Труден завършек на годината за Байерн Мюнхен

00:44
Труден завършек на годината за Байерн Мюнхен

Байерн Мюнхен спечели с 2:1 в гостуването си на Волфсбург в мач от 16-ия кръг на Бундеслигата. Всички три попадения паднаха през първата част и бяха дело на Джамал Мусиала (33’), Хари Кейн (43’), а Максимилиан Арнолд (45’) даде надежди на домакините в края на полувремето. Баварците имаха много проблеми с отсъстващи важни футболисти като Йошуа Кимих, Серж Гнабри и редица други, а на скамейката им имаше само пет резерви. Това бе и последен мач за двата тима за тази година.

Възпитаниците на Томас Тухел поеха инициативата още с изпълнението на началния удар в срещата. Първата интересна възможност обаче се откри пред домакините в третата минута, когато Матиас Сванберг успя да отнеме в центъра на терена и да напредне, но изстрелът му попадна право в ръцете на Мануел Нойер. Гостите отговориха с удар на Хари Кейн, който не успя да намери качествено топката и тя бе спасена от Кун Кастеелс.

Темпото в мача не бе много високо, а баварците задържаха действията около пеналта на Волфсбург, но без да създава чисти голови положения. Играчите на Байерн направиха сериозен пропуск в средата на първата част, когато Льорой Сане влезе на скорост в наказателното поле, опитът му за изстрел бе блокиран от защитник, същото се случи и с Мусиала и в крайна сметка топката бе изчистена.

Гостите се разминаха с попадението и веднага след изминаването на половин час игра, когато Сане стреля опасно, Кун Кастеелс спаси, топката бе върната в наказателното поле, а с нея с глава успя да играе Мюлер, но тя “кацна” върху горната греда. До гол все пак се стигна само минутка след това, когато ветеранът този път центрира, а Джамал Мусиала изпревари защитник и се разписа за 0:1.

Нещата на терена продължиха да са сравнително спокойни след попадението и сякаш от нищото играчите на Байерн стигнаха до удвояване на своята преднина след дълго подаване към Томас Мюлер на десния фланг, той пусна към Хари Кейн, който сякаш бе затворен добре пред дъгата, но намери възможност и с прецизен изстрел реализира от около 20 метра за 0:2.

Играчите на Волфсбург показаха, че нямат намерение да се примиряват толкова лесно със ситуацията и само две минути по-късно успяха да намалят изоставането си след хубава комбинация между Йоаким Мееле и Максимилиан Арнолд, която бе завършена с прецизен удар извън наказателното поле на втория.

Нико Ковач направи две промени в началото на втората част в опит да промени случващото се на терена и неговите футболисти започнаха доста по-активно и енергично второто полувреме. Пред гостите пък се откри добра възможност да увеличат преднината си при една контраатака, но Томас Мюлер се забави с паса към Кейн и защитник отне. “Вълците” също имаха своя шанс да изравнят в 59-ата минута, когато топката бе пратена в наказателното поле, там Рожерио стреля, но Нойер успя да спаси.

Малко след изминаването на час игра Томас Тухел замени Мюлер с Матайс де Лихт в търсене на повече стабилност. С изминаване на минутите ситуацията от първата част изглеждаше сякаш се повтаря, но наобратно, тъй като играчите на Волфсбург се настаниха трайно в половината на Байерн и успяваха да разиграват, а баварците опитваха да са опасни на контраатака.

Гостите все пак вдигнаха оборотите и само в рамките на няколко минути отправиха няколко опасни удара към вратата на Кастеелс. Темпото отново поспадна, а грешките зачестиха. Може би най-опасната ситуация за Волфсбург за изравняване на резултата дойде в добавеното време на срещата и отново след далечен удар на Максимилиан Арнолд, който обаче този път бе спасен от Мануел Нойер, като по този начин сложи и точка на спора.

По този начин Байерн изпраща годината с победа в последния си мач, но въпреки това баварците ще влязат в новата 2024-а на второ място в класирането и с изоставане от четири точки от Байер (Леверкузен), но са и с мач по-малко. Волфсбург пък е вече десети, след като бе изпреварен и от Хаденхайм и футболистите на Нико Ковач ще трябва да намерят повече стабилност през втората половина на кампанията.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация