Челси поведе с три гола на Лутън, но трепери до последно за победата (видео)

17:13
Челси поведе с три гола на Лутън, но трепери до последно за победата (видео)

Челси победи като гост с 3:2 Лутън в атрактивен мач от 20-тия кръг на Премиър лийг, който бе и последният на двата тима за тази година. В герой за "сините" от Лондон се превърна Коул Палмър, който реализира два гола за тима си (12', 70'), а освен това асистира и за попадението на Чуквунонсо Мадуеке (37'). Челси обаче бе на път да изпусне комфортната си преднина, след като Рос Баркли върна едно попадение за Лутън в 80-ата минута, а Илая Адебайо вкара за 2:3 в 87-ата минута, но "шапкарите" не успяха да направят паметен обрат. Домакините удариха и две греди, а имаха и отменен гол, като сериозно поизпотиха съперника си в края на двубоя. Така Челси записа втора поредна победа, прекъсна негативната серия от четири последователни загуби като гост в първенството и продължава да е на 10-о място с 28 точки, докато Лутън все още е в зоната на изпадащите на 18-а позиция.

Статистиката логично бе на страната на "сините" от Лондон, които вече са спечелили последните четири срещи между двата отбора. Последната победа на Лутън над този съперник е от далечната 1991 г.

Мениджърът на "шапкарите" Роб Едуардс нямаше да може да използва капитана на тима Том Локиър, който само преди няколко седмици припадна на терена заради сърдечен арест, както и контузените Марвалъс Накамба, Рийс Бърк и Дан Потс. Атаката на Лутън водеше Илая Адебайо, подпомаган в задни позиции от Андрос Таунзенд и Джейкъб Браун.

Маурисио Почетино продължаваше да има куп кадрови проблеми, като нямаше да може да използва почти цял отбор от футболисти. С контузии бяха капитанът Рийс Джеймс, вратарят Роберт Санчес, както и Марк Кукурея, Бен Чилуел, Уесли Фофана, Трево Чалоба, Ромео Лавия, Лесли Угочукву и Карни Чуквуемека.

Почетино бе направил няколко промени в състава на Челси, в сравнение с победата над Кристъл Палас в предишния кръг. Тиаго Силва се завърна в центъра на защитата на мястото на Беноа Бадиашил. Михайло Мудрик, Кристофър Нкунку и Ян Маатсен бяха оставени на резервната скамейка, а вместо тях стартираха Коул Палмър, Чуквунонсо Мадуеке и Армандо Броя, като именно албанецът водеше атаката на Челси. Николас Джаксън бе единственият от футболистите в предни позиции, който запази титулярното си място.

Първата възможност бе за Челси, като в 5-ата минута Мадуеке проби опасно и подаде на Конър Галахър, който стреля отблизо, но Томаш Камински успя да спаси. По-добрата игра на гостите продължи, като няколко минути по-късно Коул Палмър тества с далечен изстрел стража на домакините, който успя да улови. Така се стигна до 12-ата минута, когато Николас Джаксън бе изведен очи в очи с Камински, полякът успя да избие, но Челси мигновено си върна топката и Коул Палмър с хубав и силен шут откри резулатата - 0:1 за лондончани. Първата възможност за Лутън дойде пет минути по-късно, когато бившият играч на "сините" Рос Баркли стреля над вратата от пряк свободен удар. Буквално в следващата атака пък Армандо Броя навлезе опасно отляво и стреля, но ударът му бе спасен от Камински. 

Последваха по-спокойни минути, в които Лутън опита да натисне съперника си, но така и не стигаше до опасни положения. Така дойде 37-ата минута, когато Челси предприе опасна контраатака. При нея Леви Колуел комбинира с Коул Палмър, който пък подаде на Чуквунонсо Мадуеке, а той с бомбен шут с десния крак не остави никакви шансове на Камински и направи 0:2 за лондончани. До края на полувремето имаше по един опасен блокиран шут и за двата отбора, съответно на Джейкъб Браун и Армандо Броя.

На почивката мениджърът на Лутън предприе две промени, като пусна в игра Таит Чонг и Чиедози Огбене. "Шапкарите" натиснаха Челси, като изпълниха няколко корнера, но продължаваха да се затрудняват да създават ситуации пред Джордже Петрович. В 66-ата минута именно Чонг направи опасно прострелно центриране, но никой от съотборниците му не успя да засече. Само четири минути по-късно интригата в мача приключи. Николас Джаксън изведе Коул Палмър в чиста позиция, а младият англичанин с лекота излъга Камински, финтира и защитник на Лутън и елегантно пусна топката в мрежата за 0:3, с което вкара втория си гол в мача. В 76-ата минута Лутън все пак успя да върне едно попадение, но то бе отменено след преглед с ВАР заради засада.

Домакините обаче не се отказаха да търсят почетно почетно попадение. В 80-ата минута след центриране на Чиедози Огбене Илая Адебайо стреля с глава, но нацели напречната греда на Челси. От последвалия корнер Алфи Даути изпрати топката км Рос Баркли, който с глава намали резултата на 1:3. Натискът на Лутън обаче продължи и последва истинска канонада от удари към вратата на Джордже Петрович.

В 86-ата минута опасен удар с глава на Карлтън Морис бе избит в гредата от сръбския страж на Челси. Минута по-късно Огбене центрира, а Алфи Даути отново с глава стреля, но Петрович суъмя да избие. При добавката обаче Илая Адебайо реагира най-бързо и довкара топката, като направи резултата 2:3. Последва още по-голям натиск на домакините, като имаше куп разбървания пред вратата на Челси. В крайна сметка обаче тимът на Почетино успя да съхвани аванса си и се поздрави с победата.

ЛУТЪН (3-4-2-1): Камински; Менги, Ошо, Бел; Kаборе, Баркли, Локонга, Даути; Таунзенд, Браун; Адебайо

ЧЕЛСИ (4-2-3-1): Петрович; Густо, Дисаси, Силва, Колуил; Галахър, Кайседо; Палмър, Джаксън, Мадуеке; Броя

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация