Сензацията Йордания е първият финалист на Купата на Азия

22:06
Сензацията Йордания е първият финалист на Купата на Азия

Приказката за Йордания на Купата на Азия продължава! Отборът на Хусаин Амута спечели с 2:0 срещу един от фаворитите в турнира Южна Корея и се класира за първия си финал в историята. Тези два отбора се срещнаха за втори път в турнира, след като в груповата фаза завършиха 2:2. Головете за победителите паднаха през второто полувреме и бяха дело на Язан Ал-Наймат (53’) и Муса Ал-Тамари (66’). За йорданците това бе първи полуфинал в историята на националния тим на Купата на Азия, след като Ирак и Таджикистан в предходните си елиминационни двубои.

Играчите на Йордания започнаха по-добре двубоя и в първите пет минути отправиха два опасни удара, които обаче бяха неточни. Постепенно “тигрите на Азия” взеха инициативата в двубоя и се настаниха трайно около наказателното поле на противника. В 19-ата минута Хюн-Мин Сон получи подаване зад гърба на отбраната в бяло и отбеляза попадение, което веднага бе отменено поради засада. Последваха нови две положения в полза на Хусаин Амота, като Язан Ал-Наймат и Муса Ал-Тамари пропуснаха нови добри положения.

Малко преди изминаването на половин час игра Канг-Ин Лий влезе в наказателното поле и падна след сблъсък с бранител. Съдията веднага посочи бялата точка, но след консултация с ВАР отсъждането бе отменено. Корейците нацелиха и страничната греда чрез Жае-Сун Лий, а малко след това отново не успяха да уцелят вратата. В последните минути отново представителите на Близкия Изток успяха да създадат и пропуснат на свой ред две отлични ситуации.

Йордания откри резултата в 54-ата минута, когато възпитаниците на Хусаин Амута отнеха топката, а Муса Ал-Тамари намери по отличен начин Язан Ал-Наймат, който на свой ред много елегантно откри резултата. 

Шокът за “тигрите на Азия” стана още по-голям десетина минути по-късно, когато Муса Ал-Тамари успя да отнеме една топка в центъра на терена, направи отличен пробив между няколко бранители и реализира прекрасен гол за 2:0. Момчетата на Юрген Клинсман осъществиха отлична комбинация пет минути по-късно между Сон и Канг-Ин Лий, като последният влезе в наказателното поле, но там перфектна намеса на Мохамед Хашиш не му даде шанс да стреля.

Клинсман направи няколко промени в своя тим в опит да освежи действията в атака, но това сякаш не доведе до очаквания резултат. В последните минути корейците се задържаха трайно около наказателното поле на Йордания, но така и не успяваха да създадат някакви по-сериозни положения. Тимът от Близкия Изток ще срещне на финала победителя от другия полуфинал, в който се изправят носителя на трофея Катар и друг от фаворитите Иран.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация