България се провали в гостуването си на Швеция

23:31
България се провали в гостуването си на Швеция

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол започна със загуба участието си в група "D" на квалификациите за ЕвроБаскет 2025. Възпитаниците на Росен Барчовски отстъпиха пред домакините от Швеция със 70:84 (22:29, 21:21, 12:12, 15:22) в зала "Партиле Арена". Голямата разлика се получи в последните секунди от двубоя, когато "лъвовете" допуснаха две поредни тройки и дистанцията бе увеличена значително.

Така засега България заема третото място в групата с баланс от 0-1, докато Швеция е втора с 1-0. В другия мач от групата тази вечер световният шампион Германия разгроми Черна гора с 85:61 и по този начин излезе начело в таблицата.

Българският отбор допусна цели 50 точки през първото полувреме, но все пак добрата стрелба на тима и старта 6/12 от тройката помогна на националите ни да изостават със само седем точки на полувремето. След това обаче "лъвовете" започнаха да пропускат от всяка възможна позиция и приключиха двубоя с 2/17 зад дъгата. Коди Милър-Макинтайър бе удържан до само пет точки през второто полувреме, след като бе вкарал 16 през първите 20 минути от играт

Следващият мач на България е в неделя срещу световните шампиони от Германия в зала "Арена Ботевград". Двубоят е с начален час 17:00.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Звездата на шведския отбор и състезаващ се за испанския елитен Билбао Мелвин Панцар сложи начало на гонитбата с хубава стрелба от средно разстояние след използван заслон на 217-сантиметровия център Матиас Маркусон. Приоритет на българския отбор в началото пък бе стрелбата от далечно разстояние, но за съжаление тимът ни не успя да реализира първите си два опита от тройката - 2:0. Шведите вече разполагаха със серия от 7:0 след откриващите две минути игра, като след това най-сетне Константин Костадинов отбеляза първите точки на България в мача с тройка за 7:3. Христо Захариев и Коди Милър-Макинтайър също нанизаха по един далечен снаряд за 11:9, като от началото на срещата България бе 0/0 при стрелбата от зоната за две точки и 3/6 от тройката.

Домакините удържаха водачеството и разполагаха с аванс от шест точки при 15:9, преди втората тройка в мача на Захариев да смъкне изоставането на "лъвовете" до четири при 18:14. И двата отбора продължаваха да поддържат високи проценти при успеваемостта от игра, но защитата на националите позволи на резервата Адам Рамстед да вкара седем бързи точки и да помогне на тима си да разполага с преднина при 25:19 с оставащи 90 секунди до края на първата четвърт. Тимът на Росен Барчовски забрави и да се върне в защита в последните секунди от четвъртината, като шведите доближиха границата от 30 отбелязани точки за първите 10 минути и водеха с 29:22 преди старта на втората четвърт. Скандинавците стреляха 11/14 от зоната за две точки, докато от другата страна България бе взела 4 опита за две и цели 12 от тройката, като бе 50% зад дъгата.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Класата на Милър-Макинтайър си казваше думата и плеймейкърът на клубния Баскония бе изключително агресивен в нападение, като на сметката си вече имаше 9 точки в началото на втората част при 29:24. Баскетболистите на домакините все пак продължаваха да използват заслоните без топка на върха и така си отваряха отворени позиции за стрелби, като Тобиас Борг отново бе точен за 34:26 в полза на Швеция. България обаче имаше възможност да играе на ръба на риска до края на полувремето, след като шведите извършиха пет отборни нарушения и всяко следващо щеше да праща играчи на гостите на наказателната линия. На Панцар пък му бе отсъдено техническо нарушение и Милър-Макинтайър вкара 10-ата си точка за 34:27. Секунди по-късно човекът с най-много асистенции в един мач в историята на Евролигата отново бе главно действащо лице, завършвайки на пробив за 34:29 в средата на втората четвърт.

Почти идентична разлика се запази след успешни индивидуални изяви на Павлин Иванов и Милър-Макинтайър за 37:33. Иван Алипиев също се разписа с тройка в мача и така разликата падна до едно притежание при 39:36. Гардът на Швеция Бара Нджие показа част от своя арсенал със страхотно поднасяне и отбелязан фал след нарушение на Костадинов за 42:36. Единственият вариант за шведската защита да спира Милър-Макинтайър и бързите му крака бе с фалове, като лидерът на българския отбор вкара три фала в едно притежание за 42:39. Сега пък дойде ред на Швеция да пропуска фалове и тимът не успя да реализира три наказателни, като разликата на влизане в последните две минути бе пет точки при 46:41. Бара Нджие демонстрира и че може да скача високо, след като сътвори страховита забивка за 50:43, а в последното си нападение за полувремето България не можа да отбележи и така домакините водеха на голямата почивка.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

След като двата тима пропиляха първите си няколко нападения, отборът на България стана автор на първите две точки за третата четвърт, които бяха реализирани от Христо Захариев за 50:45. Шведският състав обаче продължаваше да поддържа предварително натрупания си аванс от седем точки при 54:47, а именно тогава за първи път в мача се появи Андрей Иванов. Той обаче веднага направи неправилен заслон и така България допусна десетата си грешка в нападение от началото на мача. Все пак центърът на Черноморец се реваншира с две точки след пас на Павлин Иванов за 54:49 при преполовяването на третия период. Впоследствие капитанът на "лъвовете" извърши третото си лично нарушение и общо четвърто отборно в частта за гостите, като сега Швеция имаше възможност да стреля наказателни до края на периода.

С тройки на Дензел Андерсон и Тобиас Борг обаче шведският тим достигна за първи път до двуцифрена преднина при 60:49, като от началото на третата част Коди Милър-Макинтайър нямаше вкарана точка. Росен Барчовски извади американеца от игра за кратко, а Андрей Иванов се отличи с още две точки и чадър срещу Матиас Маркусон - 60:51. Трикольорите записаха най-силната си серия от началото на мача със супер изяви и в атака, и в защита - тройка на Алипиев, чадър на Тошков и след това отбелязан наказателен на Захариев за 60:55. Шведите пък започнаха да бързат и да си развалят процента, но същото се отнасяше и за тима на България. "Лъвовете" останаха без кош от игра в последните три минути от третата четвърт и така резултатът преди началото на финалния период бе 62:55 в полза на Швеция.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Милър-Макинтайър сякаш стъпи лошо при последната си стрелба и Барчовски заложи на Деян Карамфилов, който се появи в игра за първи път за старта на последната част. Константин Костадинов намали разликата с една точка за 62:56, но след това Адам Рамстед се разходи до коша за забивка и 64:56 в полза на Швеция. С два успешни наказателни удара пък Мелвин Панцар възстанови двуцифрената дистанция при 66:56. В следващите минути се разрази хаос на паркета с пропуски и грешки и от двете страни, като баскетболистите на България нямаха успех при стрелбата и продължаваха да изостават с десет точки. Костадинов пък фаулира Рамстед и му даде възможност да застане на наказателната линия, откъдето играчът на домакините вкара два пъти за 68:56 в полза на своя тим. Милър-Макинтайър се върна в игра, за да се опита да поведе "лъвовете" в последните минути от мача. Павлин Иванов пое отговорност в ключов момент и реализира бързи четири точки за 68:60, но веднага след това Панцар вкара именно през него за 70:60 в полза на Швеция.

Стрелбата от тройката вече започна да предава "лъвовете", които започнаха мача със 6/12 от тази зона, но до този момент вече бяха 8/28. Рамстед пък добави още една точка към актива на домакините и така резултатът стана 75:62 с оставащи около три минути до края на редовното време. Милър-Макинтайър най-сетне вкара първите си точки за второто полувреме, а веднага след това Захариев се пребори и отбеляза добавка за 75:66 с оставащи 2:23 до края на последната четвърт. Добра защита на Захариев срещу Панцар позволи на Милър-Макинтайър да развинти защитата на съперника и да направи дистанцията само седем при 75:68. Минчев обаче извърши неприятна грешка и Панцар открадна, за да отбележи решаващ кош и фал за 78:68 при оставаща една минута до края двубоя. Лидерът на домакините избухна и с невероятна тройка с табло за 81:70, а буквално в последната секунда Дензъл Андерсон наниза далечен шут със сирената за крайното 84:70.

Мелвин Панцар се превърна в най-резултатен за шведите с 16 точки и 5 асистенции. Тобиас Борг и Адам Рамстед нанизаха по още 14 точки, а Дензел Андерсон допринесе с 10 точки.

Коди Милър-Макинтайър наниза 21 точки за България, но само 5 от тях дойдоха през второто полувреме. Христо Захариев приключи с 18 точки и 8 борби при завръщането си в националния отбор, докато Павлин Иванов записа 10 точки въпреки здравословни проблеми, получени преди двубоя.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация