Ювентус повали шампиона на Италия с гол на Федерико Гати

01:02
Ювентус повали шампиона на Италия с гол на Федерико Гати

Ювентус постигна изключително ценна победа с 1:0 над Наполи в петъчното дерби, което бе и първи мач от 15-тия кръг на Серия "А". Отново в герой за "бианконерите" се превърна Федерико Гати, който вкара единственото и победно попадение за тима си в 51-вата минута, а в предишния кръг донесе и драматична победа в последните секунди над Монца с 2:1. Така Ювентус продължи впечатляващата си серия и вече има осем победи и само два равни мача в последните си десет мача, като поне временно тимът на Алегри оглави класирането с точка пред Интер. Наполи пък може да съжалява заради двата големи пропуска, които направи през първото полувреме на мача, като "партенопеите" записаха първа загуба като гост през сезона и могат да бъдат изместени от Топ 6 още през този кръг.

Статистиката в последно време категорично бе на страната на "партенопеите". С победата си днес Ювентус записа едва втора победа в последните седем мача между двата тима, като това бе първи успех за "бианконерите" от четири поредни срещи насам. С него тимът на Алегри взе реванш за двете победи на Наполи в предишния сезон, едната от които с разгромното 5:1.

Масимилиано Алегри нямаше да може да използва контузените Матия Де Шилио и Тимъти Уеа, както и наказаните заради съответно допинг и нелегални залози Пол Погба и Николо Фаджоли.

Домакините отново играха във формация 3-5-2, като наставникът на Юве бе направил само две промени в състава си в сравнение с драматичната победа над Монца с 2:1 в предишния кръг. Данило замени Алекс Сандро в тройката защитници, оформена още от Бремер и Федерико Гати. Мануел Локатели пък бе предпочетен на мястото на Ханс Николуси Кавилия и партнираше в средата на терена на Адриен Рабио и Уестън Маккени, подпомагани от халф-бековете Андреа Камбиазо и Филип Костич. Атаката на "бианконерите" пък отново водеха Душан Влахович и Федерико Киеза.

Треньорът на Наполи Валтер Мадзари имаше някои кадрови проблеми, като с травми бяха Марио Руи и Матиас Оливера. Той също направи две промени в състава си в сравнение с тежкото поражение от Интер с 0:3 в предишния кръг. "Партенопеите"  играха в обичайното си 4-3-3, като Жуан Жезус бе предпочетен пред Лео Йостигор в защита. Пьотър Жиелински замени Елиф Елмас в средата на терена, като полякът партнира на Замбо Ангиса и Лоботка. Атаката на Наполи отново водеха Матео Политано, Виктор Осимен и Хвича Кварацхелия.

Мачът започна във вихрено темпо, като Наполи бе по-активният отбор в първите минути и изпълни няколко статични положения пред вратата на домакините. Още в първата минута опасен удар с глава на Амир Рахмани бе блокиран. Юве пък отговори с опасна контраатака, в която Андреа Камбиазо стреля неточно. Наполи пък имаше нова нелоша възможност в 9-ата минута, когато Матео Политано пробва шут от границата на наказателното поле, но не уцели вратата на Шчесни. Десетина минути по-късно дойде най-добрият шанс дотук в мача. Федерико Киеза проби чудесно отляво и пусна страхотен пас в наказателното поле към Душан Влахович, който обаче се засуети и ударът му бе блокиран от Натан. В 27-ата минута отново сърбинът стреля, но ударът му бе слаб и бе уловен без проблеми от Алекс Мерет. Буквално в следващата атака последва огромен пропуск за Наполи. Виктор Осимен събра няколко защитници на Ювентус и пусна отличен извеждащ пас към Хвича Кварацхелия, който бе абсолютно сам срещу Войчех Шчесни, но направи непростим пропуск и стреля над вратата.


Десетина минути по-късно последва нов златен шанс за гостите. След центриране от пряк свободен удар Бремер изчисти лошо в тялото на Федерико Гати, а топката попадна в Джовани Ди Лоренцо, който от непосредствена близост стреля, но Войчех Шчесни с феноменална изява спаси сигурния гол. При опита за добавка шутовете на Виктор Осимен и Амир Рахмани пък бяха блокирани. Така приключи и първото полувреме.

Втората част започна активно и за двата отбора, но Ювентус нанесе първи своя удар. В 51-вата минута Андреа Камбиазо центрира остро отдясно, а Федерико Гати надскочи Амир Рахмани и с глава откри резултата - 1:0 за "бианконерите". Наполи опита веднага да отвърне пет минути по-късно, но опасен изстрел на Матео Политано бе блокиран. В 59-ата минута пък Замбо Ангиса стреля неточно с глава след центриране от пряк свободен удар. Седем минути по-ктсно пък Федерико Киеза пробва късмета си с далечен шут, но не сполучи. Малко след това пък звездата на Юве Душан Влахович  получи разтежение и бе заменен от Аркадиуш Милик. В 71-вата минута вратарят на домакините Войчех Шчесни направи груба грешка и подари топката на играч на Наполи, който веднага подаде на Виктор Осимен. Нигериецът отбеляза, но за късмет на Ювентус бе в засада и голът бе отменен.

В последните 15 минути на мача Ювентус се дръпна да пази резултата, а Алегри предприе няколко дефанзивни смени. Наполи пък продължи да търси изравняването, но нямаше късмет в 84-тата минута, когато Жуан Жезус стреля неточно с глава след центриране на Кварацхелия. Две минути по-късно и Джовани Ди Лоренцо се озова в добра позиция, но изстрелът му профуча в аут. Резервата Джакомо Распадори също пробва късмета си с шут, който завърши в ръцете на Шчесни. В крайна сметка Юве удържа на натиска и се поздрави с важна победа.

ЮВЕНТУС (3-5-2): Шчесни; Гати, Бремер, Данило; Камбиазо, Рабио, Локатели, Маккени, Костич; Влахович, Киеза;

НАПОЛИ (4-3-3): Мерет; Ди Лоренцо, Рахмани, Жезус, Натан; Жиелински, Лоботка, Замбо Ангиса; Политано, Осимен, Кварацхелия;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация