Арсенал оглави класирането след домакински успех срещу Брайтън (видео)

18:06
Арсенал оглави класирането след домакински успех срещу Брайтън (видео)

Арсенал се изкачи на върха на Премиър лийг поне за няколко часа, след като надделя в домакинството си на Брайтън с 2:0 в мач от 17-ия кръг на Премиър лийг. Играчите на Микел Артета изиграха силен двубой и почти през цялото време държаха инициативата в свои ръце. През първата част те не успяха да се възползват от положенията си, но през второто полувреме Габриел Жезус (53’) и Кай Хаверц (87’) отбелязаха за победителите.

Домакините започнаха доста активно двубоя и още преди да е изтекла минута успяха доста опасно да вкарат топката в наказателното поле, но Кай Хаверц се размина с успоредното подаване и не успя да отправи изстрел. “Артилеристите” изглеждаха по-острия тим на терена и след десетата минута само в рамките на секунди успяха да отправят нови два опасни изстрела чрез Букайо Сака и Мартин Йодегор. Правеше впечатление от самото начало на двубоя, че Джеймс Милнър, който номинално трябваше да играе от лявата страна на отбраната на “чайките”, изпитваше проблеми със Сака.

“Топчиите” продължиха методично и постепенно да налагат своя натиск и да вкарват топката в пеналта, което бе съпроводено с чести точни удари, но те не представляваха сериозна опасност за Барт Вербрюген. Малко след изминаването на половин час игра отново лявото крило на Арсенал влезе много опасно в наказателното поле и отново опита с успореден пас да освободи добра възможност за свой съотборник, но връхлитащият там Габриел Мартинели отправи удар над вратата.

Нова добра възможност се откри пред възпитаниците на Микел Артета пет минути преди края на първата част, когато Мартинели бе изведен в добра позиция с разсичащ отбраната на гостите пас, но Вербрюген се отличи с хубаво спасяване. Кълбото все пак се озова в Кай Хаверц, който също не успя да намери рамката на вратата. Дълбоко в добавеното време, когато капитанът Йодегор намери отново много дейния Сака, но той отново не успя да нанесе хубав удар.

Интересно е, че в първите няколко минути футболистите на Брайтън разиграваха доста по-спокойно, но постепенно домакините отново овладяха инициативата. В 52-ата минута те отново успяха да пресекат топката високо, но Мартин Йодегор се забави на много изгодна позиция и не успя да стреля. Все пак “артилеристите” излязоха напред от получилия се корнер след неразбирателство в отбрана за “чайките”, като Жан Пол ван Хеке отклони топката и тя премина над ръцете на Барт Вербрюген и тя стана лесна плячка за останалия през напълно свободната врата Габриел Жезус, който реализира за 1:0.

Роберто Де Дзерби реагира почти мигновено и веднага след допуснатото попадение направи три промени в своя състав. Домакините постепенно дръпнаха пресата си няколко метра по-назад. В 65-ата минута само в разстояние на секунди двата отбора си размениха по-една добра възможност. Първо Брайтън успя да прати топката в наказателното поле, но топката бе изчистена. В ответната атака Мартин Йодегор влезе в наказателното поле, но се затвори, въпреки това Сака успя да стреля, но покрай вратата.

Възпитаниците на Микел Артета отново изпълниха отличен ъглов удар в 68-ата минута, който можеше да им донесе удвояване на резултата, но този път Люис Дънк изчисти топката от голлинията. Малко след това Мауро Митома от другата страна падна в наказателното поле, но го направи леко и съдията изобщо не обърна внимание на ситуацията. В 75-ата минута Барт Вербрюген отново трябваше да се намесва решително след отлична контраатака на домакините. Първоначално топката бе изчистена, но повторно центриране отляво бе посрещнато от Кай Хаверц, но отново без успех.

Гостите от Брайтън пропуснаха най-добрата си възможност в 82-ата минута, когато Митома центрира отлично от левия фланг, топката стигна до Паскал Грос, но ударът му премина покрай дясната греда на Давид Рая. Домакините все пак успяха да сложат точка на спора в 87-ата минута, когато нова отлична тяхна контраатака даде възможност на Един Нкетия да изведе Кай Хаверц в добра ситуация, а германецът хладнокръвно прати топката в мрежата за 2:0.

В добавеното време домакините можеха да направят преднината си класическа след центриране на Деклан Райс, но ударът на Емил Смит Роу бе спасен след нова намеса на Вербюген. С тази победа Арсенл се изкачи на върха в Премиър лийг с 39 точки поне за няколко часа, тъй като малко по-късно тази вечер Ливърпул играе с Манчестър Юнайтед. Брайтън от своя страна допусна втора загуба в последните си пет двубоя и с 26 пункта заема деветото място в класирането.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация