Играчите на Лайпциг се опитаха да сътворят чудо на"Бернабеу", но могъщият Реал не им позволи

23:55
Играчите на Лайпциг се опитаха да сътворят чудо на"Бернабеу", но могъщият Реал не им позволи

Реал Мадрид и РБ Лайпциг завършиха 1:1 в реванш от осминафиналите на Шампионската лига и по този начин кралският клуб се класира за следващата фаза с общ резултат 2:1. Гола за "белите" реализира Винисиус Жуниор в 65-ата минута след пас на Джуд Белингам, а веднага след това Вили Орбан изравни. До края гостите доминираха, но късметът не беше на тяхна страна в няколко ситуации, включително след удар на Дани Олмо в добавеното време, който срещна гредата.

Както и в първия двубой, загубен с 0:1, РБ Лайпциг беше по-добрият отбор и създаде повече положения, но не успя да се възползва от тях. Германският тим със сигурност ще има претенции и към рефера Давиде Маса, който можеше да покаже червен картон на Винисиус Жуниор в средата на втората част, малко преди бразилецът да открие резултата.

"Белите" са отпадали само веднъж от общо 22 случая, в които са печелили първата среща в елиминациите на ШЛ. Това стана през сезон 2018/19 срещу Аякс. В единственото си предишно гостуване на "Сантиаго Бернабеу" РБ Лайпциг отстъпи с 0:2 в груповата фаза на турнира през 2022 година.

Навръх 122-ия си рожден ден Реал Мадрид влезе в двубоя след серия от 9 мача без загуба във всички състезания. Преди няколко дни отборът на Карло Анчелоти направи 2:2 срещу Валенсия на "Местайя", като навакса пасив от два гола и увеличи преднината си пред втория в Ла Лига Жирона на 7 точки.

РБ Лайпциг натрупа самочувствие с разгромен успех с 4:1 при гостуването си на Бохум, но е едва на пето място в класирането на Бундеслигата и ще трябва да стабилизира представянето си до края на сезона, ако иска отново да участва в Шампионската лига.

В стартовите 11 на Анчелоти нямаше големи изненади. Нападението се водеше от Винисиус Жуниор и Джуд Белингам, а Родриго беше резерва. Лука Модрич също остана на пейката, но другият ветеран в халфовата линия - Тони Кроос, започна от първата минута, заедно с Едуардо Камавинга, Орелиан Чуамени и Федерико Валверде.

На вратата бе Андрий Лунин, двойка централни бранители оформиха Антонио Рюдигер и Начо Фернандес, който беше с капитанската лента, а по двата фланга действаха Даниел Карвахал и Ферлан Менди.

Наставникът на РБ Лайпциг Марко Розе заложи в атака на Бенямин Шешко и Лоис Опенда. Четиримата в средата на терена за гостите бяха Дани Олмо, Амаду Айдара, Ксавер Шлагер и Чави Симонс. Защитното каре пред Петер Гулачи беше в състав Бенямин Хенрикс, Вили Орбан, Кастело Лукеба и Давид Раум.

Сред резервите за германския тим личаха имената на Кристоф Баумгартнер, Елиф Елмас и Юсуф Поулсен.

Реал подходи предпазливо в началото и търпеливо разиграваше в собствената си половина. Вини Жуниор опита пробив по лявото крило, но падна твърде лесно, притиснат от Шлагер. В ответната атака Дани Олмо извърши нарушение в наказателното поле срещу Начо Фернандес. В 9-ата минута Шешко изскочи сам срещу Лунин, заедно с двама свои съотборници. Словенецът подходи егоистично и не подаде, а Лунин спаси удара му. За радост на Шешко, след неговия пропуск беше вдигнат флага за засада.

Винисиус можеше да даде преднина на Реал след центриране на Карвахал, но не уцели топката с глава, а с рамо, и я прати в аут. Веднага след това РБ Лайпциг организира светкавична атака, завършила с неточен изстрел на Опенда. В 15-ата минута пред белгийския нападател се откри още една възможност след великолепен пас на Олмо, но и този път финалното докосване не беше достатъчно качествено. Постепенно действията се пренесоха пред вратата на гостите, но няколкото статични положения не доведоха до нищо опасно.

Стремежът на Реал да налага бавно темпо рязко контрастираше с директния стил на РБ Лайпциг. Германците използваха много вертикални подавания, с които изненадат противниковата защита. Публиката на "Бернабеу" не беше очарована от пестеливата игра на любимците си, но Анчелоти държеше отборът му да е добре подреден в отбрана и да не допуска грешки. В 40-ата минута далечен удар на Симонс рикошира и топката излезе в корнер, но след неговото изпълнение домакините изчистиха. Малко по-късно Олмо подаде на Симонс, който отново шутира, но Лунин внимаваше. Поредният корнер предизвика хаос в наказателното поле на Реал и Опенда се озова на чиста позиция, но стреля покрай гредата.

На почивката Анчелоти замени Камавинга с Родриго, а идеята беше ясна: отборът да заиграе по-офанзивно. Първата опасност обаче отново създадоха гостите. Те спечелиха фал на границата на наказателното поле, но Дани Олмо стреля право в стената. Родриго се включи активно и надбяга раум по десния фланг, а нарушението на бранителя му донесе жълт картон. Такъв получи и Вини Жуниор, който първо фаулира Вини Жуниор, а след това го блъсна в гърдите, но съдията Давиде Маса го пожали.

В 59-ата минута Опенда не успя да натисне добре топката след центриране от статично положение. Дани Карвахал пък побутна белгиеца към рекламните пана и двамата си размениха остри реплики, но Маса беше наблизо и разтърва двамата футболисти. Последва и добра атака на Реал, при която Кроос стреля фалцово, а Гулачи се разтегна и изби. В 63-ата минута унгарският страж отрази и коварен удар на Родриго.

В 65-ата минута домакините поведоха. Перфектна контра, започнала от Кроос, премина през Белингам, а неговият пас намери Вини Жуниор в наказателното поле и бразилецът опъна мрежата. Спокойствието за испанския гранд не продължи дълго. Първо Рюдигер изби малко пред голлинията удар на Симонс, а в 68-ата минута Давид Раум намери в наказателното поле Орбан и централният защитник отбеляза красиво попадение с глава - 1:1.

Натискът на РБ Лайпциг се усилваше все повече. В 74-ата минута гостите отнеха топката в противниковата половина, но ударът на Шешко попадна право в ръцете на Лунин. не след дълго и Дани Олмо опита да стреля, вместо да подаде на свой съотборник. Анчелоти реши да извади от игра Тони Кроос и да пусне Лука Модрич, а за гостите се появи Юсуф Поулсен на мястото на Опенда. В 80-ата минута Хенрикс стреля силно, но Лунин и този път беше на точното място.

Вили Орбан още веднъж остана на добра позиция след центриране от корнер и отправи удар, но в аут. Макар и тотално изчерпали физическите си сили, футболистите на Марко Розе не спираха да атакуват. Това остави много свободни пространства за Реал и в 89-ата минута Родриго влезе опасно в наказателното поле, но Гулачи спаси удара му. В добавеното време Дани Олмо овладя топката с гърди и пробва технично да прехвърли Лунин, но напречната греда спаси Реал Мадрид.

В оставащите няколко минути "белите" не допуснаха гол и постигнаха целта си, но пред Анчелоти остават доста въпросителни. РБ Лайпциг очарова с представянето си и може да съжалява, че не поднесе изненада срещу най-титулувания клуб в Европа.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация