Рома съсипа Брайтън на "Олимпико" и обезсмисли реванша

00:40
Рома съсипа Брайтън на "Олимпико" и обезсмисли реванша

Рома изнесе истинска футболна лекция и взе солидна преднина от 4:0 срещу Брайтън в първи мач от 1/8-финалите в Лига Европа. “Вълците” вкараха по две попадения във всяко една от двете полувремена. Интересно бе, че и четирима различни голмайстори записаха имената си на таблото в лицето на Пауло Дибала (13’), Ромелу Лукаку (43’), Джанлука Манчини (64’) и Браян Кристанте (69’). Възпитаниците на Даниеле Де Роси изиграха един от най-силните си мачове през този сезон и напълно заслужено надиграха своя съперник.

Римляните започнаха много добре срещата и само в рамките на първите пет минути създадоха няколко опасни ситуации, като в най-добрата от тях Ромелу Лукаку стреля опасно с глава, но Джейсън Стийл успя да се намеси. В шестата минута при първата си реална атака в двубоя пък Симон Адингра нахлу опасно в пеналта, след което изстрелът му рикошира в крака на бранител и нацели дясната греда на домакините.

Натискът на “вълците” даде резултат в 13-ата минута, когато Пауло Дибала се измъкна зад гърба на бранителите в бяло и оказвайки се сам срещу Стийл успя да открие резултата. Това бе осми гол за аржентинеца в последните му девет двубоя. Постепенно след попадението Брайтън вдигна оборотите и изнесе действията доста по-далеч от наказателното си поле. В средата на първата част Дани Уелбек стреля опасно след корнер.

Играчите на Рома нанесоха втори удар на Брайтън няколко минути преди края на първата част. Едно дълго подаване в предни позиции отиде в краката на Люис Дънк, но капитанът на “чайките” се справи доста нескопосано, позволявайки на Ромелу Лукаку да му отнеме и да реализира в близкия ъгъл на Джейсън Стийл за 2:0. Футболистите на Роберто Де Дзерби бяха близо до намаляване на изоставането си още в ответната атака, но Миле Швилар се намеси блестящо след нов удар с глава на Дани Уелбек.

Двата тима показаха същото високо темпо и в началото на втората част, когато още в първите няколко минути двамата вратари трябваше да се намесват след удари на Ромелу Лукаку и появилия се на почивката Ансу Фати. Малко преди изминаването на час игра отново Уелбек също пробва да застраши Швилар, но не успя да уцели вратата.

“Джалоросите” стигнаха до трето попадение пет минути по-късно, когато Джанлука Манчини успя да се възползва от хубаво центриране в наказателното поле и с шпагат успя да реализира третото попадение за Рома в срещата. Ситуацията бе прегледана с ВАР и гола бе зачетен, но все пак останаха съмнения за засада на бранителя.

Нещата се влошиха още повече за Брайтън само няколко минути по-късно, когато “вълците” осъществиха поредната си отлична атака, Стефан Ел Шаарауи много елегантно центрира на средна височина, а Браян Кристанте с летящ плонж прати топката в мрежата на Стийл за четвърти път.

Гостите пропуснаха две отлични възможности да намалят изоставането си в следващите минути. Първо Ансу Фати достави отлично подаване пред голлинията, но там нямаше кой да го засече. Малко след това и Люис Дънк стреля неточно. До края на срещата нервите от страна на “чайките” взеха връх и техни играчи на два пъти нацелиха противници с лакът в главата, но тези ситуации останаха незабелязани от съдията. По този начин Рома взе много солидна преднина в първия двубой от 1/8-финалната фаза на Лига Европа преди реванша след седмица в Англия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация