Безапелационен Григор е полуфиналист в Марсилия

21:58
Безапелационен Григор е полуфиналист в Марсилия

Григор Димитров спечели “надстрелването” с коварния французин Артур Риндеркнеш - 6:3, 7:6(3) за 86 минути игра. Така топ ракетата ни се класира за първи път в кариерата си (от петия опит) на полуфиналите на турнира от категория АТР 250 в Марсилия.

Първи сет 

Мачът започна очаквано с доминация на сервиращите, като при 2:1 още никой не беше загубил повече от точка на свое подаване, а при втория гейм в актива на Димитров той спечели на нула. Още след два гейма на начален удар българинът имаше 4 аса в актива си, а съперникът му - два.

Първото топ изпълнение на Гришо дойде след прекрасен защитен бекхенд-слайс - минаващ форхенд по диагонала за 15-15. Агресивен ретур и контриращ прав удар на топ ракетата ни доведе до 15-30, а грешка на Риндеркнеш означаваше два брейк-бола. Димитров се възползва от втората възможност и дочака нова неточност, с което си заслужи предимство - 3:1.

Истински шедьовър с къса топка от форхенд по обратния диагонал позволи на българина да дръпне с 30-0, а той затвърди пробива отново без загубена точка с прекрасни подавания - 4:1. Риндеркнеш отново се затрудни след хубави ретури на Димитров и трябваше пак да среща трудности - 15-30. Българинът доминираше и в следващото разиграване, но този път късата му топка закачи филето и остана в неговата половина от корта - 30-30. Французинът заслужи аплодисменти с къса топка на свой ред, а после форхенд в аут на Гришо доведе до 4:2.

Димитров продължи с великолепното сервиране и с вече шест аса на сметката си дръпна убедително с 5:2. Риндеркнеш се възползва от новия комплект топки и проведе едно от малкото си безпроблемни до момента подавания за 5:3. Французинът стигна до 15-15, благодарение и на факта, че Григор не вкарваше първия си сервис. Топ ракетата ни направи драйв-воле от форхенд с доста приклякане за 30-15, но след това имаше двойна грешка - 30-30. Хубав уинър с предната страна на ракетата доведе до сетбол, а неточност на Риндеркнеш сложи край на сета - 6:3 за 36 минути със 100 процента спечелени точки от българина при вкаран първи сервис.

Втори сет

Риндеркнеш започна позитивно втория сет и с поредица от сервиси с над 200км/ч поведе с 0:1. Гришо едва сега загуби точка при вкаран първи начален удар, но като цяло беше убедителен - 1:1. Французинът задържа високото ниво на изпълнение на подаванията, като за нула време и без загубена точка направи резултата 1:2. Димитров също не сваляше качеството на сервисите си и не отстъпваше - 2:2.

Риндеркнеш допусна грешка след подсечен бекхенд на Григор и се стигна до 0-15, а после форхенд в аут на французина доведе до 15-30. Чудесна защита на шампиона от Бризбън провокира противника да сбърка, за да се получат два брейк-бола. Първият не беше материализиран заради форхенд в мрежата на Димитров, в момент, когато избяга от бекхенда си и бе доста зад основната линия. Сгрешен ретур на българина доведе до дюс, а после два безкомпромисни сервиса спасиха Риндеркнеш - 2:3.

Два пресилен форхенда на французина, ас на Гришо и провокирана грешка от негова страна набързо направиха резултата 3:3. Изключителен минаващ бекхенд от защитна позиция на българина го изведе до 0-15, но се стигна до безупречен форхенд-уинър на Риндеркнеш - 15-15. Григор направи прекрасно разиграване след ретур и завърши с печеливш удар с предната страна на ракетата за 15-30. Три поредни фантастични сервиса позволиха на Риндеркнеш да избегне неприятностите още веднъж - 3:4.

Гришо направи форхенд-уинър и добави осмия ас за 30-15, а лесен завършек на мрежата го изведе до 40-15. Невърнат начален удар на българина означаваше 4:4. Риндеркнеш спечели сервис-гейма си по перфектен начин за малко повече от минута - 4:5.

Ас номер 9 плюс два поредни форхенд-уинъра веднага след начален удар осигуриха на Димитров аванс от 40-0, след което той направи двойна грешка. Тя не се оказа значителна и с още един мощен форхенд българинът стигна до 5:5. Хубав негов ретур доведе до 30-15 в следващия гейм, но два поредни аса на Риндеркнеш означаваха 5:6. Два невърнати сервиса, форхенд-уинър по обратния диагонал и грешка на съперника донесоха гейм на Григор и вкараха сета в тайбрек.

Грешка от бекхенд на Риндеркнеш означаваше първи мини-пробив в полза на българина за 1-0. Ас номер 10 на Димитров доведе до 2-0, а невърнат втори сервис с подсичане по диагонала от полето за равенство - 3-0. Французинът заби 12-тия си ас за 3-1, а отлична акция на мрежата му издейства намаляване на резултата до 3-2. Риндеркнеш направи впечатляващ ретур, но Гришо се защити перфектно и дочака грешка за 4-2. Невърнат начален удар на българина му осигури предимство от 5-2, а съперникът сбърка форхенд по обратния диагонал - 6-2 и четири мачбола. Риндеркнеш отрази първия с 13-тия си ас - 6-3, но с нов безответен сервис Григор затвори заслужено мача и се класира за първия си полуфинал в Марсилия - 6:3, 7:6(3) за 86 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация