Ден за историята: България победи световния шампион по баскетбол!

19:12
Ден за историята: България победи световния шампион по баскетбол!

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол записа една от най-великите победи в своята история, след като надигра световния шампион Германия с 67:62 в зала "Арена Ботевград" в двубой от квалификациите за ЕвроБаскет 2025. Шест години след великата победа над Франция, днес "лъвовете" сразиха още една голяма сила в световния баскетбол. Успехът е ключов за амбициите на България за класиране за шампионата догодина, тъй като Бундестима е големият фаворит в групата, в която са още тимовете на Черна гора и Швеция.

Така момчетата на Росен Барчовски вече разполагат с баланс от 1-1 срещу името си в група "D", като същият е активът на Германия. След тях са Швеция с 1-0 и Черна гора с 0-1, като двата отбора играят помежду си по-късно днес. Както е известно, в първите си мачове българите отстъпиха пред шведите със 70:84, а германците надиграха категорично черногорците с 85:61.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Двубоят започна неприятно за българския отбор, тъй като още след първата минута игра Павлин Иванов извърши неспорстменско нарушение, като по този начин Германия успя да отбележи пет точки в едно притежание - всички от тях дело на Йонас Матисек. Коди Милър-Макинтайър откри сметката на българския тим с успешен пробив за 2:5, но "лъвовете" изоставаха значително в защита и оставяха техният съперник да стреля отворени стрелби. Въпреки че пропускаше изстрелите си, отборът на Гордън Хърбърт използваше атлетизма на Оскар Да Силва, който наниза четири поредни точки и изведе гостите напред при 2:9. Христо Захариев реализира следващите две точки за България, но Матисек продължи отличния си старт и вече имаше осем точки от началото на двубоя при 4:12. Лидерът на ЦСКА Георги Боянов се появи на паркета за първи път в този прозорец, като моментално се залепи за Да Силва. Макс ДиЛео обаче постави първата двуцифрена разлика между двата тима на таблото при 4:14. Първото прекъсване на Росен Барчовски в мача пък бе поискано при 4:16 в полза на германците, след като и Кристиан Сенгфелдер бе точен в правоъгълника. Българският отбор все пак показа проблясъци в дефанзивен план и не позволи разликата да нараства твърде много, като резултатът след една четвърт игра бе 7:19 в полза на Германия.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Българският тим успя да се съвземе след трудното начало и записа серия от пет поредни точки за старт на втората четвърт, след като Христо Захариев и Димитър Димитров бяха точни за 12:19. Освен това бе отсъдено и техническо нарушение за симулация на Малте Делоу, като Захариев реализира от наказателната линия за 13:19. Серията на домакините достигна 8:0 след успешен пробив и на Коди Милър-Макинтайър за 15:19, което предизвика прекъсване от страна на Гордън Хърбърт. След таймаута Да Силва бе спрян успешно от Константин Костадинов, а в следващата си атака "лъвовете" отново добавиха точки към актива си след два успешни фала на Захариев за 17:19. Изведнъж националите ни се озоваха напред в резултата, като серията им достигна 13:0 след тройка на вездесъщия Захариев за 20:19. Момчетата на Барчовски обаче не се задържаха много дълго напред, тъй като Луис Олинде и Йонас Волфарт-Ботерман върнаха преднината на Бундестима при 20:22 в средата на втората четвърт. Играта доста се накъса заради честите нарушения от едната и другата страна, като и двата тима бяха в "бонус"-а при преполовяването на втората част. Стигна се до още една смяна на водачеството в следващите минути, а Иван Алипиев се отличи със страхотен чадър срещу Делоу. Домакините взеха и второто си прекъсване в двубоя при 24:27 в полза на Германия. Съдиите отсъдиха още едно техническо на германците - този път на селекционера Гордън Хърбърт, като Боянов го вкара за 25:27. С фантастична тройка на Милър-Макинтайър България поведе на Германия с 28:27 на полувремето.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Българските баскетболисти продължаваха да се държат изключително равностойно срещу най-силния тим на планетата. Резултатът все още беше равен при 37:37 с оставащи три минути до каря на третия период. Венцислав Петков дори изведе "лъвовете" напред при 37:33, но след това Бундестима успя да елиминира дефицита си и да докара нещата до равенство. След това пък Ян-Никлас Вимберг бе точен за 38:40 в полза на германските състезатели. До края на третата четвърт авансът на германците скочи до шест точки при 39:45.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Кош на Коди Милър-Макинтайър даде оптимизъм на България за 41:45. След това Захариев бе точен веднъж от наказателната линия и така дистанцията бе сведена до едно притежание при 42:45. Защитата продължаваше да движи националите ни, които се бореха с всички сили и успяха да нанесат фантастична серия, чрез която си осигуриха преднина при 49:45 в своя полза. Естествено, Крамер и Да Силва се намесиха в този момент и възстановиха преднината на гостите, но кош и фал на Милър-Макинтайър вдигна залата на крака за 52:50 в средата на финалния период. Страхотната борбеност на Георги Боянов му осигури два фала и той поведе тима ни напред, а след това Захариев вкара тройка за 59:54 с една оставаща минута. Крамер обаче върна две точки за Бундестима с добавка за 59:56, като това бе резултатът при оставащи 67 секунди до финалната сирена. Милър-Макинтайър изригна с ключов пробив за 61:56, но след това отново борба в нападение и кош на Крамер за 61:58 с оставащи около 25 секунди до края. Играта на нарушения продължи и Милър-Макинтайър този път вкара един от два за 62:58. След изумителен хаос по терена германците изпуснаха възможност да изравнят и след това Боянов вкара кош и фал за 65:59. Въпреки че Крамер върна трите точки с тройка за 65:62, след това Милър-Макинтайър развинти защитата на съперника и оформи крайното 67:62.

Коди Милър-Макинтайър бе най-резултатен за историческия успех с 23 точки и 5 борби. Христо Захариев допринесе с 15 точки, а Георги Боянов се отличи с 11 точки и 5 борби.

Оскар Да Силва водеше германците с дабъл-дабъл от 15 точки и 12 борби. Давид Крамер и Йонас Матисек нанизаха по 11 точки, а Малте Делоу добави 10.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация