с 4:5. Гейм на нула за българина за отрицателно време му послужи по най-добрия начин за натрупване на увереност в заключителната част от сета - 5:5.

Табило продължаваше да бъде невероятна машина за начални удари и с четири поредни аса записа перфектен гейм и поведе с 5:6. Гришо дръпна набързо с 30-0, но прати бекхенд в мрежата за 30-15. Ас по правата в полето за предимство и бекхенд-воле на българина вкара сета в тайбрек - 6:6.

Чак при 4-3 Григор получи реалистичен шанс да направи мини-брейк, но след хубав бекхенд на линията пресили форхенд в търсене на уинър и се стигна до 4-4. Българинът определено търсеше дълбоките топки и това отново му изигра лоша шега в следващото разиграване, при което пак със сантиметър не нацели линията и загуби точката - 4-5. Непредизвикана грешка с предната страна на ракетата на Димитров означаваше, че той трябва да отразява два сетбола. Първият се изпари след ас, но следваха два сервиса за чилиеца. Табило се справи с втората възможност и поведе с 6:7(5) за 49 минути.

Втори сет

Гришо не позволи да индикира никакво разочарование от злощастното развитие на първия сет и започна с убедително спечелено подаване за 1:0. Табило също не показваше признаци на загубване на инерцията и отново безмилостно нижеше първи сервис след първи сервис. Той дори поведе с 15-30 след двойна грешка на Димитров, но после българинът пласира фантастично воле - 30-30. Два поредни качествени сервиса на Григор означаваха 2:1.

Табило увеличи броя на асовете си на 10 и не спираше с бомбите от начален удар - 2:2. С два поразяващи форхенда чилиецът стигна до дюс от наглед комфортна за Гришо позиция при 40-15 и два поредни отбелязани аса. Аут от предната страна на ракетата на 44-тия в света означаваше гейм-бол за Димитров и той го реализира с ас за 3:2.

Красив минаващ форхенд на българина му издейства аванс от 0-15, а после контраатакуващ прав удар провокира Табило да прати топката в мрежата - 0-30. Невърнат сервис и ас по диагонала на чилиеца изравниха резултата на 30-30, след което вече Гришо си заслужи точка за пробив в продължително разиграване. Табило се размина на косъм от двойна грешка, а после и Григор прати минаващия си бекхенд в мрежата - дюс. Красива размяна зад основната линия завърши с къс диагонал от ракетата на българина и завършек на мрежата за нова точка за пробив. Чилиецът отрази и него с поредния си ас, а се мина и през още едно равенство. Димитров пласира бекхенд-уинър по диагонала за трети брейк-бол, но и той беше неутрализиран с ас. Неуспешен опит за къса топка на Гришо и 14-тият ас на Табило сложиха край на 11-минутния гейм - 3:3.

Гришо пласира три аса и набързо поведе с 4:3, сякаш за да заличи напълно емоциите от предишния гейм. Табило нямаше намерение да сваля оборотите с началния си удар и този път без никакви проблеми си взе подаването за 4:4. Григор изравни съперника си по брой асове - 14 - за да се доближи до края на сета при 5:4.

Табило отново се осланяше само на началния си удар и това му донесе успех за 5:5. Димитров не отстъпваше от "надстрелването" и с ас номер 16 завърши серсис-гейм на нула за 6:5. Серията от убедителни подавания без много загубени точки доведе до логичния завършек - още един тайбрек.

За съжаление, още първата точка в "дългия гейм" беше загубена от Гришо след непредизвикана грешка от форхенд и допуснат мини-пробив за 0-1. С два невърнати сервиса Табило уверено дръпна с 0-3, а ас номер 17 помогна на българина да намали до 2-3. Нови два последователни безответни начални удара доближиха чилиеца още повече до победата при 2-5. Димитров изпълни "задача минимум" и бързо и лесно намали до 4-5, но предстояха два сервиса на Табило. Фантастичен апроуч от воле и смач, докато тича назад, осигуриха на българина връщане на мини-пробива в решителен момент - 5-5. Бекхенд в аут на Табило вече означаваше сетбол за Гришо и два негови начални удара. Ас по диагонала материализира още първия шанс за изравняване на сетовете - 6:7(5), 7:6(5) за 1 час и 47 минути.

Трети сет

Гришо започна с фантастичен близо 10-минутен гейм на посрещане в третия сет и от втория си опит успя най-после да пробие съперника с фантастичен минаващ бекхенд - 1:0. За разлика от предишния дълъг гейм във втората част, когато също имаше шансове за пробив, но те бяха отразени, този път той диктуваше темпото и ако не бяха някои леки неточности можеше да осъществи пробива дори по-бързо. С ас номер 20 и още три прекрасни начални удара българинът затвърди предимството си при 2:0.

Табило се отърси от напрежението и намали на 2:1 в типичен стил с бързи точки, след което блесна с един форхенд-ретур-уинър при сервис-гейма на Димитров, но нашият топ тенисист продължи да поддържа предимство от 3:1. Страхотен форхенд-уинър на Григор му издейства аванс от 0-30, но Табило успя да се опази от неприятности и въпреки че с двойна грешка трябваше да преминава и през дюс, все пак се справи с подаването си - 3:2.

Гришо не само си взе убедително подаването за 4:2, но и повиши употребата на слайса от бекхенд в следващия гейм, като разхождаше съперника по ширината на корта и имаше успех за 0-30. Докосване до филето помогна на българина да поведе с 0-40, но Табило показа класа и отрази всичките брейк-болове, и то с два поредни бекхенд-уинъра. Нов негов опит за завършване със задната страна на ракетата обаче прати топката в аут и Гришо имаше четвърти шанс за пробив. Размяна на бекхенди и отлична защита на Димитров му осигури така желаното предимство - 5:2.

Отново бекхенд-слайсът помогна на Григор да стигне до два поредни мачбола на свой сервис, а ас по късия диагонал в полето за равенство узакони победата - 6:7(5), 7:6(5), 6:2 за 2 часа и 30 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация