Венци Стефанов: В България има много войводи и малко войници - всички искат да са президенти

23:15
Венци Стефанов: В България има много войводи и малко войници - всички искат да са президенти

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде пресконференция на стадион "Васил Левски". Босът на "белите" говори по актуални теми от българския футбол и обоснова кандидатурата на Михаил Касабов за президент на Българския футболен съюз, издигната от най-стария софийски клуб.

"Направихме една добра подготовка, спокойствие има. Виждам, че има баланс в отбора на Славия, почти във всички линии. Имаме млади и перспективни футболисти, които скоро ще играят като титуляри и ще ни радват. Убеден съм. Спокоен съм, защото като гледам какво е положението с другите клубове в "А" група, не виждам някакво сериозно противодействие - клубове, които да показват някакви силно изявени качества. Говоря за тези след пето-шесто място. Балансиран отбор на Черно море, много силен Лудогорец, изявите на другите са по-скоро епизодични - редуват силни и слаби срещи. Оптимист съм за Славия

Идеята за Боянски ливади във футбола е добра, но в България има много войводи и малко войници - всички искат да са президенти. А дали стават за тази работа, те самите не са убедени в това. Да си президент не е да седиш и да се пъчиш, да се показваш от време навреме. Бъдещият президент не трябва да e човек, който ламти за власт, той трябва да е слуга на клубовете. Славия затова реши да издигне кандидатурата на Михаил Касабов. Първо, Мишо е много години в българския футбол, не е оцапан, няма кой да каже нещо лошо за него. Преди години Мишо направи така, че да играем с Германия и всяка среща носеше над 1 милион на България от телевизионни права. Връзките му с Германия, с Бекенбауер са известни. Много помощ сме видели от Германския футболен съюз. Мишо не ламти за власт, той иска да помогне с каквото може на българския футбол. Той иска да има ред, което е най-важното - да се знае кой пие и кой плаща. 

Шапка свалям на щангиста Насар, който не е от български произход и който донесе такава радост - сам се бори, сам финансира подготовката си. Това момче, ако отиде някъде навън, ще бъде позлатено, вярвайте ми. А той прави нещо за България, като не е етнически българин - трябва тези примери винаги да ги имаме като сигнална лампа в нашето мислене. Нека управляващите видят, че в България има достойни хора, на които трябва да се дава шанс и да се стимулират. Понякога българските спортисти са по-добри дипломати от цялото Външно министерство. Виждате и момичетата на Илиана какви успехи постигат, но Илиана ходи като апостол от врата на врата, за да може нейните момичета да имат възможност за подготовка. Новият президент на БФС не трябва да седи в кабинета да дуе бузи и да се чуди къде да се изфука, а да бъде като апостол. 

С Христо Крушарски обсъдихме да предложим тези пари, които сега се прибират от бетинг компаниите да се върнат в спорта поне 20%. Трябва да има помощ, за да може българският футбол да си поеме въздух, за да няма повече гастролиращи трупи като Берое, имаше в Пирин, тук-там, а накрая нищо - отборите отиват в канала. Говорим за Благоевград, Стара Загора - градове с традиции. Аз се радвам, че победихме Берое с 3:0, но този отбор може да го бие всеки. Това не трябва да се допуска. Хората са стигнали дотам, защото нямат избор. Идва някакъв уж президент, прави си собствен бизнес, собствена политика, докарва безработни футболисти и ние трябва да им ръкопляскаме. Това не е моето разбиране за футбол. 

Възрастовата граница за президент на БФС отпадна. Едно време Гриша Ганчев имаше крилата фраза за къщичката за пиленца. Има можещи и не можещи. Така е. Американският президент е на 80 и кусур години. Дайте да видим - ръководил ли си клуб, школа, треньор бил ли си? Какво?! Това е "Стани, Гоше, за да седне Тоше". Едно време така викаха за мавзолея, ако помните: "Стани, Гоше, да легне Тоше". Петко Бочаров викаше: "Да, ама не". Не става така. От другите кандидати единствено за Крушарски знам, че е давал пари в клуб, поддържал е терени, стадион, ремонти е правил, инвеститор е. От другите някой нещо да е изградил във футбола? Бербатов ме убеждаваше на една среща, че ще докарат спонсори - "Кока Кола". Абе "Кока Кола" не спонсорира НБА, ще дойде при теб, защото си много хубав. Трябва сами да си извадим каруцата. 

Лудогорец има много силен отбор, много дълга скамейка, но не е непобедим отбор. Както ние ги бихме в Разград, но аз не се заблуждавам, че сме по-силен отбор от Лудогорец. Не вярвам, че резултатът от мача Лудогорец - Черно море ще реши изхода на първенството, нивата е дълга. Сигурен съм, че Илиан се е подготвил добре за мача, Гошо Дерменджиев също - той е стара лисица, бивш футболист на Славия

Мишо винаги е бил опозиция на Боби, никога не е бил послушник, винаги е изказвал мнението си. Той винаги се е старал да помага по някакъв начин на българския футбол. Вече хората да преценят дали да слушат само "бля-бля-бля", или да гледат кой какво е свършил. В ресторант хапваш и пийваш, накрая идва сервитьорът със сметката. Всеки има глава на раменете си, нека разсъждава сам. 

На българския футбол му трябва мотика, виждал ли си мотика? Внимавай да не я настъпиш. Познавам Мишо Касабов от 40 години. Няколко човека се обединихме, Мишо иска да има подкрепата на повече хора, които да повярват, че той може да направи промените и да бъде полезен за българския футбол. Той ще подбере екип, който може да работи. 

Ще бъдем най-големите критици на Мишо, ако той не прави това, което е обещал и за което е издигнат - да търси начини да се помага на българския футбол. За кой човек говорех преди ли? За Стилян Шишков, който е човек с огромни възможности в Европа, с авторитет е, но бизнес ангажиментите му не му позволяват да се кандидатира. С неговия авторитет съм убеден, че могат да се привлекат средства от Европа за подпомагане на най-различни футболни мероприятия. Има много програми, които не използваме пълноценно. 

Мишо Касабов не е агресивен човек, а човек на консенсуса. Правя му реклама, все едно ще го женя - толкова е добър. Той няма да злепостави нашия избор. Преди години доведе в България Егидиус Браун. Дават акъл тези, дето не са си избърсали гащите - Лом и Лондон", каза Венцеслав Стефанов. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация