Арсенал впечатли футболния свят с представянето си в лондонското дерби с Уест Хям

18:23
Арсенал впечатли футболния свят с представянето си в лондонското дерби с Уест Хям

Арсенал нанесе изключително тежко поражение с 6:0 като гост на Уест Хям в лондонското дерби между двата тима, което бе част от 24-ия кръг на Премиър лийг. Играчите на Микел Артета вкараха цели четири попадения в рамките на около четвърт час в края на първата част чрез Вилиам Салиба (32’), Букайо Сака (41’дузпа, 63’), Габриел Магаляеш (44’) и Леандро Тросар (45’) и добавиха нови два гола отново чрез Сака и Деклан Райс (65’) през втората част. За “артилеристите” това бе четвърта поредна победа в шампионата, с която се изравниха по точки с втория в подреждането Манчестър Сити, но “гражданите” имат мач по-малко. За “чуковете” пък пропадането продължава и те нямат успех в пет поредни двубоя в шампионата и продължава да се отдалечава от местата в евротурнирите.

Още в началните минути на двубоя Якоб Кивиор загуби в средата на терена и това доведе до опасна атака на “чуковете”, но топката бе изчистена. Играчите на “артилеристите” наложиха известен натиск и в следващите десетина минути успяха да се задържат основно около пеналта на противника, но опитите им за двойни подавания бяха спирани лесно от футболистите във “винено”. Първата реална възможност за гол дойде в средата на първата част, когато центриране отдясно стигна до Леандро Тросар, но ударът на белгиеца бе спасен брилянтно от Алфонс Ареола. Крилото отправи нов опасен, но неуспешен удар от последвалия корнер. Играчите на Микел Артета изпълниха цели пет ъглови удара само в рамките на първия половин час от двубоя. Шестият корнер в 32-ата минута се оказа фатален за Уест Хям, като Уилям Салиба надскочи Едсон Алварес и да реализира за 0:1.

Само три минути след това гостите бяха изключително близо до удвояване на своята преднина, но Букайо Сака от непосредствена близост не успя да намери рамката на вратата на няколко метра пред голлинията. Английският национал направи нов сериозен пропуск в 37-ата минута, когато той отново бе изведен на отлична позиция от Мартин Йодегор, успя да преодолее дори Ареола този път, но изстрелът му премина покрай гредата. При третият опит Букайо Сака стигна до дузпа. Крилото бе изведен отлично напълно сам очи в очи с Алфонс Ареола, а вратарят събори Сака. Ситуацията бе доста тънка и бе преглеждана повече от минута за засада, но в крайна сметка решението на Крейг Поусън бе потвърдено. Сака застана зад топката и покачи на 0:2.

Положението за Уест Хям стана трагично минутка преди края на редовното време на първата част, когато Деклан Райс центрира от фал, а Габриел Магаляеш демонстрира отличната си голова форма в последно време и отново реализира с глава. Бразилският бранител има фантастичните четири гола в последните седем двубоя в шампионата.

Тоталният нокдаун за “чуковете” преди почивката бе нанесен от Леандро Тросар, който получи в наказателното поле от Мартин Йодегор и реализира в десния крак в далечния ъгъл на Ареола за 0:4. Това доведе до сериозно изпразване на стадиона от феновете на домакините, които започнаха масово да напускат съоръжението.

Дейвид Мойс опита да внесе някакви корекции в своя тим и на почивката Константинос Мавропанос и Калвин Филипс замениха Курт Зума и Едсон Алварес. Второто полувреме започна по познатия начин, а добро центриране отляво намери Тросар отново в добра позиция около точката за дузпа, но изстрелът на белгиеца този път не намери очертанията на вратата. В 57-ата минута играчите на Уест Хям можеха да стигнат до опасна ситуация с дълго подаване към Бен Джонсън. Той бе повален на земята от Габриел Магаляеш и останаха впечатления за нарушение, но съдията Поусън не отсъди нищо.

Още в ответната атака пък Букайо Сака отново успя да нахлуе много опасно в пеналта и да отправи изстрел, но Алфонс Ареола този път се намеси отлично и спаси. Крилото обаче бе безапелационен в 64-ата минута, когато за пореден път получи добра топка отдясно, разходи се почти необезпокояван между двама бранители на “чуковете”, след което прати топката в близкия ъгъл на Ареола, който само изгледа кълбото.

Нещата за домакините станаха комични веднага след изпълнението на началния удар, когато този път Бен Уайт се оказа с топката вдясно, той върна в малко по-задни позиции около границата на наказателното поле, Тросар и Йодегор не се разбраха кой да стреля, топката ги подмина, но Деклан Райс без подготовка отправи истински снаряд в мрежата на Ареола.

Десетина минути преди края на редовното време Мохамед Кудус бе близо до отбелязването на почетно попадение след нахлуване в наказателното поле, но Давид Рая показа, че е запазил своята концентрация въпреки малкото работа и успя да спаси. Следващият уикенд Арсенал ще се изправи срещу Бърнли, а Уест Хям ще срещне Нотингам Форест.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация