Рони О’Съливан е финалист в Шампионата на Обединеното кралство

20:11
Рони О’Съливан е финалист в Шампионата на Обединеното кралство

Седемкратният шампион Рони О’Съливан се класира на деветия си финал в кариерата в Шампионата на Обединеното кралство след изненадващо лесен мач и победа с 6:2 над Хюсеин Вафей.

Българката Десислава Божилова беше т.нар. "маркер" (съдия пред видео екран) на този двубой. 

Ракетата спечели 11-тия си полуфинал в Йорк и ще се опита да стигне до осмата си титла, като се очакваше да има повече проблеми срещу Принца на Персия. Иранецът обаче направи куп непредизвикани грешки след интервала, когато резултатът беше 2:2, а О’Съливан този път не допусна да усложни допълнително ендшпила на мача.

Рони ще се изправи срещу Джъд Тръмп или Динг Дзюнхуей в обещаващ зрелище финал на UK Championship. Той ще бъде неговият 90-и ранкинг финал в забележителната кариера.

Първи фрейм

Вафей беше първи между топките в откриващата партия, но серията му спря сравнително рано на 30. След известна тактическа размяна Ракетата получи удобна маса за по-сериозна поредица и разчисти голяма част от червените топки, като последните две бяха залепени за долния борд (55-30 към този момент). Той игра сейфти по тях, след което фреймът стана фрагментарен заради разположението им. Вафей реализира предпоследната, която му беше заложена на джоба, а след комбинация със зелена изоставането му се намали на 37-69, но той трябваше да играе защитно. О’Съливан вкара последната червена по впечатляващ начин и впоследствие разчисти до синя, за да поведе с 1:0.

Втори фрейм

Рони започна отлично следващата партия и се движеше в график за максимум до 57, когато избра по-разумното решение да комбинира със синя. Зрителите аплодираха сенчъри брейк номер 1228 в кариерата на Ракетата и 26-и от началото на сезона - поредица от 113 за 2:0.

Трети фрейм

Принца на Персия знаеше, че няма право да изостава с три фрейма, защото съвсем щеше да остави инициативата в ръцете на великия си съперник. Той се концентрира оптимално и направи сенчъри брейк на свой ред - 112 за 2:1.

Четвърти фрейм

Серията от високи брейкове приключи, но Вафей беше по-доволен от шансовете си в четвъртия фрейм. Топ поредица от 47 точки му беше достатъчна да се оттегли на интервала при равенство 2:2.

Пети фрейм

Рони първи направи опит за висок брейк, но спря на 35, защото след вторичен разбиващ удар топките не се разпръснаха оптимално. Той сбърка по среден джоб, след което двамата подхванаха сейфти битка. Някои пропуски от добри шансове на Вафей направиха така че Ракетата да разчисти необходимите му топки за 3:2.

Шести фрейм

Рони си седна на стола с 52 точки в актива си, но без да оставя лесна топка за съперника. Принца на Персия все пак подхвана визита след дълга червена, но направи непредизвикана грешка и спря на едва 21. О’Съливан реализира фрейм-бола си и разчисти всички червени без единствената сложна, която беше залепена за левия борд до средния джоб. Тя не му беше необходима и той поведе с 4:2.

Седми фрейм

Принца на Персия можеше да счита, че сам е подарил последните два фрейма на Рони, като получи на свой ред възможност да изгради голям брейк, след като Ракетата си седна с 32 точки в актива. Нов шокиращ пропуск от негова страна обаче - по черната от оригиналната позиция - приключи визитата му на 38. Застраховката му беше евентуално последната червена, залепена за левия дълъг борд, но О’Съливан я разви и впоследствие си вкара фрейм-бола за 5:2. Гения от Чигуел дори разчисти масата с халф-сенчъри брейк от 50.

Oсми фрейм

Вафей пак предаде инициативата при едва 19 точки на сметката си, а О’Съливан не допусна слабостите от предишните двубои, когато не успяваше да довърши съперника и се стигаше до решителни фреймове. С чудесно разчистване на стойност 90 точки Рони осъществи класиране на деветия си финал в Йорк - 6:2.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация