Полпозишън за Макс Верстапен в Гран При на Абу Даби

20:11
Полпозишън за Макс Верстапен в Гран При на Абу Даби

Макс Верстапен завоюва своя четвърти пореден полпозишъна за Гран При на Абу Даби, след като триумфира в днешната квалификация на пистата „Яс Марина“, която отново приема последния старт за сезон във Формула 1. За него това е полпозишъна №12 за 2023 година и общо №32 в кариера на световния шампион.

Верстапен стигна до първото място с време от 1:23.445, което той постигна в първата си обиколка в третата фаза на квалификацията. Във втората нидерландецът не успя да подобри своето постижение, но това не му коства полпозишъна за утрешната Гран При на Абу Даби.

Втори на старта ще застане Шарл Леклер, който след първите излизания в Q3 бе на повече от секунда зад Верстапен на деветото място, но направи отлична втора летяща обиколка, която бе с 0.139 секунди по-слаба от тази на Верстапен. Трети ще потегли Оскар Пиастри, а втората редица ще оформи Джорж Ръсел. Двамата завършиха на съответно 0.337 и 0.343 от победителя в квалификацията.

Ландо Норис бе втори след първите опити в Q3, но допусна грешка при преминаването на завои №13 и №14 във втората си обиколка, което не му позволи да подобри своя резултат. За разлика от Верстапен обаче пилотът на Макларън не успя да запази позицията си, след като бе изпреварен от Леклер, Пиастри и Ръсел.

До Норис на третия ред ще застане Юки Цунода, а на четвъртата редица ще се наредят Фернандо Алонсо и Нико Хюлкенберг. Серхио Перес и Пиер Гасли загубиха последните си обиколки в Q3 заради напускане на пистата и ще трябва да стартират от петия ред в утрешния ден.

За втора поредна седмица Люис Хамилтън не успя да прогреси до решителните 12 минути на сесията за място, след като отпадна в края на втората фаза на квалификацията. В нея британецът остана 11-ти, на 0.081 зад Пиастри, който хвана последният билет за третия сегмент на сесията за място. Заедно със седемкратния световен шампион елиминирани след вторите 15 минути на квалификацията бяха още Естебан Окон, Ланс Строл, Алекс Албон и Дениъл Рикардо, които ще заемат местата от 12-то до 15-то на стартовата решетка утре.

Неприятната изненада в края на първата сесия на квалификацията бе Карлос Сайнц, който бе с 0.138 по-бавен от Гасли в спора за последното място във втория сегмент и ще трябва да стартира 16-ти утре. Заедно с испанецът аут след първите 18 минути на сесията за място бяха Кевин Магнусен, Валтери Ботас, Гуаню Джоу и Логан Сарджънт.

Американецът пректически остана време, след като загуби всичките си бързи обиколки заради напускане на границите на трасето. Така за шести път в последните седем състезания той остава на последното място в квалификациите. В този период единственото изключение е седмото му място от Гран При на Лас Вегас миналата седмица.

Последното състезание за сезона във Формула 1, това за Гран При на Абу Даби, е предвидено за 15:00 часа българско време в неделя.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация