Стилиян Петров: Не обвинявам клубовете - разбира се, че има страх

14:17
Стилиян Петров: Не обвинявам клубовете - разбира се, че има страх

Бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров, който е основна част от екипа на кандидата за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов, говори в студиото на Sportal.bg преди предстоящия Конгрес. 

"Дълъг и ползотворен път извървяхме. За три години влязохме в проблемите на българския футбол. Намираме се преди Конгрес, където клубовете трябва да покажат какво точно искат - нещо различно или да си продължават нещата, както е било досега. Надградихме в екипа - методисти, треньори. Няма как да избягаме от проблемите за треньорството, инфраструктурата", заяви бившата звезда на ЦСКА, Селтик и Астън Вила.

"Говорим с всички, които искат да разговарят с нас. Има някои, който не искат да говорят с нас. Но на 99% сме се видели с всички. Ще ни подкрепят тези, които са харесали какво предлагаме и това, което представляваме тримата. Търсим одобрение в това, че се опитваме да направим нещо за българския футбол. И това, което даваме като мандатност след нас - човекът след нас ще започне да надгражда, а не да запълва дупки", каза още Стилиян.

"Не обвинявам клубовете - разбира се, че има страх. Знаем, че клубовете имат проблеми. Не се работи тези проблеми да се отстранят по правилния начин. Клубовете не трябва да излизат и да казват кого подкрепят. Разбира се, че няма да излязат големите отбори, лицензирането е скоро, това ги притеснява. Разговарял съм и с Михаил Касабов, и с Георги Иванов - Гонзо, и с Георги Захариев, и с Манол Иванов, и с Георги Градев, не го крия", продължи рекордьорът по мачове за България.

"Човек от нашия екип, който е в Изпълкома - Петър Величков, няма да бъде допуснат на Конгреса. Защо? И ние не знаем. Те си работят по техни Устави, по техен начин на мислене. Спират един човек, не му дават пропуска. Казано му е, че не може да присъства. Вижте, възрастта няма значение. Има хора, които имат знанията и имат капацитета да работят в БФС. Важно е да избереш правилните хора да вървят в правилната насока. За Изпълкома говорихме с много хора и трябваше да изберем тези, които се вписват в това, което искаме да направим. На нас ни трябват силни специалисти. Ние не сме перфектни, знаем своите възможности", продължи Стан.

"Вече работим с методисти, които изграждат методиката за работа в клубовете с младите, работата в школите. Имаме подписан предварителен договор. Доста клубове в България използват треньори без лиценз, това е против правилата. Това не трябва да се случва. Изискванията към треньорската школа ще бъдат завишени - професионалният футбол и националният отбор са лицето. Трябва да вкараме категоризацията. Няма "скъсан" треньор в треньорската школа. Има проблем и със статуса на треньорите - някъде работят с един треньор от 10 до 18 години. Бях една година треньор на 21-годишните в Астън Вила. Моята работа беше да бъда връзката с мъжкия отбор. Всеки ден имах разговор с треньора от долната гарнитура. Възрастовите групи са много важни - всеки треньор си знае какво трябва да работи в определената възраст. У нас има треньори, които водят две-три възрасти и работят и друга работа, за да се издържат. Това е голям проблем, но ние точно затова сме тук.

Гледаме капацитета и човека - с какво може той да допринесе за българския футбол. Трябва да имаме идеите, мнението как да надграждаме, как да улесним процесите за кметовете и общините. Хора, как БФС иска да работи с държавата, ако няма диалог, ако няма среща? Всеки казва "Трябва да работим с държавата" - как може да обещаваш, без да си се срещнал? Това е нормален процес. Снощи един клуб се изключи и няма да гласува - Рилци (Добрич), а Добруджа, който издигна Георги Иванов - Гонзо, ще гласува. Защо става така? Битката от три години е малко видима. Имаме таланти и специалисти. Да, има какво да се прави инфраструктурно, но това е постижимо. Не всеки модел може да работи - за бонусната система сме взели няколко модела. Вече е изградено да се впише в проблемите на българския футбол. Реално. Направен е анализ, финансистите са си казали думата. Не е само да кажеш, че ще работиш с държавата", довери още легендарният полузащитник.

"В последните три години сме гостували в "Спортал" повече от всеки от Футболния съюз. Това е остаряло мислене - той не е в България. Хората трябва да ни гласуват доверие. Дали на българския футбол му трябват нови идеи - разбира се! Искаме да вкараме правилото до 21 години - задължително. 70% играят българи, проблемът са некачествените чужденци, които играят тук. Няма база данни - много трудно можеш да намериш един футболист как се развива. Как според вас става селекцията в националните гарнитури? Говоря за юношите. Имам личен приятел, който е треньор. Обажда му се, без да гледа, и му казва: "Дай ми четиримата ти най-добри". Без да гледа. Иска да ги види на лагер - стават ли, не стават ли. Без да гледа. Говорим за селекционер, скаутско звено, база данни. Изоставаме много в тези процеси.

Казали сме в началото на Димитър - че искаме да е честен. Никой от нас тримата не е по-голям от българския футбол. Срещнах се с фенове, вярно е. Разговаряхме за неща, които ще се случат. Когато има комуникация, регулация, изисквания, всички страни работят заедно. Футболът е за феновете, забравяме го това нещо. Кой спря Суперлигата? Феновете. Защо? Защото искат да се наслаждават на футбола. Видяхте в Пловдив какъв стадион имат и вече каква е атмосферата. Говорим с различни федерации. Има идея да има европейско първенство на Балканите. Ако не започнем да работим, ние няма да участваме в това нещо. Трябва да се мисли в краткосрочен и дългосрочен план", каза още Петров.

"Съдиите трябва да са защитени. Два месеца гледах как процедират съдиите в Англия. Има допълнително трима души, които следят как върви комуникацията между главен съдия, странични съдии и ВАР. Трябва да се стремим да работим върху това", добави Стан.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация