Голям мач за Антверп срещу Барселона

00:47
Голям мач за Антверп срещу Барселона

Слабостите на Барселона си проличаха още веднъж при гостуването на тима на Роял Антверп в последния кръг от груповата фаза на Шампионската лига. Каталунците отстъпиха с 2:3 на дебютанта в турнира, но въпреки това финишираха на първо място в група "Е" благодарение на по-добрите си показатели от преките двубои с Порто, който също събра 12 точки.

Срещата се превърна в истинска драма. Домакините, които бяха единственият отбор без точка в ШЛ, на два пъти повеждаха, но Барса изравняваше. Гола за 2:2 вкара младокът Марк Гиу в първата минута на добавеното време. Секунди по-късно обаче Джордж Иленикена наказа поредната грешка в защитата на "блаугранас" и хвърли в екстаз феновете по трибуните на "Босуил".

Въпреки добрата си форма в белгийското първенство, Роял Антверп изостава на цели 11 точки от лидера Роял Юнион СЖ. През уикенда "червените" надвиха с 3:1 като гост Серкъл Брюж, като резултата откри Юрген Екеленкамп, който пропусна днешния двубой заради наказание. По същата причина Ван Бомел не можеше да използва Арбнор Муя.

Срещу Барса в предни позиции стартираха Чидера Еджуке, Винсент Янсен и Гирано Керк, а в средата на терена действаха Мандела Кейта, Алхасан Юсуф и младата звезда Артур Вермеерен.

Барселона пристигна в Белгия с намерението да се реваншира пред феновете си за загубата с 2:4 от Жирона, която отдалечи тима от върха в Ла Лига. Старши треньорът Чави Ернандес предприе цели 7 размествания в състава си в сравнение с каталунското дерби. На върха на атаката беше Роберт Левандовски, подкрепян от Феран Торес и Ламин Ямал. Фермин Лопес, Ориол Ромеу и капитанът Сержи Роберто оформиха халфовата линия, а защитното каре пред Инями Пеня включваше дебютантът в ШЛ Ектор Форт, Жул Кунде, Андреас Кристенсен и Алехандро Балде.

Сред резервите бяха Жоао Кансело, Педри, Илкай Гюндоган, Рафиня и Жоао Феликс. 

Роял Антверп стартира ударно и поведе още във 2-ата минута. Иняки Пеня подаде лошо към Ромеу, който се затрудни с овладяването на топката и тя попадна на крака на Вермеерен. Младокът не се поколеба и веднага я прати във вратата на гостите. Любопитното е, че 18-годишният халф е в трансферните планове на Барса и използва по най-добрия начин възможността да блесне срещу клуба, който иска да го привлече. 

Домакините имаха шанс бързо да удвоят преднината си, но малко не достигна на Винсент Янсен да преодолее Пеня. В тези минути в играта на Барса имаше твърде много брак, което може лесно да се обясни с експерименталния състав, избран от Чави.

В средата на полувремето Барселона овладя инициативата, но без да създава голови положения. Футболистите на Роял Антверп бяха агресивни в единоборствата и не позволяваха на гостите да разиграват спокойно. Най-активен в редиците на "блаугранас" беше 16-годишният Ламин Ямал, но повечето от неговите съотборници изглеждаха неуверени и често бъркаха при пасовете.

В 35-ата минута Барса успя да изравни благодарение на отлична комбинация между Ямал и Феран Торес. Пасът на младока изведе неговия съотборник между централните защитници на Антверп, а вратарят Жан Бюте само докосна топката, но нямаше как да я спре - 1:1.

В началото на втората част домакините отново доминираха, но техен гол беше отменен заради засада. Ламин Ямал пък уцели гредата за Барселона. Имаше и дискусионна ситуация, при която Сержи Роберто получи червен картон, но ВАР помогна на съдията Марко Гуида да коригира решението си и капитанът на гостите се размина само с жълт картон.

Двубоят продължи да е много динамичен и Иняки Пеня трябваше да спасява опасен удар на Керк. В 56-ата минута Алхасан Юсуф подаде на Винсент Янсен и таранът на Роял Антверп се разписа с премерен удар по диагонала. По същото време Порто водеше с 2:1 на Шахтьор и Барса имаше нужда от гол, за да запази първата позиция в групата.

Преди гола сериозна грешка направи Ориол Ромеу, който се хвана за главата, осъзнавайки вината си. Янсен пък се разписа за първи път в Шампионската лига. 

Чави веднага направи тройна смяна и пусна Кансело, Гюндоган и Педри на местата на Форт, Фермин Лопес и Ромеу. Барселона се настани в половината на домакините, но изпитваше затруднения да преодолее солидната защита пред Бюте. В 72-ата минута Сумайла Кулибали беше близо до трети гол за Антверп.

Чави не се поколеба да извади от игра и неубедителния Левандовски и да го смени с младока Марк Гиу. Марк Касадо пък зае мястото на Сержи Роберто. "Лос кулес" упражниха силен натиск във финалните минути. Удари на Ламн Ямал и Феран Торес бяха блокирани, а Кансело стреля неточно. В 87-ата минута Бюте отрази изстрел на Кунде.

Истинската драма се разигра в добавеното време. В първата допълнителна минута Гюндоган центрира от статично положение и резервата Гиу беше точен с глава. Домакините претендираха за засада, но такава нямаше. 

Този резултат напълно устройваше Барселона, но каталунците се провалиха в последните секунди. Много лоша подредба на защитниците на гостите позволи на Йеле Батайе да изведе на чиста позиция друга резерва - Джордж Иленикена. 17-годишният нападател напредна и хладнокръвно донесе историческия успех за тима си.

Барса нямаше нито време, нито сили за отговор. Отборът допусна второ поражение в рамките на няколко дни, като получи 7 гола във вратата си. Загубата днес все пак не се оказа фатална и каталунците завършиха първи в групата си, което може да им осигури по-лесен съперник на 1/8-финалите.

Роял Антверп остана на последното място в групата и отпада от евротурнирите. Трети завърши Шахтьор (Донецк), който ще се прехвърли напролет в Лига Европа.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация