Роналдо: Не искам да бъда арогантен

22:31
Роналдо: Не искам да бъда арогантен

Суперзвездата на Ал-Насър Кристиано Роналдо беше специален гост на церемонията Globe Soccer Awards. Той беше поканен на сцената да отговаря на въпроси на водещата Аманда Дейвис в компанията на двама от основните играчи на Манчестър Сити - Рубен Диаш и Кайл Уокър. Нападателят използва случая, за да ги похвали и поздрави за триумфа на “гражданите” в миналогодишното издание на Шампионска лига, като не отписа възможността тимът да спечели турнира за втора поредна година, както той направи като футболист на Реал Мадрид. 38-годишният ветеран също така говори за решението си да премине в първенството на Саудитска Арабия и му предрече бляскаво бъдеще, като отказа да назове кога точно ще прекрати своята футболна кариера.

“Невероятен сезон, поздравления за Манчестър Сити, за играчите и треньора. Свършиха невероятна работа и най-после спечелиха Шампионската лига. Според мен заслужаваха да я спечелят може би още преди две години. Но подходящият момент винаги идва и, честно казано, се наслаждавам да ги гледам как играят. Те имат много добри състав, наставник и схема на игра. Така че това е невероятно и поздравления. Какъв е ключът за дублирането на трофея? Трудно е да се каже. Мисля, че е вяра, отдаденост, усърден труд. Според мен нищо не е случайно и мисля, че имат потенциала да го повторят. Надявам се да не го направят, но имат потенциал. Все още имат добър състав, като някои футболисти са в най-добрия си период, като играят добър футбол. Смятам, че имат добър шанс да спечелят отново ШЛ. Но ще видим, това зависи от много фактори. Кои са фаворитите през този сезон? Те винаги са сред тях, но фаворитите всеки път са едни и същи - Байерн, Манчестър Сити, Реал Мадрид. Не знам, мисля, че тези три отбора ще бъдат финалисти.

Трансферът в Саудитска Арабия? Реших, че това ще бъде добър ход за мен. Защо да не дам шанс и на други страни с моите футбол и страст, да променям манталитети? Защо не? Аз съм способен да го правя. Не искам да бъда арогантен, но го казах още преди година. Нещата се променят, светът се променя, футболът се променя, правилата се променят, всичко се променя. Така че мисля, че моят трансфер беше добър ход и се чувствам толкова щастлив. Доста играчи идват тук, както и треньори и директори, че дори и диетолози. Саудитците са в процес, който ще отнеме дълго време, но винаги казваме, че в живота стъпка по стъпка се достигат най-високите нива. Вярвам, че те ще бъдат в топ 3 или 4 на света, но ще го постигнат стъпка по стъпка. Честно казано, не смятам, че в момента саудитското първенство е по-лошо от френското, в което според мен има два-три отбора на добро ниво. Мисля, че саудитското е по-конкурентоспособно. Могат да говорят каквото си поиска, това е моето мнение. Все пак съм играл там през последната година, така че знам за какво говоря. Смятам, че сега сме по-добри от Лига 1 , като продължаваме да се подобряваме.

Има много фактори за развитието на шампионата. Има много неща за подобряване, но мисля, че с могъщи хора, които да помагат и да променят малко футболната култура и лошите навици, ще достигнем момент, в който хората в Саудитска Арабия ще бъдат горди. Инвестициите там са огромни. Така че защо да не вярват в това? В Саудитска Арабия, дори тук в Дубай, нещата и светът се променят, така че заслужават шанс. Критиките? Те са част от пътуването. Винаги съм се справял с тях, професионалист съм от 22 години. Това е част от моето пътуване да бъда по-добър човек, играч и баща, така че това е добре. Харесва ми, когато хората се съмняват в мен. Отново се доказах с тази успешна година. В предходната имах трудно пътуване, но се радвам, че такива неща се случват, защото те ме карат да се чувствам силен. Можете да видите, че през изминалата година направих фантастичен сезон. Станах най-добрият голмайстор. Представете си да победя тези животни, млади лъвове, като Холанд по голове, така че съм горд. Скоро ставам на 39 години, а изглеждам все още изглеждам добре, така че съм горд.

Как бих сравнил Гуардиола с Фъргюсън? Мисля, че манталитетът на победителите е различен. Личността, характерът, възгледите им за живота, играчите и трудните моменти. Топ играчите и топ треньорите мислят по различен начин. Както казах, няма нищо случайно в това, което си спечелил. Няма чудеса, а усърден труд. Виждате различни неща от останалите като сър Алекс Фъргюсън и, разбира се, други треньори. Те са различни. Колко дълго мога да поддържам това ниво? Не знам, живея ден за ден. Чуйте, някои лични и професионални проблеми, които имах, ме карат да мисля по различен начин. Както казах, мисля за настоящето и за този момент, който е добър и се чувствам добре. Все още съм способен да бележа голове и да помагам на клубния и на националния ми отбор. Така че ще продължа. Честно казано, не знам кога ще приключа, но, разбира се, това ще стане скоро. Под това имам предвид след 10 години, но се шегувам.

Това, че вдъхновявам новото поколение ? Приятно е. Когато имаш голямо семейство като моето, приятно е да си горд с децата си. Кристиано-младши прави нещата по своя начин. Мисля, че има добър талант, но има да се подобрява, трябва да го науча на някои трикове. Но смятам, че е на прав път, той е добро момче и му харесва да играе футбол, има хъс, което ме прави щастлив. Съветът ми към новото поколение? Да имат вяра. Мисля, че трябва да вярваш във всичко. Разбира се, останалото са отдадеността, усърдният труд и вслушването в хората, които знаят повече и имат по-голям опит от теб. Да вярват в своя талант, мисля, че това е главното”, коментира Роналдо, който си тръгна от церемонията с цели три награди - за Най-добър голмайстор, за Най-добър играч в Близкия изток и за Любимец на феновете.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация