Вики Томова започна Аустрелиън Оупън по възможно най-добрия начин

05:50
Вики Томова започна Аустрелиън Оупън по възможно най-добрия начин

Виктория Томова се класира за втория кръг на Аустрелиън Оупън, след като победи с 6:4, 6:2 Кайла Дей от САЩ. За българката, която от днес заема рекордното в кариерата си 70-о място в световната ранглиста, това е първа победа в Мелбърн. В досегашните си три участие тя неизменно отпадаше още в първия кръг. 

Следващата съперничка на Томова е поставената под номер 19 в схемата Елина Свитолина. Украинката нямаше проблеми с Тейла Престън и я елиминира с 6:2, 6:2.

Първата ни ракета спечели трудно откриващия гейм след няколко равенства, но после реализира пробив за 3:1. Дей можеше да направи рибрейк, но Томова удържа подаването си, а след това пропусна да се доближи още повече до спечелването на сета с още един пробив. Концентрацията на българката поспадна и нейната противничка изравни при 4:4. Последваха още два драматични гейма, които отидоха на сметката на Томова. Тя реализира третия сетбол и това до голяма степен обезкуражи американката.

Във втория сет Вики поведе с 4:0, преди да се отпусне и да загуби два последователни гейма, но това не се оказа фатално. Много бързо 28-годишната софиянка взе нещата в свои ръце и след час и 51 минути триумфира.

Томова спечели 72% от от точките на първи сервис и направи три пъти по-малко непредизвикани грешки от противничката си (10 срещу 29). 

Само преди десетина дни Вики Томова победи Кайла Дей и на турнира в Хобарт, където стигна до четвъртфиналите. 

Първата ни ракета се е изправяла два пъти срещу Елина Свитолина, като има две загуби - през 2020 година на "Били Джийн Кинг Къп" и през 2022-а в Монтерей.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация