Жирона разби Барселона и се легитимира като основен претендент за титлата

00:16
Жирона разби Барселона и се легитимира като основен претендент за титлата

Сензационното представяне на Жирона в Ла Лига продължи с паметен успех с 4:2 над Барселона като гост в мач от 16-ия кръг. С този резултат скромният тим излезе еднолично на върха в класирането, задминавайки Реал Мадрид, с който до този кръг делеше първата позиция.

Жирона направи показно на “Монтжуик” и можеше да се наложи с още по-изразителен резултат. Артьом Довбик изведе гостите напред в 12-тата минута, но само седем по-късно Роберт Левандовски изравни. Юношата на Реал Мадрид Мигел Гутиерес върна аванса на Жирона в 40-ата минута. В 80-ата резервата Валери Фернандес увеличи на 3:1. Във втората минута на добавеното време Илкай Гюндоган върна едно попадение, но Кристиан Стуани довърши "блаугранас" във финалните секунди.

Все пак трябва да се признае, че Барса пропусна да изравни за 3:3 чрез Роберт Левандовски точно преди четвъртия гол на Жирона.

Така тимът на Мичел продължава ударно напред със само една загуба, допусната в дуела с Реал Мадрид по-рано тази есен. За Барса пък това е второ поражение, като и то е на свой терен. Шампионите вече са на цели 7 точки от върха.

Домакините излязоха със същите 11, с които стартираха и срещу Атлетико Мадрид седмица по-рано. Преотстъпеният от “червено-сините” Ерик Гарсия беше титуляр за Жирона.

Двубоят започна интересно с атаки и на двата тима. В рамките само на първите пет минути се стигна поне до три опасности пред вратарите. Левандовски беше близо до гола в 7-ата минута след пробив на Педри, но ударът му беше блокиран. 

Жирона обаче пръв стигна до попадение. Това стана в 12-тата минута, когато украинците Виктор Циганков и Довбик комбинираха, след което вратарят Иняки Пеня нямаше какво да направи. Отлично подаване на Ян Коуто постави началото на контраатаката. 

Футболистите на Чави веднага се втурнаха в атака и създадоха няколко опасности. В 17-ата Гасанига се представи отлично след центриране към левия му ъгъл. 

От последвалия корнер обаче Левандовски спечели борбата за висока топка и с глава изравни за 1:1. 

Сега тимът на Жирона отговори и набързо притесни Барса с няколко опасности пред Пеня. При една от тях в 27-ата Мигел Гутиерес си проби път в наказателното поле и стреля с левия крак, но нямаше шанс, защото ударът му мина много близо до целта. 

Късмет нямаше и Жоао Кансело пред вратата на Жирона в 32-рата, когато от 2-3 метра Гасанига подложи тяло и спаси.

Отборът на Мичел спокойно продължаваше да създава опасности и в 37-ата Гутиерес повтори отиграването си от малко по-рано, но пак не уцели вратата.

При следващия си шанс обаче левият халф-бек беше точен за 2:1 в 40-ата минута.

Точно преди почивката Левандовски беше изведен от Педри и чукна топката, но Гасанига успя да избие в ъглов удар. 

Втората част започна с натиск на Барселона, като Де Йонг и Рафиня отправиха опасни удари. След това и Илкай Гюндоган шутира мощно, но на вратата Гасанига нямаше проблеми. Гостите отговориха също с няколко опасности.

Като цяло играта на Барса продължаваше да не върви и Чави заложи на тройна смяна в 64-тата минута. Той се отказа от един от централните си защитници в лицето на Кристенсен, за да увеличи броя на футболисти в по-предни позиции.

Появилият се Феран Торес веднага раздвижи лявото крило и негов пас в 68-ата намери Гюндоган, който за малко да изравни.

Треньорът на Жирона също вкара трима нови футболисти, които обаче успяха да изработят гол. В 80-ата Кристиан Стуани с лекота пребори Араухо, след което свали към Валери, Той пък задмина Кунде и направи Пеня безпомощен за трети път.

Стражът на Барса направи отлично спасяване в 83-тата, когато Савио излезе сам срещу него. 

Шансът беше с домакините и в последната минута, когато Джон Солис пропусна. 

Това обаче не беше краят, защото отлично отиграване на Гюндоган във втората минута на добавеното време върна интригата.

Левандовски дори можеше да изравни, но беше неточен с глава от ситуация, от която обикновено бележи.

В ответната акция обаче Стуани заби четвърти гол за Жирона

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация