Неудържимият Верстапен спечели последното състезание за сезона в Абу Даби

17:44
Неудържимият Верстапен спечели последното състезание за сезона в Абу Даби

Макс Верстапен продължи доминацията си във Формула 1 и спечели последното състезание за сезона - Гран при на Абу Даби. Пилотът на Ред Бул стартира от полпозишън и водеше почти през цялото време с изключение на няколко обиколки след влизането си в бокса, когато за първи път в кариетата си Юки Цунода бе лидер в състезание от Ф1. Верстапен стигна до 19-а победа за сезона след четвъртия си пореден триум на "Яс Марина".

Шарл Леклер завърши на втора позиция, а трети остана Джордж Ръсел. Мястото на подиума на британеца гарантира второто място на Мердецес при конструкторите. Преди състезанието преднината пред Ферари бе 4 точки, а след надпреварата тя бе 3 точки. Другият пилот на Мерцедес - Люис Хамилтън, завърши девети, а Карлос Сайнц остана без точки.

Нидерландецът отдавна си осигури третата си поредна титла, а неговият съотборник Серхио Перес си подпечата вицешампионското отличие в Лас Вегас миналата седмица. Трети в крайното класиране завърши Люис Хамилтън. Ред Бул преди доста време си осигури титлата при конструкторите. След тях останаха Мерцедес, Ферари, Макларън и Астън Мартин.

ХРОНОЛОГИЯ НА СЪСТЕЗАНИЕТО ЗА ГРАН ПРИ НА АБУ ДАБИ:

Преди състезанието по пистата можеше да се забележи обичайния прилив на звезди. Този път сред тях бяха актьорите Крис Хемсуърт, Джейсън Стейтъм и Приянка Чопра, бразилската легенда Роналдо, Серхио Агуеро, контузеният Кевин Де Бройне и тенисистката Мария Шарапова.

1/58 - Начало на състезанието. Още в първата обиколка Шарл Леклер направи два опита да изпревари лидера Макс Верстапен. Той опита да го атакува от вътрешната страна на шестия завой , но нидерландецът запази позицията. След това Верстапен се справи и с атака от външната страна на осми завой.

2/58 - Ландо Норис направи добър старт и изпревари Джордж Ръсел, като се изкачи на четвърта позиция зад съотборника си Оскар Пиастри.

3/58 - Люис Хамилтън напредна с две позиции, но Серхио Перес си върна деветото място, след като изпревари англичанина.

6/58 - След оспорваното начало Верстапен започна да увеличава аванса си пред Леклер. Междувременно Ландо Норис изпревари съотборника си Пиастри и диша във врата на Леклер, като разликата е по-малко от секунда.

11/58 - Пиастри на два пъти се справи с атаки на Ръсел в битка за четвъртата позиция, но в 11-ата обиколка британецът го изпревари на правата преди завой №8.

14/58 - Перес изпревари Гасли и пред него беше Фернандо Алонсо, но ветеранът влезе в бокса. Пиастри също влезе в бокса и излезе на 15-о място малко пред испанеца.

15/58 - Ландо Норис и Джордж Ръсел влязоха в бокса по едно и също време, но забавяне на механиците на Макларън позволи на Ръсел да излезе пред сънародника си.

16/58 - Хамилтън влезе в бокса, след като повреде предното си крило след контакт със задната част на колата на Гасли. Механиците обаче не смениха крилото и той излезе с надежди, че това няма да се отрази на представянето на колата.

18/58 - Верстапен влезе в бокса, а следващата обиколка това направи и Леклер, което позволи на Юки Цунода да поведе в състезанието.

23/58 - Цунода за първи път в кариерата си водеше в Гран При. Със средно твърди гуми той се задържа на пистата по-дълго от останалите, но все пак влезе в бокса в 23-ата обиколка. Това възстанови статуквото и Верстапен си върна лидерството. Леклер вече бе на повече от 4 секунди зад него и разликата се увеличаваше.

24/58 - В Мерцедес са доволни от скоростта на колата. Люис Хамилтън се движи на осма позиция. Карлос Сайнц, който се опитва да помогне на Ферари в битката при кострукторите, влезе в бокса и излезе с твърди гуми, което означава, че ще трябва да направи още едно спиране. Той излезе на 16-а позиция.

28/58 - След трудно начало Перес започна да напредва. След като изправари Пиастри, мексиканецът се изкачи до пета позиция и е на 4 секунди зад Норис.

33/58 - Състезанието се поуспокои. Верстапен продължава да увеличава преднината си пред Леклер. Ръсел е на трета позиция, следват Норис, Перес, Пиастри, Алонсо и Хамилтън.

40/58 - Втори влизания в бокса. Норис, Ръсел и Леклер бяха последвани от Хамилтън, Пиастри и Алонсо. Перес остана на трасето и заема втора позиция. Алонсо се оплака от скоростта на колата си, след като Хамилтън прелетя покрай него. Обиколка по-късно испанецът си върна позицията.

47/58 - Алонсо изпревари Сайнц, а след това мина и пред Норис, но при изпреварването се стигна до сблъсък между двамата, който накара британецът да излезе за кратко от пистата. Междувременно Хамилтън е разследван за инцидент в бокса.

54/58 - Перес получи наказание от 5 секунди заради сблъсъка с Норис. Въпреки санкцията той продължи да напредва и изпревари Джордж Ръсел, заемайки трета позиция в момента.

58/58 - В последната обиколка Леклер пусна Перес да го задмине и мексиканецът завърши втори. Поради наказанието обаче той остана зад Леклер и Ръсел.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация