Джокович триумфира във Финалите на АТР и отново показа, че е абсолютен хегемон в тениса (видео)

10:01
Джокович триумфира във Финалите на АТР и отново показа, че е абсолютен хегемон в тениса (видео)

Новак Джокович покори поредния връх в тениса. 36-годишният сърбин спечели рекордна седма титла на Финалите на ATP в Торино. В битката за титлата световният номер 1 беше безапелационен и победи местния любимец Яник Синер с 6:3, 6:3 за 1 час и 43 минути.

До днес той делеше рекорда по титли от Финалите на ATP заедно с Роджър Федерер, който има шест триумфа, но вече е едноличен лидер и в тази класация след втория си пореден успех в Торино. Новак слага край на един блестящ сезон, в който спечели три титли от Големия шлем и записа само шест загуби.

По-рано през седмицата Синер сложи край на серия от 19 поредни победи на Джокович, след като го победи в драматичен двубой от груповата фаза. По ирония на съдбата италианецът можеше да изхвърли Новак от турнира, но спечели последния си мач в групата и по този начин помогна на сърбина да продължи напред.

За разлика от предишния мач между двамата днес носителят на 24 титли от Големия шлем не остави много шансове на съперника си. Сърбинът бе блестящ при свой сервис в първия сет и го затвори след 38 минути игра. Той загуби само две точки в геймовете, в които сервираше, като вкара 73% първи начален удар. Две непредизвикани грешки помогнаха на световния номер 1 да стигне до единствения пробив в сета, който дойде в четвъртия гейм. Повторенията обаче показаха, че при точката, след която се стигна до възможността за пробив, топката е докоснала линията, но Синер се оспорва решението.

Синер, който стана първият италианец, достигал до финал в турнира, правеше всякакви опити да зарадва феновете в залата, но от другата страна на корта бе най-успешният тенисист в историята. Големите очаквания, липсата на опит в подобни срещи, тъй като това бе най-големият финал в кариерата му, и отличната игра на съперника се отразиха на представянето му.

Вторият сет бе по-равностоен, въпреки че започна по възможно най-лошия начин за Синер. Италианецът, който днес не успя да покаже блестящата си игра от предишните мачове през седмицата, загуби първите две точки. Последва удар на линията от страна на Новак и три възможности за пробив. Сърбинът се възползва от първата и проби на нула.

Джокович поведе с 2:0 и притисна съперника отново при негов сервис. Той поведе с 30:0 и беше в серия от 14 поредни спечелени точки. С подкрепата на публиката Синер успя да отговори, въпреки че трябваше да отразява три възможности за пробив. След два убедителни гейма, в която сервиращите спечелиха, дойде първият гейм от началото на мача, в който Новак бе затруднен при свой сервис. До този момент той бе спечелил 28 от възможни 30 точки при своя начален удар.

В шестия гейм Синер стигна до два шанса за пробив. Както обикновено в тези ситуации в мачовете на сърбина, това не го притесни особено. След отлични сервиси той стигна до равенство и малко по-късно спечели гейма. Последва маратонски гейм, в който представителят на домакините трябваше да положи огромни усилия, за да оцелее. Той спаси две възможности за пробив и успя да измъкне гейма.

Италианецът поведе с 30:0 при следващия гейм на Джокович, но отново това не бе достатъчно и сърбинът обърна гейма. В този момент Синер не издържа на напрежението и направи няколко грешки. Стигна се до сетбол и мачът приключи след двойна грешка на Яник.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация