Вики Томова приключи участието си на Откритото първенство по тенис на Австралия

11:00
Вики Томова приключи участието си на Откритото първенство по тенис на Австралия

Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова отпадна във втория кръг на Аустрелиън Оупън след загуба от световната номер 23 Елина Свитолина с 1:6, 3:6. Завърналата след майчинство украинка беше пълна господорка на корта и не даде много шансове на българката, която така й не можа да намери противодействие на мощната й и агресивна игра. Така след 65 минути игра на корт номер 13 съпругата на Гаел Монфис  се поздрави с крайния успех и продължава напред.

Двубоят между двете се забави заради дъжда в Мелбърн, който втори пореден ден обърква програмата на първия за годината турнир от Големия шлем.

Това е трета загуба за Томова от Свитолина след тези на "Били Джийн къп" през 2020 година и в Монтерей през 2022-ра. Въпреки поражението днес, Виктория Томова все пак ще запази добър спомен от Australian Open 2024, тъй като тя за пръв път в кариерата си записа победа в основната схема на надпреварата (срещу американката Кайла Дей с 6:4, 6:2) от четири участия. Досега на турнирите от Големия шлем 28-годишната софиянка го беше правила единствено на “Уимбълдън” (три пъти, през 2018-а, 2022-ра и 2023-та).

Виктория Томова започна мача по възможно най-добрия начин - с пробив. Още в следващия гейм обаче Свитолина на свой ред проби и изравни - 1:1, а малко след това го затвърди и поведе с 2:1. В четвъртия гейм българката дръпна с 40:15, но агресивната игра на съперничката й я принуди на три пъти да извади топката в аут и тя допусна обрат, позволявайки на Свитолина да запише втори брейк в мача. Последва нов гейм на сметката на украинката и 4:1 в нейна полза. Шестият гейм, в който Виктория сервираше бе най-дългият до този момент. Тя поведе в резултата, но украинката здраво натискаше топката. Стигна се до три равенства и до две възможности за нов пробив на Свитолина, която не пропусна своя втори шанс и оформи 5:1. Бърз сервис гейм осигури на украинката категоричен успех в този първи сет с 6:1.сета за 29 минути .

В началото на втората част двете си размениха по един гейм, но в 3-ия Свитолина отново наложи надмощието си при сервис на Томова и осъществи нов пробив. Тя поведе с 30:0, Виктория върна една точка, но следващите две разигравания бяха спечелени от 19-ата в схемата украинка, която повече с 2:1. Томова обаче бързо възстанови равенството, след като още в следващото подаване на Свитолина върна пробива, въпреки че съперничката й имаше преднина от 30:15 - 2:2. Труден сервис гейм на Томова й даде преднина от 3:2, но Свитолина отвърна с гейм на 0 и изравни. За съжаление, последва нов пробив на украинката и последващото му затвърждаване за 5:3. Предусещаща близката победа, Свитолина даде всичко от себе си и проби на 0 Виктория Томова за крайния успех, дошъл след 65 минути игра.

За статистиката Томова направи 2 пробива в мача, но допусна цели 6, записа 10 печеливши удара срещу 25 на Свитолина и направи 20 непредизвикани грешки, докато съперничката й - 17.

Украинската тенисистка е бивша номер 3 в света на сингъл и трикратна полуфиналистка в турнири от Големия шлем. В Австралия тя два пъти е стигала четвъртфинал.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация