Ще успее ли \"Б\" отборът на Англия да отреже главата на петела?

20:11
Ще успее ли \"Б\" отборът на Англия да отреже главата на петела?
В събота от 19:30 часа българско време на стадион Кроук парк в Дъблин ЕЙРЕ посреща Франция в първи мач бараж за класиране на Мондиал 2010. Ирландците завършиха втори в квалификационна група със световния шампион Италия, като основен претендент на албионците за мястото, даващо право на бараж, беше България. Франция пък за пореден път разочарова феновете си и вместо категорично да спечели своята група, възпитаниците на Доменек до последно се бореха за шанса си да играят на баражите.

Наставникът на ЕЙРЕ Джовани Трапатони направи чудеса с този отбор в квалификационната кампания и постигна успех. Един от проблемите на тима обаче е вкарването на голове. Сухата статистика сочи, че албионците са вкарали по-малко гол от Италия, България и дори Кипър. Тази яловост в нападението е добре компенсирана от много стабилна защита, добре подкрепяна от по-дефанзивна халфова линия. В състава на ЕЙРЕ ще липсват Лиъм Милър и Шейн Лонг, но останалата част от тима е на линия и общо взето Трапатони ще може да разчита на най-доброто от своя състав.


Предимство за ирландците се крие във факта, че в досегашните си мачове от тази кампания "петлите" са получили две трети от головете във вратата си след статични положения. От другата страна, 6 от 12-е отбелязани гола за ЕЙРЕ в квалификационна група 8, са били след изпълнение на фаулове и дузпи. Затова изглежда логично момчетата на Трапатони да акцентират усилията си върху това да печелят ситуации, при които удобно да могат да центрират топката към високите си централни защитници. Както е известно, в мачовете между ЕЙРЕ и България ( 1:1 в Дъблин и 1:1 в София) головете за островитяните бяха дело на Ричард Дън след статични положения.

Според Джовани Трапатони, най-важното нещо за неговия отбор ще бъде да не допусне гол на свой терен, така че едва ли Роби Кийн и компания ще се впуснат в здрави атаки от първия съдийски сигнал.

Във Франция отдавна кроят шапката на селекционера Раймон Доменек, като специалистът е една от най-недолюбваните личности в страната. Непотвърдени слухове твърдят, че Доменек няма никакъв авторитет в съблекалнята и играчите изобщо не взимат насериозно своя наставник. Въпреки това, петлите си остават много класен състав, който е фаворит в двубоя.

Лошата новина за Франция е отсъствието на Франк Рибери, което ще отслаби доста играта на тима по фланговете във фаза атака. Тежестта ще падна върху плещите на Никола Анелка и Тиери Анри, като нападателят на Челси е в много добра форма и ще е повече от готов за сблъсъка с Дън и Сейнт Леджър.

Въпреки че е поставен под огромно напрежение, Раймон Доменек не изневери на дръзкия си стил и на пресконференцията преди двубоя той заяви:

"Знаем характеристиките на ЕЙРЕ много добре. Това просто е Б отборът на Англия, ние знаем как да се справим с тях, макар че ще е тежко."

Ето и предполагаемите стартови състави на двата отбора:

ЕЙРЕ: Гивън, Сейнт Леджър, Килбейн, О\'Шей, Дън, Уилън, МакГийди, Андрюс, Дъф, Дойл, Кийн

Франция: Лорис, Саня, Галас, Абидал, Евра, Ласана Диара, Тулалан, Анелка, Гюркюф, Анри, Жиняк


Очаква ни много завързан мач с повече нерви и по-малко голови положения. Домакините ще подходят максимално агресивно срещу по-техничните французи и ще се опитат буквално със сила да овладеят центъра. От другата страна, петлите са много опасни на скорост, независимо от липсата на Рибери. Анри, Анелка и Гюркюф са футболисти от световна класа, които във всеки един момент могат да изригнат, а Андре-Пиер Жиняк постоянно доказва, че може да бележи на всякакви отбори (не само на ЦСКА). И докато на терена, на хартия Франция има преимущество, то в сблъсъка между треньорите нещата не стоят така. Макар и вече на 70 години, Джовани Трапатони си остава специалистът, спечелил всички възможни клубни отличия с Ювентус. Той е и човекът, който стои зад титлата на Интер през 1989 година, когато не е имало Калчополи и в Серия А конкуренцията е била убийствена. Ексцентричният наставник също така печели и титлата на Германия с Байерн Мюнхен в средата на 90-е години. С други думи, Трапатони е човек, който със своя прагматизъм и разсъдливост успява да изстисква максимумът в повечето отбори, в които е работил. От другата страна стои Раймон Доменек, чийто успехи на клубно ниво са нулеви. Доменек успя да изведе Франция до финал на Световното в Германия, но тогава петлите преклониха глава пред Италия и това едва ли много е стоплило претенциозните привърженици на Франция.


Мисля, че най-логичният изход от първия мач между ЕЙРЕ и Франция е хиксът. Въпреки това обаче, смятам, че домакините могат да поднесат изненадата и да спечелят двубоя в Дъблин. Доводите ми в полза на албионците са в това, че Ирландия играе много организирано под ръководството на Трапатони и почти винаги се възползва от своя шанс. Факторът статични положения също ме насочва към това да смятам, че ЕЙРЕ ще вземе мача. В центъра на френската защита пък личи името на Ерик Абидал, който по принцип е великолепен ляв бек, но не се чувства особено комфортно в сърцето на защитата. Отсъствието на Рибери също за мен е много сериозна загуба за петлите, а пък присъствието на Доменек на пейката на Франция, също накланя везните в полза на островитяните. Прогноза 1. Точен резултат: 1:0.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

dunavec__
14.11.2009 16:05

Ей много сте зле бе уинъри. Ако наречеш ирландец, че има нещо общо с англичаните ще ти отреже главата!
Англичаните за тях са каквото за нас са турците...ама отде толкова акъл да го знаете...

Cris_7
14.11.2009 11:02

Дано Франция да ги бият и да се класират *thumb_up*

hitrin
13.11.2009 21:25

Абе тоа Доменек ако не пусне Насри прави поредната си грешка.