Копенхаген бяха така любезни да са спаринг партньор на Манчестър Сити

23:58
Копенхаген бяха така любезни да са спаринг партньор на Манчестър Сити

Отборът на Манчестър Сити победи тима на ФК Копенхаген с 3:1 в срещата-реванш от 1/8-финалите на Шампионската лига. "Гражданите" се класираха напред в турнира, след като спечелиха първия мач със същия резултат и така продължават с общ резултат 6:2.

Сити уби интригата с два бързи гола в началото на второто полувреме, като Мануел Аканджи (5') изведе домакините напред, а съвсем скоро след него Хулиан Алварес (9') направи разликата в общия резултат невързможна за съкращаване.

Малко по малко датчаните позавързанаха забравеното си самочувствие и успяха да върнат гол чрез Мохамед Елиуси (29'). Попадението даде импусл в играта на гостите и те потърсиха изравняването в следващите минути, но им липсваше креативност и бързо пропиляха енергията, поради което скоро им се наложи да се приберат в отбрана.

Така логично се стигна до поредното избухване на Ерлинг Холанд (45'+3'), който върна преднината от два гола на отбора си и припомни кой е абсолютният фаворит.

След почивката мачът просто се доиграваше, като интересните положения бяха абсолютна оскъдица. Играчите на ФК Копенхаген тук-раме създаваха някакви голови ситуации, които обаче нямаше как да затруднят отбраната на гражадните и последният съдийски сигнал прозвуча, за да озакони класирането напред на Манчестър Сити.

Джосеп Гуардиола започна със сериозно подменен състав в отбранителната линия спрямо мача в датската столица, като пред Едерсон бяха Рико Люис, Мануел Аканжи и Йошко Гвардиол вместо Кайл Уокър, Джон Стоунс и Нейтън Аке. В халфовата линия и още по-напред нещата остнаха познати от първия сблъсък, като единствено 20-годишният Оскар Боб замени Джак Грийлиш.

За разлика от преди три седмици Якуб Нееструб ще започна с петима бранители и от първата минута към последната преграда пред вратата на гостите в добавка видяхме Петер Анкерсен. Халфовата линия изглежда доста променена и този път там ще действаха Виктор Фрохолд, Ори Оскарсон и Вилиам Клем вместо Диого Гонсалвеш, Расмус Фалк и Магнус Матсон. В нападение също имаше подмяна, като там бяхаМохамед Елиунуси вместо Виктор Клаесон.

Домакините започнаха вихрено и след по-малко от 300 секунди след първия съдийски сигнал се озоваха напред в резултата. Снажните датски футболисти увиснаха при центриране от корнер на Алварес, като крайният защитник Аканджи засече топката от воле около точката за изпълнение на дузпа и разтреля вратаря на гостите Камил Грабара.

Само четири минути по-късно "гражданите" изпълниха нов ъглов удар, с който отново матираха съперника. Отново Алварес изпрати центриране в наказателното поле, като този път то бе много по-остро и прострелно, а на границата на малкия пеналт Родригес засече с глава и нацели напречната греда. След това коженото кълбо се върна при Алварес, който стреля по диагонал отвъд наказателното поле, а Грабара извърши непростима грешка. Подобно на вратаря на Ливърпул - Лорис Кариус във финала от Шампионската лига срещу Реал Мадрид през 2018 г., сега стражът на ФК Копенхаген хвана в първия момент, но след това топка се изплъзна от ръкавиците му и попадна в собствената му врата, с което практически бе убита всякаква интрига относно цялостната развръзка на двубоя.

От там нататък мачът премина в приспивно темпо, в което домакините владееха инициативата със самзваща преса без обаче да нападат хаотично. Те навлязоха дълбоко в половината на съперника, а дори в един момент имаха предимство в притежанието на топката от цели 80% и опитваха бавно да пречупят датчаните.

Чак в средата на полувремето се появи нова изгодна възможност на хоризонта, когато Холанд овладя на границата на наказателното поле и отправи удар, който бе блокиран от защитник и в крайна сметка топката бе избита в корнер. Преди неговото изпълнение определено мнозинството от съперника настръхна предвид това, което се случи при предходните два, но този път Алварес центрира вяло, а Грабара се погрижи да улови в хватката си коженото кълбо.

Постепенно гостите си завърнаха от позабравеното самочувствие и малко по малко опитаха да излязат от своята половина, където бяха изтласкани в първите 25 минути. Начало на опитите даде подаване към Ори Оскарсон, който не можа да напредна, тъй като веднага бе индикарно, че датският футболист се е озовал в засада. Следващият замисъл обаче бе изпълнен блестящо и преднината на "гражданите" бе намалена до един гол. Всичко тръгна от една изгубена топка от границата на наказателното поле на гостите, които организираха скоростна контраатака с няколко подавания и скоро се озоваха пред противниковия пеналт, в чиято вътрешно Оскарсон намери с пас с петичка намиращия се непосредствено до него Мохамед Елиунуси матира още с първото си докосване Едерсон.

Логично, гостите потърсиха изравняването в следващите няколко минути Йелерт и Ашуири опитаха опасни центрирания, които не се оказаха проблем за "гражданите". След тях Денис Вавро на свой ред изпробва късмета си и стреля от дистанция, като топката се отби в защитник в небснобял спортен екип.

Силите на датчаните скоро се изчерпаха и ситуацията се завърна в познатото русло, където отборът на Манчестър Сити доминираше осезаемо на терена. Алварес продължи да се държи като истински плеймейкър и показа изключителна креативност с няколко мощни пробива и изстрели от изненадващи изстрели. Така нещата отиваха към завършек на първото полувреме при един гол преднина на домакините, но ново пропукване в датската отбрана доведе до трети гол в тяхната врата. Дълго подаване стигна до Ерлинг Холанд, на когото му бе позволено да прави каквото си иска в коридор между двама бранители, облечени в "черно", навлезе в наказателното поле, където триково залъга въпросните защитници, освободи си пространство, в което видя, че може да стреля и нанесе смъртоносния удар, с който върна преднината от два гола на своите. Веднага след това се чу и последният съдийски сигнал за първото полувреме, като реферът прецени, че поне към този момент няма нужда да продължава агонията на играчите на ФК Копенхаген, които най-вероятно щяха да инкасират още едно попадение, ако играта бе продължила.

Второто полувреме мина под знака на скучен и муден футбол, в който не се долавяше дори малка част от онова, което видяхме през първата част. Домакините продължаваха с натиска, който по естествен начин демонстрираше абсолютната им доминация, в която те не влагаха никакви усилия, а просто се задържаха в половината на съперника. Пет минути след подновяването на играта Холанд опита да отправи опасен удар, но твърде далеч от обсега на Грабара топката бе отбита от бранител на играещите в черни спортни екипи играчи.

Малко след това пък Алварес центрира от статично положение, а резервата Серхио Гомес се ориентира добре, отправяйки изстрел, който можеще и да бъде опасен, ако имаше малко повече точност в него.

В средата на полувремето дойде и първата възможност за гостите след почивката. Матеус Матсон стигна до топката след разбъркване в наказателното поле, но стреля със слабия си ляв крак и нататък бе елементрарно за Едерсон да се справи със спасяването. Четири минути по-късно пък Анкерсен засече центриране от ъглов удар, като и на него му липсваше прецизност, точност и сила в завършващия удар.

Четвърт час преди края на редовното време Скот Маккена се ориентира добре в наказателното поле след корнер

Шампионска лига, 1/8-финал, реванш

МАНЧЕСТЪР СИТИ 3:1 ФК КОПЕНХАГЕН (общ резултат 6:2)

1-0 Мануел Аканджи 5'
2-0 Хулиан Алварес 9'
2-1 Мохамед Елиунуси 29'
3-1 Ерлинг Холанд 45'+3

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация