Великият Пат Махоумс завоюва още една титла за Канзас Сити Чийфс

07:48
Великият Пат Махоумс завоюва още една титла за Канзас Сити Чийфс

Магическият Патрик Махоумс изведе Канзас Сити Чийфс до втора поредна и общо трета титла в последните пет години в Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ след невероятен завършек на Супербоул LVIII. 

„Вождовете“ се наложиха с 25:22 срещу Сан Франциско 49ърс благодарение на тъчдаун пас на Махоумс към Мекол Хардман в самия край на първото продължение. Това бе едва вторият случай, в който Супербоул се реши извън рамките на редовните 60 минути.

До средата на третата четвърт двубоят на стадиона „Алиджиънт“ в Лас Вегас беше изцяло подгласен на защитата, като двата тима се оттеглиха на полувремето при резултат 10:3 в полза на 49ърс. Второто полувреме започна със серия от къси и нерезултатни притежания за двата тима преди Чийфс да счупят каръка с фийлд гол на Харисън Бъткър от 57 ярда. 

Последва тъчдаун от страна на 49ърс, но опитът за допълнителна точка беше блокиран. Именно това се оказа и разковничето в мача, тъй като тази изпусната точка позволи на Чийфс да изравнят резултата в края на редовното време и да вкарат срещата в продължение. 

В него Сан Франциско имаше първото притежание и стигна до фийлд гол, след което дойде и печелившият драйв на Чийфс. Той продължи 7:19 минути и включваше общо 14 разигравания, включително тъчдаунът, който направи Канзас Сити Чийфс династия.

С победата си тази нощ Чийфс стана първият отбор, който успешно защитава титлата си в НФЛ от Ню Инглънд Пейтриътс през 2003 и 2004.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

12:15 - Фъмбъл Сан Франциско! 49ърс започна двубоя с много ефективен драйв и достигна до средата на половината на Чийфс, но рънингбекът Крисчън Маккафри изпусна топката, която бе овладяна от защитата на Канзас Сити. 

10:16 - Пънт Канзас Сити! Първото притежание на Чийфс продължи само четири разигравания, след което действащите шампиони върнаха топката на 49ърс, които стартираха втория си драйв от собствената 24-ярдова линия. 

6:28 - Пънт Сан Франциско! Три наказания, две за фалстарт и едно за задържане, спряха устрема на Сан Франциско във второто притежание на тима, което завърши с пънт, който върна Канзас Сити дълбоко в собствената половина. "Вождовете" започнаха втория си драйв от 11-ярдовата линия пред собствената ендзона. 

3:53 - Пънт Канзас Сити! Добрата игра в защита на 49ърс продължи и при второто притежание на Канзас Сити, което продължи пет отигравания и завърши с пънт. При него Рей-Рей Маклауд допусна грешка при овладяването и не сигнализира за феъркеч, което за малко не доведе до отнемане на топката от страна на Чийфс. Все пак топката остана притежание на Сан Франциско, който започна третата си атака от собствения 17-ти ярд. 

Край на първата четвърт! Сан Франциско стигна до половината на Канзас Сити преди края на първата четвърт и започна втората с трети опит за 14 ярда от 37-ярдовата линия на Чийфс. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

14:48 - Фийлд гол Сан Франциско! Резултатът в Super Bowl LVIII беше открит благодарение на 55-ярдов фийлд гол на Джейк Мууди. Преди това Брок Пърди пробва далечен пас към Дийбо Самюел, който беше покрит от Трент Макдъфи в ендзоната. Успешното попадение на Мууди е и нов рекорд в Супербоул за най-дълъг фийлд гол. 

11:59 - Фъмбъл Канзас Сити! Айзея Пачеко изпусна топката малко пред ендзоната на 49ърс, които овладяха топката, спирайки атаката на Чийфс. 

В предходното разиграване Патрик Махоумс подаде 53-ярдов пас към Мекол Хардман, с който Канзас Сити за първи път от началото на двубоя влезе в половината на своя противник. 

9:29 - Пънт Сан Франциско! Притежанието започна отлично за 49ърс с 10-ярдов рън на Пърди и наказание за 15 ярда срещу защитата на Чийфс заради хващане за яката срещу куотърбека на Сан Франциско. След това обаче отбраната на Канзас Сити спря атаката на своя съперник и реализира първия си сак за двубоя, събаряйки Пърди, след което 49ърс трябваше да изритат топката. При нейното овладяване Ричи Джеймс я изпусна, но успя да си върне притежанието ѝ.

7:49 - Пънт Канзас Сити! Защитата на Сан Франциско отново се справи отлично срещу Махоумс и атаката на Чийфс, след като на два пъти събори куотърбека на Канзас Сити, който дори бе наказан с 10 ярда заради умишлено изхвърляне на топката в края на първото разиграване на притежанието. 

4:32 - Тъчдаун Сан Франциско! Първият тъчдаун в Super Bowl LVIII стана факта след страхотно триково отиграване от страна на 49ърс. Пърди подаде вляво от себе си към Джоан Дженингс, който на свой ред прехвърли топката в противоположния край на игрището, където намери Маккафри, който имаше чист път пред себе си към ендзоната на Чийфс. 

Атаката на 49ърс беше подпомогната и от едно наказание срещу Чийфс, което бе дадено на Ладериъс Снийд, който след края на едно отиграване се ядоса и удари по каската Брандън Аюк, с което си спечели наказание от 15 ярда. Само две разигравания по-късно дойде и тъчдаунът на Сан Франциско. 

0:20 - Фийлд гол Канзас Сити! След едно доста продължително притежание на топката, включващо общо 14 отигравания и продължило 4:03 минути, Канзас Сити стигна до първите си точки в мача благодарение на 28-ярдов фийлд гол на Харисън Бъткър. 

Край на първото полувреме! Въпреки малкото оставащо време Сан Франциско пробва едно бързо отиграване по земя, но след него остави времето да изтече, за да бъде сложен край на първото полувреме на Super Bowl LVIII. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

13:30 - Интерсепшън Сан Франциско! Ужасяващо началото на второто полувреме за Канзас Сити, след като пас на Махоумс към Маркис Валдес-Скантлинг беше пресечен от Джаир Браун на 44-я ярд в половината на Чийфс. 

12:31 - Пънт Сан Франциско! Много късо притежание на топката за 49ърс, които я изритаха след само четири разигравания, след като не успяха да спечелят нито ярд и дори загубиха един. 

10:45 - Пънт Канзас Сити! Нападението на Чийфс отново не успя да спечели нито един първи даун и трябваше да предаде топката на 49ърс.

9:10 - Пънт Сан Франциско! Серията от неуспешни притежания след почивката продължи, след като 49ърс също не успяха да спечелят нов набор от опити и трябваше да изритат топката, която отиде при Канзас Сити. 

5:01 - Фийлд гол Канзас Сити! Бъткър подобри рекорд на Мууди от по-рано в мача, реализирайки от 57 ярда, за да доближи Чийфс на 4 точки от 49ърс. 

В това притежание Чийфс показаха ново лице, което включваше и две тичания на Махоумс, които донесоха общо 26 ярда.

3:59 - Пънт Сан Франциско! Нападението на 49ърс отново не успя да направи нищо, след изключително доброто покритие, което защитата на Чийфс приложи срещу рисийвърите на Сан Франциско. Така за трети път от началото на полувремето 49ърс трябваше да изритат топката.

2:28 - Тъчдаун Канзас Сити! Канзас Сити се възползва от подаръка, който Рей-Рей Маклауд им направи, след като не успя да овладее пънт, след като топката се докосна в неговия съотборник Дарел Лутър. Впоследствие топката бе овладяна от Чийфс на 16-я ярд на 49ърс. 

Още в следващото отиграване Махоумс намери Валдес-Скантлинг в ендзоната, за да изведе за първи път своя тим начело в резултата. 

Край на третата четвърт! В самия край на частта нападението на Сан Франциско най-накрая се върна в ритъма от първото полувреме и с шест отигравания спечели 33 ярда, за да стигне до 42-я в половината на Чийфс.  

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

11:22 - Тъчдаун Сан Франциско! 49ърс си върнаха лидерството в резултат след едно продължително и солидно притежание, което завърши с пас от Пърди към Дженингс, който се пребори със защитата на Чийфс, за да влезе в ендзоната. За съжаление на Сан Франциско опитът за допълнителната точка на Мууди беше блокиран и така разликата в резултата се запази само един фийлд гол. 

Две отигравания преди тъчдауна Сан Франциско бяха в ситуация 4 опит за 3 ярда от 15-я ярд на Чийфс и вместо да заложат на сигурното с фийлд гол 49ърс рискуваха и Пърди намери Джордж Китъл, който с първата си уловена топка в мача донесе нов набор от опити на своя тим. 

5:46 - Фийлд гол Канзас Сити! Канзас Сити се доближи на крачка от ендзоната на Сан Франциско, но точно в този момент защитата на 49ърс успя да спре устрема на Махоумс и компания, които трябваше да се задоволят само с фийлд гол, с който резултатът беше изравнен преди финалните 5 минути на редовното време. 

1:53 - Фийлд гол Сан Франциско! 49ърс си върнаха водачеството в резултата малко преди края на редовното време, благодарение на фийлд гола, който Мууди реализира от 53 ярда. 

0:03 - Фийлд гол Канзас Сити! Бъткър изравни резултата с точен изстрел от 29 ярда 3 секунди преди края на редовното време, с което вкара двубоя в продължение. 

Край на редовното време! След редовните 60 минути резултатът в Super Bowl LVIII бе равен, което прати двубоя в продължение.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

7:22 - Фийлд гол Сан Франциско! Мууди изведе 49ърс напред в средата на първото продължение, но Канзас Сити имаше право на отговор. 

Край на мача - Махоумс намери Хардман от три ярда, за да донесе втората поредна титла на Канзас Сити Чийфс.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация