Най-важният мач в историята на Босна е като финал на Световно за Португалия

21:14
Най-важният мач в историята на Босна е като финал на Световно за Португалия
В събота от 22:30 българско време Португалия приема Босна и Херцеговина в първи мач бараж за класиране на Световното първенство в ЮАР през 2010 година. Домакините със сигурност ще са без мегазвездата си Кристиано Роналдо, но това едва ли ще е оправдание за тях при евентуално поражение. Европейското "селесао" беше считано за фаворит в своята квалификационна група, но отстъпи първото място на Дания и в последните кръгове успя да се пребори с Швеция за мястото си в баражите. Босна пък направи най-успешната квалификационна кампания в историята си и успя да завърши преди отбори като Турция и Белгия в група, в която бе и европейският шампион Испания.


Представянето на португалците в квалификациите до този момент не беше особено очароващо за феновете им. Очакванията към тима на Карлуш Кейрош бяха безпроблемно първо място, постигнато със зрелищни победи над всички отбори, включително и над преките претенденти за челните места Швеция и Дания. В действителност португалците се мъчиха в повечето си срещи и дори получиха два доста неочаквани шамара. Първо Дания удари португалците с 3:2 като гост, а после пък момчетата на Кейрош не успяха да победят аутсайдера Албания у дома и завъртяха нулево равенство. Все пак, европейското "селесао" стигна до второто място в групата си с няколко доста добри представяния в последните срещи от кампанията си и сега ще се надяват да се справят с балканската опасност. Вратарят на португалците Едуардо обяви, че за всички в отбора този бараж се явява като финал на Световно първенство и мотивацията е на най-високо възможно ниво.

Най-големият селекционен проблем на наставника Керойш е отсъствието на Кристиано Роналдо поради травма в глезена. При липсата на Роналдо се очаква Луиш Нани да излезе като титуляр по единия фланг на португалската атака, а по другия да действа Шимао. Карлуш Кейрош не повика Рикардо Куарешма заради слабата форма на крилото на Интер. Вместо него в състава е Фабио Коентрао от Бенфика, който също е опция за наставника си по лявото крило. Изненадващо в разширения отбор на Португалия попадна Рикардо Коща от Волфсбург, който може да играе на всеки един пост в защитата. Този ход на Кейрош като че ли показва, че наставникът ще търси максимален баланс в отбора си и най-вече в отбраната, която ще бъде подложена на сериозно напрежение от триото Ибишевич – Дзеко – Мисимович. Нуно Гомеш и Хелдер Пощига останаха извън отбора на Португалия за тези двубои, което почти сигурно означава, че в нападение за иберийците ще започне Лиедсон. Доста неприятна за Карлуш Кейрош ще е липсата на десния бек на Челси Жозе Босингва, който ще отсъства три месеца от терените, след като се подложи на операция на коляното.

Ето и предполагаемия стартов състав на Португалия (4-2-3-1):

Едуардо, Мигел, Карвальо, Бруно Алвеш, Дуда, Пепе, Раул Мейрелеш, Шимао, Деко, Нани, Лиедсон

Босна направи страхотни мачове в квалификационната си група, записвайки запомнящи се победи, като успехът със 7:0 над Естония не може да бъде подмината с лека ръка. Белгия беше на два пъти победена от момчетата на Мирослав Блажевич, а единствено Испания успя да излезе като доминант от срещите си с босненци. За лош късмет на балканския тим Ла Фурия разгроми с 5:2 като гост Босна в последния кръг от груповата фаза и това поражда въпросът дали Ибишевич и компания са способни да се противопоставят адекватно на тимовете от световна класа, какъвто несъмнено е Португалия.

74-а годишният наставник Мирослав Блажевич повика цели 26 души в разширения състав, като се обоснова за това си действие с обяснението, че неговите играчи могат да получат много жълти и червени картони в първия мач и той се нуждае от широчина в тима си. Хърватинът обяви, че това е най-важният мач в неговата 40-годишна кариера като треньор. Блажевич също така призна, че и минимална загуба в първия мач би било успех за неговите момчета.

Очаква се Босна да играе в схема 3-5-2, с външни халфове, които изцяло да са заети да се противопоставят на Нани и Шимао, които ще са основната заплаха за вратата на балканците. От другата страна, триото Ибишевич – Дзеко – Мисимович ще дебне на контраатака да изненада противника.

Ето и предполагаемия стартов състав на Босна ( 3 -5 -2):

Супич, Яхич, Надаревич, Спахич, Салихович, Пянич, Рахимич, Муратович, Мисимович, Ибишевич, Дзеко

Португалия е изявеният фаворит в този двубой и сигурно ще спечели срещата на стадион "Ду Драгао", но едва ли това ще стане с голяма голова разлика. Босненците честно си казаха, че ще се защитават и ще направят всичко, за да спрат бързите португалци, като под всичко може да се има в предвид здрави балтии и много накъсване на играта. Блажевич е викнал 26 играчи и както сам каза той:

"Ако изгонят един или двама мои играчи, аз ще имам възможността да ги заместя веднага за реванша, а не да започвам едва в събота вечер да мисля кой да викам по спешност".

Поради това очаква победа на домакините с един гол разлика, а като се има в предвид какви играчи са Един Дзеко и Ведад Ибишевич, изглежда вероятно Босна също да вкара гол на "Ду Драгао". Затова прогнозата ми за точен резултат е 2:1.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

lfc_bul
16.11.2009 23:46

ебахти заграмието, ебахти простите модератори

top4o_1994
15.11.2009 20:45

бе Португалия самия факт че са 4-ти от последното световно, трябва да се класират, стига толкова дебютанти...

the_red_devil17
14.11.2009 19:18

Босна заслужиха да влязат на Мондиала, дано успеят срещу мизерно представящите се португалци

mutata
14.11.2009 16:36

Босненците са много добър отбор.. имат много добри единици, които за разлика от нашите "звезди" играят за страната си със сърце, желание и хъс. Добре е че реванша е в Босна.. Лично аз тук очаквам изненада за Португалците. *beer*

dunavec__
14.11.2009 16:08

Босна ще разплачат лиглата роналдо. искам да го видя как реве това лекенце както на финала на Евро 2004!

holliwood
14.11.2009 13:09

Според мен португалия е фаворит за световното ако играе Роналдо *devil* Искам Португалия да се класира

Cris_7
14.11.2009 10:58

Босна имат много добри футболисти ,но искам Португалия да се класират *thumb_up*

Barazite
14.11.2009 03:17

Само с какви футболисти разполага една Босна:Ведад Ибишевич голмайстор N1 на Бумдеслигата за зимния полусезон миналата година; Един Дзеко голмайстор с Графите; Звездан Мисимович прекрасен плеймеикър; Сеяд Салихович много добър изпълнител на преки свободни удари.Има много добър ляв крак; Миралем Пянич страхотен играч, който е една на 19 години.
Е господа нима Босна няма по-добър състав от България?Искренно им пожелавам да отстранят Португалия.За жалост тези правила при баражите с поставени и непоставени намалиха техните шансове, но аз продължавам да вярвам в тях.Успех Босна *thumb_up*

golemiq_geshan
13.11.2009 23:38

Признавам пристрастен съм към невероятния футбол които показват тези млади момчета 1-1 , 0-1 *beer*