Макс Верстапен с втори пореден полпозишън за 2024

22:57
Макс Верстапен с втори пореден полпозишън за 2024

Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен спечели своя втори пореден полпозишъна от началото на сезон 2024, след като триумфира в квалификацията преди утрешната Гран При на Саудитска Арабия.

Нидерландецът си гарантира първата позиция на стартовата решетка в Джеда с време от 1:27.472, което бе с цели 0.319 секунди по-добро от това на Шарл Леклер, който и тази седмица ще стартира втори. Монегаскът стигна до първата редица въпреки проблемите, които изпитваше в работата с чисто новите меки гуми в хода на сесията за място.

Пилотът на Ферари победи с 0.016 миналогодишният победител в Гран При на Саудитска Арабия Серхио Перес в битката за първата редица. Комапния на мексиканеца на втория ред ще прави Фернандо Алонсо, който бе с 0.374 по-бавен от Верстапен.

Съотборниците в Макларън Оскар Пиастри и Ландо Норис ще поделят третата редица, а зад тях на четвъртата ще застанат пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън. Юки Цунода и Ланс Строл ще оформят челната десетка на стартовата решетка.

Съвсем малко не достигна на Оли Беарман да се класира за Q3 в своята първа квалификация във Формула 1, след като младият британец бе с 0.036 по-бавен от Хамилтън в борбата за влизане в топ 10. Заедно със заместника на Карлос Сайнц във Ферари елиминирани в края на Q2 бяха още Алекс Албон, Кевин Магнусен, Дениъл Рикардо и Нико Хюлкенберг.

Хюлкенберг нямаше никакъв шанс да се бори за място в Q3, след като повреда в неговия болид го принуди да спре встрани от пистата. Германският пилот на Хаас започна обиколка, но още на изхода от втория завой се появи въпросният дефект, който го принуди да паркира в зоната за сигурност и да изкара червения флаг за няколко минути.

Валтери Ботас загуби с 0.072 битката с Албон за последното място в Q2 и ще трябва да започне утрешното състезание в Джеда от 16-то място. Освен пилота на Заубер аут след първите 18 минути на сесията за място бяха още съотборниците в Алпин Естебан Окон и Пиер Гасли, Логан Сарджънт и Гуаню Джоу.

Китайският състезател не направи нито едно бърза обиколка, след като механиците на Заубер не успяха да възстановят неговата кола навреме след тежката катастрофа в третата тренировка по-рано. Джоу се появи на пистата в самия край на Q1, но няколко секунди не му достигнаха, за да започне летяща обиколка и така той остана без време и ще трябва да стартира от дъното на стартовата решетка утре.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация