Израел ще приеме Исландия на унгарска земя

19:29
Израел ще приеме Исландия на унгарска земя

Мъжкият национален отбор на Израел ще играе в Унгария "домакинството си" в плейофите от квалификациите за европейското първенство в Германия, съобщиха от УЕФА. Мачът срещу Исландия на 21 март трябва да се проведе в неутрална страна от съображения за сигурност по време на войната на Израел с “Хамас”.

УЕФА съобщи, че срещата ще бъде на стадион "Ференц Суса" в Будапеща, който е с капацитет от 13500 души. Израел игра там миналия юни и победи Беларус с 2:1 в своята квалификационна група за Евро 2024. Тогава обаче беларусите бяха избрали стадиона за домакинство, тъй като отборите на страната не могат да приемат мачове, организирани от УЕФА, докато тя е съюзник на руската военна инвазия в Украйна.

Близките връзки на унгарския премиер Виктор Орбан с израелския премиер Бенямин Нетаняху помогнаха за провеждането на още два двубоя от квалификациите на Израел за Евро 2024 в Унгария през ноември. Орбан отдавна рекламира Унгария като най-безопасната страна в Европа за евреите и забрани палестинските протести за солидарност с аргумента, че представляват заплаха за обществената безопасност.

Победителят между Израел и Исландия ще продължи към финала на плейофите пет дни по-късно, на 26 март, като гост срещу Босна и Херцеговина или Украйна. Ако украинците продължат напред, този мач ще се играе във Вроцлав (Полша), тъй като те също не могат да бъдат домакини на международни срещи, но от съображения за сигурност по време на руската инвазия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация