Мечтан жребий за Германия, кошмар за Италия! Вижте групите за Евро 2024

20:24
Мечтан жребий за Германия, кошмар за Италия! Вижте групите за Евро 2024

Жребият за груповата фаза на Евро 2024 вече е ясен. Той беше изтеглен на специална церемония в концертна зала „Елбфилхармони“ в Хамбург. Участие в Европейското първенство в Германия ще вземат 21 известни отбора и още три тима, които ще бъдат определени чрез плейофи през следващата пролет.

Тегленето на жребия протече по следния начин: във всяка от шестте групи беше изтеглен по един отбор от четирите урни. Домакинът Германия беше автоматично поставен като лидер в група А, а останалите отбори бяха изтеглени поетапно от първа до четвърта урна по азбучен ред на групите. Стартовата позиция на тимовете във всяка група се определи чрез допълнителен жребий. В три от групите отново чрез жребий беше запазено място за трите отбора, които спечелят своите плейофи за класиране в турнира.

Последните три участника на Евро 2024 ще станат ясни на 26 март догодина. Първенството ще стартира на 14 юни и ще продължи до 14 юли, когато е финалът на „Олимпиащадион“в Берлин. Откриващият двубой ще бъде между домакина Германия и Шотландия на „Алианц Арена“ в Мюнхен. За осминафиналите на турнира ще се класират първите два отбора от всяка от шестте групи, както и най-добрите четири тима, които са се класирали на трето място в груповата фаза. 

ГРУПА А

Германия

Шотландия

Унгария

Швейцария

ГРУПА Б 

Испания

Хърватия

Италия

Албания

ГРУПА В

Словения

Дания

Сърбия

Англия

ГРУПА Г

Плейоф А (Полша, Естония, Уелс, Финландия)

Нидерландия

Австрия

Франция

ГРУПА Д

Белгия

Словакия

Румъния

Плейоф В (Израел, Исландия, Босна и Херцеговина, Украйна)

ГРУПА Е

Турция

Плейоф С (Грузия, Люксембург, Гърция, Казахстан)

Португалия

Чехия

Разпределението на отборите по урни: 

Първа урна: Германия, Португалия, Франция, Испания, Белгия, Англия; 

Втора урна: Унгария, Турция, Румъния, Дания, Албания, Австрия;

Трета урна: Нидерландия, Шотландия, Хърватия, Словения, Словакия, Чехия;

Четвърта урна: Италия, Сърбия, Швейцария, Плейоф А (Уелс, Финландия, Полша или Естония), Плейоф B (Босна, Украйна, Израел или Исландия), Плейоф С (Грузия, Люксембург, Гърция или Казахстан);

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация