Бербатов: Знаем кой има правилният морален компас и в коя посока сочи

14:00
Бербатов: Знаем кой има правилният морален компас и в коя посока сочи

Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров гостуваха в предаването на Sportal.bg "Битката за БФС". Както е известно, Берба е един от основните кандидатите за президентския пост на футболната ни централа, а Марто и Стенли са двамата му най-близки поддръжници по пътя към тази цел.

Тримата бивши национали споделиха своите идеи и програма за управление на БФС, ако спечелят изборите в петък, 15 март. Бербатов говори по много от наболелите напоследък въпроси, свързани с родния футбол. Бившият голмайстор на Манчестър Юнайтед сподели, че трябва да има обединение, но то да бъде правилното.

Екипът на Бербатов е последният, който мина през студиото на Sportal.bg. Досега бе даден шанс на всички кандидати да говорят пред нашата медия, като това вече сториха Михаил Касабов, Георги Градев, Манол Иванов, Петьо Костадинов, Георги Захариев и Георги Иванов.

"Готови сме от три години. Борим се толкова време не защото така ни е скимнало, а защото имаше големи нередности и не можеше да си затваряме повече очите. Проблемите на клубовете станаха наши проблеми. Не можехме с лека ръка да се откажем. Бяхме задължени да продължим. Сега сме на финалната права, утре е денят. Готови сме, защото знаем, че сме направили всичко, което зависи от нас", започна Бербатов.

"Тези три години бяха доста тежки. В същия момент научихме доста неща - където хубави, къде не толкова. Ако ни се даде възможност, след утре започва по-трудната част - да защитим всичко това, което говорим. Това ще бъде най-голямото предизвикателство.

Всичко трябва да се случва по един и същи начин. Проблемите са толкова задълбочени, че ако не им обърнем внимание, ще се задълбочат още повече. Всички заедно трябва да започваме да бутаме леко-полеко. Има бързи победи, разбира се. Това е част от процеса. Всичко минава през утре. Говорихме с всички клубове, защото така задължаваше професионалната етика. Никой друг не го направи. Това показва постоянството, с което искаме да защитим идеите си. Ние приветствахме критиката на тези срещи", каза още бившият голмайстор на Манчестър Юнайтед.

"Ние не сме чули Изпълкома на определени кандидат-президенти. Може днес някой да го направи. Ние няма какво да крием. Дали големите клубове ще подкрепят някого - това е тяхно право. Накрая ще си проличи за кого са отишли гласовете. Това са водещите клубове и имат право да не казват нищо, защото тяхното мнение може да повлияе на другите.

Трябва да има правилното обединение. Знаем кой какво прави и какво говори. Знаем кой има правилният морален компас и в коя посока сочи. Някои хора нямат място, ако ние спечелим. Има хора, които толкова години са работили в БФС - сигурно са започнали с добри идеи, но по пътя някъде са ги изгубили", продължи той.

"Петър Величков трябва да влезе на Конгреса като член на Изпълкома. Ако той не влезе, има още двама или трима човека, които не трябва да присъстват на Конгреса, но ще са там. Трябва да има равнопоставеност. Когато няма, е ясно какво се търси. Футболната общественост не знае тези неща, както и много други примери. Долни неща, които не правят чест на никого. Това ни дава още повече желанието и си казваме "Правим правилното нещо".

Имаме Изпълком и хора, които оперативно са готови да застъпят моментално. Когато един човек отива на ново място, взима своя екип със себе си. Ние сме подготвени. В БФС има и кадърни хора. Когато една такава промяна настъпи, младите и образовани хора са добре дошли. Сигурен съм, че ще има такива хора, които ще искат да помогнат.

Ние може да се разбираме добре и да имаме близки отношения, но тук става въпрос за каузата, която е по-голяма от нас. Трябва обаче да се взимат тежки решения. Тепърва предстои предизвикателството. Когато вървим в правилната посока, няма какво да ни плаши", каза още Бербатов.

"Мисля че успях, с помощта на всички в екипа, хората, които избрахме, да бъдат полезни. Опитахме да има хора от всички сфери. Хората трябва да имат капацитет да взимат правилните решения. Тежко беше да кажа и на хората, които няма как сега да бъдат в Изпълкома.

"Много пъти си говорим за проблемите в детско-юношеския футбол. Процесът е навързан. Като започнем от това, че няма къде да играят. Тук влиза и работата на държавата. Трябва да я убедим да има инфраструктурни подобрения. След това следва подготовката на треньорите. Кой обучава нашите треньори? Не на последно място, моята идея е малко по-различна. Искам да съм президентът на терен и да обикалям. Да дам мотивация и амбиция на децата. Да им покажем ние откъде тръгнахме. Мотивацията в малките в днешно време е много слаба и те се разсейват лесно. Искаме да ги държим близо до топката. Не всеки ще стане добър футболист, но може да стане треньор или съдия. Ако не се погрижим за играта, продуктът ни няма да е качествен", заяви той по темата за проблемите в детско-юношеския футбол.

"Това с треньорските лицензи е болна тема. Въпреки че са направени крачки към подобрение, трябват още усилия. Да водиш даден клуб с лиценза на друг треньор - това нещо трябва да бъде прекъснато. Нито един не е бил скъсан на ПРО лиценз. Предполага се, че всички са много добре подготвени. Това автоматично означава, че нашият футбол трябва да върви добре, но някъде се губи връзката.

Когато ти си треньор в детско-юношеска школа, трябва да изкараш добри футболисти. Нуждите на децата са пред твоите купи и т.н. Няма как да вземеш едни деца и да ги водиш 7-8 години. Това не е правилно. Всеки е специалист в това, което трябва да направи", допълни бившият нападател.

"Ако ги убедим да използват правилната методология, има финансова помощ от федерацията. За треньорите - когато подобрим тяхното качество и образование, трябва да ги защитим. Ти може да се обединяваш с много хора, но ако не са правилните, няма да се получи. Тогава ще стигнем до правилните решения.

Някои от решенията, които искаме да направим, минават през дискусия с феновете и клубовете. Трябва да има симбиоза между всички страни. Информацията от всяко място е различна и объркваща. Имаме едно наум, когато федерацията казва нещо.

Стилиян и Мартин ще използват връзките си. Те са част от Изпълкома, защото идват с идеите, които ще бъдат обсъждани. Всички тези неща ще допринесат впоследствие. Всеки от нас тримата допълва другите.

Ние бяхме чужденци в друга държава. Не можем да кажем, че не ни трябват чужди играчи, но да са правилните. Вкарали сме правило за трима чужденци извън Европейския съюз. Клубовете трябва да доплащат за всеки следващ играч. Нашата програма е свързана с развитието на българските футболисти. Идеята е да имаме силен национален отбор, но това минава през правилното обучение.

Някой път процесите са на приятелска основа, трябва да надграждаме. Ние може да сме приятели, но вече сме колеги и ще работим професионално. Идеологията е да вървим напред с правилните средства.

Когато има повече хубави стадиони, вдигаме качеството на продукта. Ако има правилна комуникация с държавата, защо да не се случат инфраструктурните подобрения и в същото време да построим нов национален стадион.

На Балканите сме малко повече тарикати и затова има моменти, при които някой звъни на съдиите. Който и да е президент, ако разбере това нещо, трябва да сезира ФИФА и УЕФА. Съдийската комисия трябва да бъде независима. Имат си своя състав и председател. Ако дадения съдия продължава да върши неща, които са видими за всички, тогава повече не трябва да свири. Има варианти, ако има желание. Навсякъде ги има тези проблеми и трябва да намерим решение", сподели Бербатов по темата със съдийството, след което коментира напускането на Георги Градев, който преди да се кандидатира за президент на централата беше част от екипа на Бербатов.

"Нашата кампания е позитивна и хората знаят какво и защо е станало. Всеки си преценява дали иска да продължи по този път сам или с други хора. Ще се видим утре на Конгреса, всеки си е преценил шансовете за победа. Каквото и да стане, ние може да вървим с високо вдигнати глави.

Съжаляваме, че се стигна дотук, до това разединение. Хора, с които преди сме имали диалог, сега нямаме, защото харесват някой друг. Тези битки водят до отчуждение. Стигна се дотук, но нямаше избор. Това беше правилният момент да направим нещо", завърши кандидат-президентът Димитър Бербатов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация