Атлетико (М) разби митовете за Интер и се класира за четвъртфиналите в Шампионската лига

08:30
Атлетико (М) разби митовете за Интер и се класира за четвъртфиналите в Шампионската лига

Атлетико Мадрид е последният отбор, който си осигури място на четвъртфиналите в Шампионската лига. "Дюшекчиите" пречупиха финалиста от миналия сезон Интер след невероятна драма, завършила с дузпи. В редовното време мадридчани спечелиха с 2:1 и заличиха пасива си от първия двубой в Милано. В продълженията голове не паднаха, макар че шансове се откриха и пред двата тима, а при дузпите цели трима футболисти на "нерадзурите" сгрешиха и тимът на Симоне Индзаги отпадна.

Въпреки мощния домакински натиск, Интер пръв стигна до попадение. Точен в 33-ата минута беше Федерико Димарко, но в ответната атака Антоан Гризман изравни, а в 87-ата минута резервата Мемфис Депай заби втори гол за домакините и прати срещата в продължения. При дузпите за Атлетико пропусна само Саул Нигес, а от гостите неточно стреляха Алексис Санчес, Дейви Клаасен и Лаутаро Мартинес. Звездата на италианския гранд дори не уцели вратата и зрелището приключи с триумф за Атлетико.

И двата тима преодоляха с лекота груповата фаза и не криеха амбициите си да постигнат нещо голямо в тазгодишното издание на турнира. За Атлетико Шампионската лига е последният шанс за трофей през сезона, а Интер се стремеше да стигне до финала за втора поредна година, след като вече натрупа солиден аванс пред конкурентите си в Серия "А".

Атлетико определено не се намира в оптимална форма, което се потвърждава от резултатите на тима. Мадридчани спечелиха само два от последните си 9 мача, а в пет от тях не вкараха гол. Такъв беше случаят и през уикенда, когато "лос колчонерос" отстъпиха с 0:2 при визитата си на Кадис. Интер е на другия полюс и се намираше в серия от 13 поредни победи във всички турнири.

Голямата новина в състава на Диего Симеоне беше завръщането на Антоан Гризман. Французинът пропусна последните 4 двубоя на отбора, но започна от първата минута в най-важния мач на Атлетико от началото на сезона. На вратата на домакините бе несменяемият Ян Облак, по двата фланга стартираха Науел Молина и Самуел Лино, а тримата централни защитници бяха Стефан Савич, Аксел Витсел и Марио Ермосо. До Гризман в предни позиции действаше Алваро Мората, а в халфовата линия си партнираха Маркос Йоренте, Родриго де Пол и капитанът Коке.

Част от звездите на Интер получиха почивка срещу Болоня, но днес се завърнаха сред титулярите. Атаката водеха Лаутаро Мартинес и Маркюс Тюрам, а в средата на терена Симоне Индзаги се спря на Николо Барела, Хакан Чалханоолу и Хенрих Мхитарян. По десния фланг играеше Дензъл Дъмфрис, а отляво сновеше Федерико Димарко. Защитното трио пред Ян Зомер бе съставено от Бенжамен Павар, Стефан де Фрай и Алесандро Бастони.

Атлетико се уповаваше на силната си домакинска форма. "Лос колчонерос" загубиха само един от последните си 32 мача на собствен терен, а освен това излязоха крайни победители в 7 от най-скорошните си 9 срещи със съперници от Италия. Интер също имаше поводи за оптимизъм, защото продължи напред в 7 от последните си 8 сблъсъка в елиминациите на ШЛ след победа в първия мач. "Нерадузрите" обаче нямаха нито една победа в най-скорошните си 10 визити в Испания.

В първите минути Атлетико наложи високо темпо, но футболистите на Интер уверено отбиваха атаките на домакините. В 5-ата минута Лино беше изпуснат и влезе на скорост в наказателното поле, но Зомер изби силния му удар. Мадридчани продължиха да пресират дълбоко в противниковата половина и на няколко пъти отнеха топката, но след това не развиха докрай атаките си. В 13-ата минута Интер разгърна перфектна контра през Дъмфрис и само добрата намеса на Облак попречи на нидерландеца да открие резултата.

Мората беше активен и сновеше по целия фронт на атаката на Атлетико. В 17-ата минута испанският национал можеше да се озове сам срещу Зомер, но вратарят на Интер го изпревари. Гостите отговориха с коварен шут на Чалханоолу, след който се стигна до рикошет и топката придоби странна траектория, но Облак проследи полета й и я улови. В 22-ата минута "нерадзурите" отново използваха свободните пространства в половината на Атлетико и само отличното пласиране на Витсел попречи на Димарко да намери Тюрам около точката на дузпата.

В 28-ата минута Ермосо центрира право на главата на Мората, но Зомер плонжира и спаси. В 30-ата Лино потърси изненадата с фалцов удар от границата на наказателното поле, но топката мина далеч от целта. Атлетико нападаше с всички сили, но не се бранеше достатъчно добре. В 32-ата минута Интер още веднъж хвана защитата на домакините неподготвена и включилият се през центъра Димарко успя да открие резултата.

Атлетико съумя да отговори мигновено. Объркване в дефанзивната линия на Интер позволи на Гризман да остане непокрит, а за французина беше лесно да се ориентира веднага и да прати топката в мрежата зад Зомер. Павар не можа да изчисти и по този начин кълбото стигна до Гризман, който показа класата си. До края на полувремето съставът на Симеоне доминираше и защитата на гостите беше поставена под натиск, но почивката дойде при 1:1.

Стартът на втората част не беше толкова зрелищен. Двата тима водеха люта битка за всяка топка и никой не отстъпваше. Гризман не пестеше сили и помагаше много на колегите си в средата на терена и защита. В 52-ата минута домакините осъществиха хубава комбинация отдясно и топката стигна до Гризман, но неговият изстрел беше слаб и не затрудни Зомер. Малко по-късно Савич сбърка и подаде топката на Мхитарян, но той шутира изключително неточно.

В 58-ата минута Мората се завъртя в наказателното поле и стреля, но беше блокиран. В 60-ата таранът на Атлетико отново отправи удар, но високо в аут, а зад него непокрит чакаше Гризман. В средата на полувремето отборите понамалиха темпото. Интер беше добре групиран и Атлетико не можеше да пробие. Симеоне веднага прибегна към смените и пусна Анхел Кореа и Родриго Рикелме на местата на Де Пол и Лино. Симоне Индзаги също отговори с двойна смяна, като Матео Дармиан и Франческо Ачерби влязоха вместо Дъмфрис и Бастони.

Рикелме показа техника в 75-ата минута и мина между няколко играчи на Интер, като спечели корнер. Секунди след това Интер пропусна да нанесе решаващ удар. Тюрам изскочи сам срещу Облак, но заложи на силата и прати топката над напречната греда. Следващият ход на Диего Симеоне беше да пусне Пабло Бариос и Мемфис Депай, а терена напуснаха Науел Молина и Алваро Мората. В 80-ата минута бранител на Интер изби малко пред голлинията, а в ответната атака Облак се справи с удар на Барела.

Натискът на Атлетико ставаше все по-яростен. В 85-ата минута продължителна атака на мадридчани завърши с мощен удар на Депай, срещнал гредата. Само две минути по-късно нидерландският нападател вдигна публиката на "Метрополитано" на крака. Той получи перфектно подаване от Коке и с прецизен изстрел изравни общия резултат от двата мача. В самия край на добавеното време нова блестяща атака на Атлетико изведе Рикелме на чиста позиция, но младокът направи по-трудното и шутира над вратата.

В началото на продълженията хубав шанс се откри пред Тюрам, но французинът не можа да засече топката по-най-добрия начин. В 96-ата минута Рикелме подмина Ян Бисек и намери в наказателното поле Депай, но Зомер спаси изстрела на нидерландеца. Интер отвърна с пропуск на Лаутаро Мартинес, който се извиси след центриране от корнер, но прати топката на сантиметри от целта. В следващите минути играта се накъса, но това сякаш беше затишие пред буря. В 104-ата минута Депай напредна опасно и Чалханоолу го спря с цената на жълт картон. Нападателят на Атлетико само изпълни статичното положение, но уцели стената. До края на първото продължение мадридчани още веднъж бяха близо до гола, но Зомер отрази изстрела на Кореа.

Преди последните 15 минути Диего Симеоне извади изчерпалия физическите си сили Гризман и пусна вместо него Саул Нигес. Интер изнесе играта в по-предни позиции и се стараеше максимално дълго да задържа топката. В 113-ата минута Чалханоолу получи възможност да обстрелва Облак от статично положение, но не показа точен мерник. До края и двата тима заложиха на предпазливостта и победителят трябваше да бъде определен с дузпи.

Рулетката започна с безпощаден шут на Чалханоолу, но Депай отговори с не по-малко впечатляващо изпълнение и заби топката под напречната греда. При второто изпълнение за Интер появилият се в продълженията Алексис Санчес не успя да заблуди Ян Облак и словенецът спаси. Веднага след това обаче Зомер отрази удара на Саул. Третият пореден пропуск дойде от Дейви Клаасен. Нидерландецът шутира силно, но Облак усети посоката на удара и спаси. Рикелме се реваншира за пропуска си в края на редовното време и изведе Атлети напред. Ачерби не трепна - 2:2. Анхел Кореа също опъна мрежата и доближи домакините до победата. Лаутаро Мартинес можеше да съхрани надеждите на Интер, но не издържа на напрежението и прати топката високо над вратата.

Атлетико стана първият отбор в историята на Шампионската лига, който 4 пъти стига до дузпи, и първият, който 3 пъти излиза краен победител от тях. В предишните два случая жертви на "дюшекчиите" се оказаха Байер (Леверкузен) през 2015 година и ПСВ Айндховен през 2016-а.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация