Сити и Ливърпул изиграха първокачествен двубой помежду си, но не можаха да излъчат победител

16:42
Сити и Ливърпул изиграха първокачествен двубой помежду си, но не можаха да излъчат победител

Ливърпул прекъсна серията на Манчестър Сити от 23 поредни победи на „Етихад Стейдиъм“, след като първият и вторият във временното класиране на Премиър лийг преди този кръг направиха 1:1 в голямото дерби на върха. Ерлинг Холанд (27') откри резултата с 50-ия си гол във Висшата лига, като норвежецът за пореден път влезе в историята на надпреварата, ставайки играчът, който стига до това постижение най-бързо. Трент Александър-Арнолд обаче изравни резултата в 80-ата минута и така мърсисайдци прекъснаха поредицата от 15 последователни домакински победи на Сити в първенството. Така „гражданите“ не успяха да подобрят рекорда на Съндърланд от 1892 година, когато "черните котки" постигнаха 24 поредни успеха на свой терен във всички турнири. Арсенал пък има шанс да излезе на върха, ако по-късно днес победи Брентфорд като гост.

Джосеп Гуардиола направи една промяна в сравнение със зрелищното равенство с Челси (4:4) преди паузата за националните отбори. Нейтън Аке се завърна, заменяйки Йошко Гвардиол. Ерлинг Холанд, който бе под въпрос, започна, а Джон Стоунс явно е възстановен по-рано от контузията си и попадна в групата, но остана на пейката за началото. Джак Грийлиш е болен и заради това остана извън групата. Интересното е, че Пеп не направи нито една смяна в днешния мач. 

Алексис Мак Алистър се завърна в титулярния състав на Ливърпул след наказание. Къртис Джоунс бе възстановен и също влезе в халфовата линия на мърсисайдци. В атака стартираха Салах, Нунес и Жота.

Сити опита да наложи натиск от самото начало, но не успя да го направи, защото Ливърпул действаше много спокойно. „Гражданите“ очаквано владееха повече топката и действията се развиваха предимно в половината на гостите, но без никакви опасности за вратата на „червените“. Алисон много активно участваше в разиграването на мърсисайдци и топката често бе връщана към него, като по този начин гостите се опитваха да преодоляват високата преса на "небесносините". В един от тези случаи – в 12-ата минута, бразилецът сбърка с подаването си и прати топката право във Фоудън. Английският национал напредна веднага, но стреля  директно в ръцете на Алисон, така че тази първа опасност за вратата на Ливърпул се размина без последствия.

Веднага след това гостите изнесоха по-продължително играта в половината на Сити и бързо стигнаха до чиста ситуация за гол. В 16-ата минута след продължително разиграване Салах центрира отдясно, а Нунес засече добре с глава, но Едерсон направи страхотно спасяване, избивайки топката с една ръка.

Минута след това Нунес бе изведен добре, но второто му докосване в наказателното поле не бе добро и това даде възможност на Уокър да предотврати опасността. В 20-ата минута Къртис Джоунс върна много рисковано топката към Алисон, който бе притиснат от Холанд, но се справи с трудната ситуация.

В 28-ата минута Алисон  обаче сбърка фатално. Бразилецът бе уловил след слаб удар към вратата му, след което при опита да изрита от ръка топката силно напред, не уцели добре кълбото и подаде на Аке, който преодоля опитите на Собослай и Александър-Арнолд да му отнемат и изведе Холанд. Норвежецът стреля в ъгъла, а Алисон не успя да спаси, въпреки че се опита. Така Холанд подобри още един рекорд, ставайки играчът, който най-бързо стига до 50 гола в Премиър лийг. Той направи това в 48 мача, подобрявайки постижението на Анди Коул, който имаше нужда от 65 двубоя.

В 35-ата минута Ливърпул имаше добра възможност да изравни. Аканжи сгреши и подари топката на Собослай, който напредна през центъра и пусна към Нунес. Ъгълът за Нунес обаче стана малък и той прати топката от външната страна на мрежата.

В 44-ата минута Едерсон много добре подаде с крак към Силва, който веднага пусна към Фоудън. Последният стреля по земя, но Алисон се намеси блестящо и изби топката, която влизаше точно до лявата греда на вратата му. След това и Ливърпъл имаше чудесна възможност, след като Нунес хитро пропусна топката след подаване на Собослай. Едерсон изби рисковано пред голлинията, а след това Уокър попречи на Жота да направи добавка. 

Ливърпул започна второто полувреме активно, а и пресата на мърсисайдци действаше добре и „гражданите“ имаха проблеми с изнасянето на топката в първите седем минути. В 53-тата обаче Сити организира опасна контраатака, която завърши с разочароващ удар на Алварес, който пропусна много добра възможност. Веднага след това Юрген Клоп предприе двойна смяна. Жота, който получи разтежение, бе заменен от Луис Диас. Гравенберх пък влезе на мястото на Къртис Джоунс, който изигра слаб мач днес.

В 70-ата минута Диаш отблизо прати топката във вратата на Алисон за втори път, но попадението правилно бе отменено заради нарушение на Аканжи, който задържа ръката на стража и му попречи да задържитопката. Минута след това Салах много добре изведе Нунес в наказателното поле. Уругваецът стреля към близката греда, но Едерсон изби.

Клоп включи и Гакпо, който замени Собослай. 

В 79-ата минута Холанд можеше да отбележи втори гол, след като отблизо опита да засече късо подаване от Доку, но ударът му бе блокиран. Десет минути пред края усилията на гостите дадоха резултат и Ливърпул изравни резултата. Салах намери Александър-Арнолд около границата на наказателното поле, след което десният бек направи една крачка и с много прецизен удар в далечния ъгъл направи 1:1.

„Гражданите“ се хвърлиха в атака в опит да върнат преднината си. При един корнер Алисон улови на голлинията, а Аканжи го избута зад голлинията – нарушение на бранителя.

В седмата минута на добавеното време драмата стана пълна, след като Алисон се хвана за бедрото, след като получи разтежение. Клоп обаче бе направил всичките си смени и бразилецът трябваше да остане. При центрирането от корнер след това Холанд засече топката с гърба си, след което топката премина на сантиметри встрани.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация