Чави: Левандовски прави разликата

18:16
Чави: Левандовски прави разликата

Наставникът на Барселона Чави Ернандес говори преди утрешното гостуване на тима си срещу Райо Валекано.

Разбира се, централна тема беше тежката контузия на таланта на каталунците Гави, която младият играч получи по време на мача с Грузия, а по този повод специалистът заяви: “Отсъствието на Гави е жалко за нас. Той е незаменим. Сърцето, желанието и смелостта, които влага... трябва да се опитаме да го заменим, но е трудно. Утре ще имаме нужда от Гави. Заради мача и съперника. Гостуването на Райо винаги е много сложно. В последно време не сме успявали да победим този отбор. Успяхме да тренираме доста добре с тези, които останаха".

Чави отказа да влезе в пряка конфронтация с Испанската федерация и селекционера Луис де ла Фуенте: “Имам много добри отношения с Де ла Фуенте. Той ми се обади във вторник и разговаряхме. Не мисля, че случилото се е проблем на треньорското ръководство, а на графика. На възрастта на Гави той получава много минути. Понякога това е въпрос на нещастие. Мисля, че е въпрос на календар, на минути. Ще разговарям с Деко, за да видя какво може да се направи, но няма какво да обявя”.

Наставникът на каталунците говори и за кадровите проблеми в отбора и разкри, че още едно много важно име ще отсъства за Барселона: “Марк-Андре тер Стеген няма да играе утре. Иняки Пеня ще е титуляр, вярваме му. Сержи Роберто също няма да е на разположение, но би трябвало да е на линия за мача с Порто. Усетихме много загубата на Френки де Йонг, той е много важен за нас. Той тренира с отбора от няколко дни и е на 100%, готов е да играе”.

Както много други футболисти и треньори, Чави сподели вижданията си за натоварения график с мачове: “Смятам, че една от възможностите да се олекоти е да има 9 месеца само клубни първенства и след това само национални отбори. Така ще се избегнат толкова много пътувания. Араухо или Рафиня пътуваха по 13-14 часа, почти не са тренирали, трябваше да почиват, Гюндоган не е спирал да играе. Има играчи с много пътувания. Девет месеца клубни мачове, един месец за националите и после ваканция, така мисля, дано ФИФА обмисли това".

Чави коментира и ситуацията с Роберт Левандовски, който в предишния мач успя да прекъсне головата си суша с двете си попадения при победата над Алавес (2:1): “Роберт се нуждае от отбора и отборът се нуждае от него. Той е от основно значение. Той е нашият голмайстор. Той прави разликата. Онзи ден вкара страхотен гол за Полша. Извън тази серия, той винаги работи добре и е естествен лидер в съблекалнята. От основно значение е той да е добре”.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация