Надал направи дългоочакваното си завръщане на корта

16:52
Надал направи дългоочакваното си завръщане на корта

22-кратният шампион от турнирите от Големия шлем Рафаел Надал се завърна на корта след отсъствие от близо една година заради контузия.

Надал и Марк Лопес загубиха с 4:6, 4:6 от австралийците Марк Пърсел и Джордан Томпсън на двойки в първия кръг на турнира на турнир в Бризбейн. Двамата испанци са олимпийски шампиони на двойки мъже от Рио де Жанейро 2016.

На 2 януари испанецът ще има мач на сингъл от надпреварата, а негов съперник ще бъде шампионът от Откритото първенство на САЩ през 2020 година Доминик Тийм (Австрия).

Надал беше топло посрещнат от феновете, които издигнаха испански флагове и шумно аплодираха всеки негов печеливш удар в мача.

Турнирът в Бризнейн е подгряващ за Откритото първенство на Австралия, което започва на 14 януари.

37-годишният Надал изигра първия си мач от януари 2023 година. Тогава той загуби от американеца Макензи МакДоналд във втория кръг на Откритото първенство на Австралия. Общо през 2023-а испанецът има само една победа в четири двубоя. На 18 май той каза на специална пресконференция, че поради контузия на бедрото ще бъде извън корта за няколко месеца и че 2024-а може да бъде последната година в професионалната му кариера. Той претърпя операция през юни и пропусна почти целия сезон 2023.

"Проблемът да кажа, че това ще бъде последният ми сезон е, че не мога да предвидя какво ще се случи на 100 процента в бъдеще. Затова казвам вероятно", заяви Надал преди мача на двойки с Марк Лопес.

"Много е вероятно това ще бъде последният път, когато играя в Австралия. Но ако съм тук следващата година, не ми казвайте "ти каза, че това ще бъде последният ти сезон", защото не съм го казал 100 процента", добави испанецът, двукратен шампион от Откритото първенство на Австралия на сингъл.

"Никога не знаеш какво ще се случи, нали? Не мога да предвидя как ще бъда през следващите шест месеца. Не мога да предвидя дали тялото ми ще ми позволи да се наслаждавам на тениса толкова, колкото се наслаждавах през последните 20 години", каза още той.

В интервю от 13 декември за испанския вестник "Ел Паис" и публикувано в неделя, Надал каза, че вече мисли за Откритото първенство на Франция, където е спечелил 14 от титлите си от Шлема.

"Когато пристигна в Париж, ще знам дали това е последната ми година. И ще го обявя предварително. Ще минат пет месеца на корта и ще съм наясно с реалността. Човек може да усети тези неща", заяви испанецът.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация