Ливърпул се класира за четвъртфиналите на ФА къп без особени проблеми

00:18
Ливърпул се класира за четвъртфиналите на ФА къп без особени проблеми

Подмладеният Ливърпул покрай травмите на големите звезди продължи да прави чудеса и се разправи с отбора на Саутхамптън в мач от 1/8-финалите на ФА Къп.

Въпреки категоричният резултат, успехът не дойде никак лесно. Гостите подложиха младите си съперници на брутален натиск в първия четвърт час, като дори отбелязаха гол, който обаче бе отменен заради засада. Постепенно домакините отблъснаха "светците" и откриха резултата в края на първото полувреме. Голът отбеляза 18-годишният талант Луи Кумас (44'),

Втората част също предложи изключително интересен и динамичен футбол, като домакините посегнаха към победата с втори гол в 73-ата минута, който бе дело на Джейдън Данс (78'), за когото това бе дебютно попадение с червената фланелка. Британецът прекара само половин час на терена, като ознаменува престоя си, разписвайки се малко преди края отново (88').

Клоп продължаваше да изпитва сериозни проблеми с контузените си звезди преди началото на срещата, като отново не можа да разчита на рефлексите на Алисон, многофункционалността на Трент, както и на креативността на Жота, Матип и Тиаго. За сметка на това сред стартовите 11 бе героят от финала срещу Челси - Върджил ван Дайк, както и в нападение действа опитният Коди Гакпо.

От другата страна на терена Ръсел Мартин имаше само двама играчи в лазарета и влезе в битката срещу гранда самоуверен със схема от четирима бранители, трима полузащитници и още толкова нападатели. Под рамката на вратата бе Джо Лъмпли, последната линия пред него пазиха Джак Стивънс и Беднарек, връзката между двете половини на терена прави Джо Ротуел, а напред вратата на мърсисайдци опита да порази триото Самюъл Едози - Секу Мара - Камалдин Сулемана.

Преди да бъде дадено официалното начало на събитията на терена, на "Анфийлд" бе показана спечелената преди броени дни купа от турнира за Карабао Къп срещу отбора на Челси.

Трофеят бе изведен на легендарния стадион от момчетата, които подават топките по време на мачовете, което се превърна в специален момент за тях.

Вечерта стана още по-уникална за привържениците на Ливърпул, тъй като броени минути преди началото на двубоя стана ясно, че ако техните любимци преодолеят днешния си съперник в следващата фаза на турнира за ФА Къп ще срещнат кръвния враг Манчестър Юнайтед.

Гостите влязоха в мача настървени и показаха, че са готови на големи подвизи, вкарвайки гол по-малко от 60 секунди след първия съдийски сигнал. За тяхно съжаление попадението, отбелязано от Секу Мара бе отменено заради засада.

Въпреки това стечение на обстоятелствата "светците" не се отказаха и натиснаха здраво своя съперник, като в петата минута Сулемана опита да изненада вратаря на домакините Келъхър, който бе излязъл напред, но прехвърлящият му удар кацна на дясната греда. Няколко секунди по-късно стражът на мърсисайдци доказа, че има място под рамките на вратата, спасявайки тежък удар от границата на наказателното поле на автора на отменения гол Мара.

Четвърт час след началото дойдоха и първите опити на ливърпулци. Джо Гомес стреля опасно от ръба на пеналтерията, а бранител на гостите изби в последния момент. След него пък Конър Брадли се отчете с опасно центриране.

Гостите продължиха да демонстрират висок дух и създадоха нови главоболия на "червената" отбрана, като Арибо изпълни триково ъглов удар, който можеше да попадне директно във вратата, но пак се намери човек, който да попари амжициите на "светците".

Към средата на полувремето нещата се успокоиха и съперниците спряха със скоростните нападения, като концентрираха борбата в средата на терена. Така около 30-ата минута Сулемана разсече с дълъг пас половината на домакините от града на "Бийтълс" и спечели нов ъглов удар за своите. От корнера този път не последва нищо опасно, но за сметка на това нещата се пренесоха пред другата врата, където Боби Кларк пропиля невероятна възможност, пращайки топката в страни от дясната греда.

Гостите отговориха с нова опасност в 38-ата минута, когато Сулемана отново изпита рефлексите на Калахър след опасен дрибъл в пеналтерията и шут в долния десен ъгъл, който бе спасен и изчистен в корнер. По подобие на случилото се преди броени минути домакините отговориха веднага от своя страна стигнаха до правото да изпълнят ъглов удар. Три минути по-късно ливърплуци си спечелиха поредния корнер в мача след убийствен удар на Харви Елиът, който бе отразен от неуморимия страж на гостите - Джо Лъмли.

120 секунди по-късно обаче Лъмли рухна и мърсисайдци стигнаха до дългоочаквания гол. Прецизно подаване мина в коридор от играчи на "светците" и топката стигна до 18-годишния играч на "червените" - Луис Кумас, който се разходи по границата на пеналтерията, стреля в обратния ъгъл и взриви трибуните на "Анфийлд". Така домакините изстрадаха трудното начало и оцеляха след убийствения натиск на съперника, съумявайки да се оттеглят на почивката с гол аванс.

Втората част започна аналогично на първата, като по-малко от 180 секунди след подновяването на играта вратата на домакините бе застрашена. Най-добрият за "светците" от първата част Сулемана бе много близо до отбелязването на изравнителния гол, но липса на прецизност в решителния момент му попречи.

За сметка на това в седмата минута на второто полувреме един от най-опитните за "бийтълсите" Коди Гакпо най-накрая се прояви и отигра положиение в наказателното поле, стреляйки вляво от вратата.

След това момчетата на Юрген Клоп се прибраха и зачакаха новите изгодни възможности, а "светците" тръгнаха смело напред. Страхотен пробив на нападетля Едози можеше да завърши с гол, но в последния момент се намери защитник на домакините, който да изчисти. При изпълнението на последвалия корнер Джо Арибо направи добро включване, засичайки топката около точката за изпълнение на дузпа, но стреля в аут.

Час след началото се откри нова възможност пред домакините, с която можеха да затворят мача. Ибрахима Конте стигна до топката и я нацели с главата си, но ударът мина над напречната греда. Малко по-късно пък Данс се озова в стрелкова позиция и получи подаване, което отигра, но на пътя на неговия шут застана бранител на гостуващия тим.

Четвърт час преди края на редовното време дойде и вторият гол за мърсисайдци. "Светците" сбъркаха фатално при изнасянето Харви Елиът се озова с топката в опанса близост до съперниковата пеналтерия. Играчът не потърси славата и вместо да тръгне на пробив постъпи джентълменски, подавайки към откъсващия се Данс, а той не сбърка, за да преодолее Ламли за втори път. Това бе и първият гол с екипа на "червените" за 18-годишния британец.

Две минути по-късно МакАлистър можеше да оформи и класиката, но стреля високо над вратата. След него пък авторът на второто попадение Данс също бе близо до целта, като този път голът бе предотвартен от отбраната на "светците". Гакпо направи ново добро включване пет минути преди да изтече редовното време и бе съвсем близо до третия гол, но и той нямаше късмет. Така се стигна до 88-ата минута, когато дойде моментът домакините да избухнат отново. Крайният защитник Конър Брадли стигна до подаване в наказателното поле и стреля, като вратарят на гостите Лъмли се намеси добре в първия момент и спаси, избивайки под ъгъл. Защитата на Саутхамптън обаче се бе позиционирала безобразно и като от нищото изкочи Данс, който нанесе безпощадно и вкара втория си гол тази вечер, след като прекара на терена едва 30 минути.

Така в спор за място сред най-добрите четири в турнира мърсисайдци ще срещнат Манчестър Юнайтед, който се класира за напред след труден успех срещу отбора на Нотингам Форест. Мачът е след малко повече от две седмици, като е много вероятно тогава да видим още нещо от младежкия дух, който видяхме, че е в готовност да сътворява големи чудеса!

ЛИВЪРПУЛ 3:0 САУТХЯМТЪН

1-0 Луис Кума 44’
2-0 Джейдън Данс 73'
3-0 Джейдън Данс 88'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация