Интер спечели Дерби д'Италия благодарение на автогол

23:52
Интер спечели Дерби д'Италия благодарение на автогол

Интер спечели Дерби д'Италия срещу Ювентус и до голяма степен капарира Скудетото през този сезон. "Нерадзурите" се наложиха с минималното 1:0, а успехът им дойде след автогол на Федерико Гати в 37-ата минута. Домакините на "Джузепе Меаца" обаче напълно заслужиха трите точки и можеха да стигнат и до по-изразителна победа, ако не бяха брилянтите намеси на Войчех Шчесни, а веднъж и гредата помогна на "бианконерите". След този успех интеристите се откъснаха с 4 точки на върха в класирането, а имайки предвид, че са и с мач по-малко, тази разлика може да набъбне още, като именно това прави тима огромен фаворит за титлата, макар и на толкова ранен етап от сезона.

Треньорът на домакините Симоне Индзаги заложи на Маркюс Тюрам и Лаутаро Мартинес в атака. Хенрих Мхитарян, Хакан Чалханоолу и Николо Барела бяха триото в средата на терена, а на крилата действаха Матео Дармиан и Федерико Димарко. 

Масимилиано Алегри пък бе избрал да започне с Душан Влахович и Кенан Йълдъз в предни позиции. Мануел Локатели, Адриен Рабио и Уестън Маккени си партнираха в средата на терена, а Андреа Камбиазо и Филип Костич оперираха по крилата.

Броени секунди след началото на мача се стигна до опасност пред вратата на гостите. Топката бе пратена към Мхитарян, но Федерико Гати се намеси решително и попречи да се стигне до нещо повече от корнер.

Натискът на Интер в първите минути бе осезаем и играчите на Юве трудно изнасяха топката. В 6-ата минута отново Мхитарян шутира от дистанция и след рикошет кълбото профуча покрай вратата.

В 18-ата минута Федерико Димарко бе намерен с центриране в близост до вратата и шутира от воле, но прати топката в страничната мрежа.

Интер продължи да е по-опасен и в 25-ата минута пропусна най-добрата си възможност до момента. Димарко получи пас отляво и подаде към нахлуващия от задна позиция Маркюс Тюрам, който излизаше очи в очи с вратаря, но се забави и в последния момент Бремер притича и блокира удара му, а впоследствие и Шчесни се намеси, за да изчисти топката по-далече от вратата си.

В 31-вата минута и Ювентус стигна до първата си по-добра възможност в мача. Маккени изнесе топката до наказателното поле и пусна чудесен пас за Влахович в близост до вратата, но първото докосване на сърбина му изневери и той така и не успя да отправи голов удар.

В 37-ата минута резултатът бе открит в полза на домакините. След елегантно центриране на Барела отдясно, Бенжамен Павар опита задна ножица без успех, но топката продължи летежа си и заблуди Федерико Гати, който притиснат от Тюрам си отбеляза автогол за 1:0.

Ювентус опита да вземе инициативата в началото на втората част. Гостите повече задържаха топката в полето на съперника, но не успяваха да създадат нищо повече от един далечен изстрел на  Данило в 54-тата минута, преминал високо над вратата.

Още в ответната атака Интер бе доста близо до гола, след като Димарко шутира опасно по земя и кълбото профуча покрай дясната греда.

Домакините имаха още по-добър шанс в 57-ата минута, когато Хакан Чалханоолу шутира от воле и топката срещна гредата.

Последва нова добра атака на "бианконерите" в 60-ата минута, когато Кенан Йълдъз получи в наказателното поле и върна към Костич, чийто удар не бе достатъчно добър и бе блокиран от защитник пред голлинията. Минута по-късно сърбинът имаше още един шанс от почти идентична позиция, но и ударът му отново не бе точен.

Ювентус обаче видимо стоеше по-добре през второто полувреме и в 63-тата минута създаде нова добра възможност, като този път Влахович опита да стреля акробатично с гръб към вратата, но не намери целта.

В ответната атака и Интер имаше добър шанс, но изстрел на Чалханоолу пемина над напречната греда.

В 67-ата минута Федерико Гати се бе включил в атака и за малко да се реваншира за автогола си. Той шутира опасно по земя, но на сантиметри от гредата.

Веднага след това пък "нерадзурите" можеха да вкарат втори гол. Барела бе изпуснат в близост до вратата и отправи мощен шут, но Войччех Шчесни направи страхотно спасяване и остави тима си в мача.

Домакините имаха още по-добър шанс в 87-ата минута, когато Дензъл Дъмфрис намери с успореден пас Марко Арнаутович, но Войчех Шчесни с нова брилянтна намеса отказа и австриеца.

Ювентус пък така и не успя да организира някакъв по-сериозен финален щурм и трябваше да преглътне загубата.

Така Интер записа шести пореден успех във всички турнири и уверено се е запътил към Скудетото. Тимът на Симоне Индзаги вече има 57 точки на върха в класирането в Серия "А", като е с 4 повече от Ювентус, който има 53 и мач повече в актива си.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация