Иво Иванов разказва за ужаса споходил шампионския парад в Канзас Сити Чийфс

20:56
Иво Иванов разказва за ужаса споходил шампионския парад в Канзас Сити Чийфс

Шампионският парад на Канзас Сити Чийфс, който трябваше да отпразнува титлата на „вождовете“ в Супербоул LVIII, се превърна в кошмар, след като той завърши със стрелба, при която има поне един загинал човек.

Живеещият именно в Канзас Сити българин Иво Иванов разказа от първо лице за случилото се в близост до централната гара в града специално за Sportal.bg. Той споделя, че само минути преди стрелбата той е минал покрай въпросното място, защото е решил да си тръгне, понеже колата му е била паркирана на 4 километра от мястото на парада.

„Аз си тръгнах малко по-рано защото бях паркирал далече. Причината да паркирам далече е, че имаше близо един милиона човека и повече от тях бяха с лични автомобили. Паркирането беше ад, имаха около 4 километра преход до колата си, което ме накара да си тръгна по време на последната реч.

„Парадът има протокол, следва протокол. Първо имаше шествие с едни огромни двуетажни автобуси, което минава по булевард „Грант“, една много дълга улица. Шествието се движи много бавно и завършва пред централната гара, пред която има огромен хълм. Една огромна затревена площ, върху която се излизват 800 хиляди човека. Това е мястото, на което се състой този епохален купон.

„Аз съм на трети подобен парад, тъй като Канзас Сити спечели през миналата година Супербоул, през 2020 също спечели. Така че това е третият ми парад. Това, което беше по-различно е, че времето беше прелестно вчера. Беше 67 градуса по Фаренхайт, да кажем 17 градуса по Целзий, нито един облак на небето, което според мен мотивира още повече хора да присъстват на парада.

„Цялото това пространство беше покрито с хора. Аз останах няколко часа там, на практика от 10:30 сутринта бях там. Беше изключително преживяване, всички бяха щастливи, знаем, че спортът има обединяваща функция и нямаше човек, който да не е в еуфория, беше пълно с малки деца. Имаше много малки деца, които играеха футбол на поляната, тичаха, радваха се, катереха се по раменете на родителите си.

„В крайна сметка това беше събитие, което трябваше да остане в спомените на хората. Трябваше да остане в спомените на децата, защото не се знае кога ще се случи пак и дали ще се случи пак. И аз, тръгвайки си по време на последната реч бях на може би 3-4 улици от мястото на събитието когато започнаха изстрелите, които аз помислих за фойерверки, тъй като вече нямах в полезрението си това събитие, но чух изстрелите.

„След това разбрах, че не става дума за фойерверки, когато видях тичащите хора и естествено безбройните полицейските автомобили, които се движеха по по-различен начин от обикновено, с огромна скорост, със свистене на гуми и разбира се всички възможни сирени. Дадох си сметка, че това не са били фойерверки.

„Мястото на стрелбата беше същото място, по което бях минал преди няколко минути, вляво от гарата. Това беше коридорът, по който се минава върху един подлез над железопътните линии, това беше моят единствен изход от мястото. Така че точно там се е разиграла сцената.

„Тук сме една горе-долу сплотена общност, нямаме много такива събития. Имам позната, която е помогнала на пострадала жена. Тя е била простреляна в лицето. Имам доста познати, които бяха там, на мястото на събитието и получавам и от тях допълнителна информация.

„След това бяхме блокирани и аз не можах да се измъкна от центъра на Канзас Сити няколко часа. Не беше ясно кой е стрелял, колко човека са били въвлечени в тази стрелба. В момента знаем, че има трима арестувани и не е ясно какъв е мотивът зад това покушение – дали става дума за целенасочен терористичен акт, или за произволна престрелка, каквито за съжаление вече тук са ежедневие“, каза Иво Иванов специално за Sportal.bg.

Цялото интервю на Алекс Марков с Иво Иванов, в което той разказва и за спечелването на титлата в Лас Вегас в неделя може да чуете на прикаченото видео долу.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация