Марадона спечели 30-годишна битка с властите в Италия

20:07
Марадона спечели 30-годишна битка с властите в Италия

Върховният съд на Италия оправда вече покойната футболна легенда Диего Марадона по обвинение в укриване на данъци, слагайки край на 30-годишна съдебна битка между бившия нападател на Наполи и данъчните власти. Марадона беше обвинен, че е използвал прокси-компании в Лихтенщайн, за да избегне някои данъци при получени плащания за използване на имиджовите му права от клуба Наполи в периода между 1985 и 1990-а година. 

"Всичко приключи вече и мога ясно да заявя без да се страхувам, че ще бъде опровергано. Диего Марадона никога не е укривал данъци", съобщи адвокатът му Анджело Пизани, цитиран от агенция "Ройтерс". 

Най-напред в средата на месец декември Касационният съд в Рим отмени присъда от 2018-а, показва съдебен документ, публикуван в сряда. 

Разследванията на данъчните плащания на футболиста започнаха в началото на 90-те години на миналия век и доведоха до обвинения в размер на неплатени 37 милиона евро данъчни задължения и конфискуване на някои от вещите на играча по време на посещенията му в Италия. Пизани добави, че окончателната присъда "отдава справедливост на феновете, на ценностите на спорта, но най-вече на паметта на Марадона". 

"И най-важното – слага се край на преследването на Диего Марадона, което той трябваше да изтърпи в продължение на 30 години. най-малкото, сега някои хора трябва да се извинят пред паметта на гения", заяви още юристът. 

"Наследниците имат вече законното право да поискат обезщетение от държавата. Надявам се, когато го получат, да го използват в памет на баща си". 

Диего Марадона почина през ноември 2020-а година от инфаркт. Феновете на Наполи и на аржентинския национален отбор го боготворяха като "бога на футбола", наричаха го и Златния крак ("El Pibe de Oro"), докато в света беше известен и като Божията ръка.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари