Кметът Терзиев поиска протестиращите да заплатят щетите, които нанесоха по време на протеста

17:50
Кметът Терзиев поиска протестиращите да заплатят щетите, които нанесоха по време на протеста

Новоизбраният кмет на София - Васил Терзиев, още веднъж осъди вандалските прояви по време на снощния протест срещу БФС. Той бе обявен за мирен, но в крайна сметка прерастна в безредици и много хора - полицаи и протестиращи, бяха ранени.

“Снощи бях пряк свидетел на това, което се случи в центъра на София по време на заявения като мирен протест. Гледката беше травмираща.

Най-грозното е колко много хора бяха ранени. Даже след края на протеста срещах из улиците граждани, които бяха пострадали. Това, което трудно ще заличим, е неприятното усещане от проявената агресия. От това, че протестът остана мирен само на хартия и пострадаха хора.

Искам да уточня, че при съгласуването на протеста с мен, нито една от отговорните институции не даде знак, че се очакват провокации и проблеми. А само при такива сигнали, информации и очаквания от органите на реда, кметът може да не съгласува събитието. Законът е ясен – отговорността е на организаторите и на МВР.

Болеше ме и като гражданин, и като кмет на София да виждам как всичко около нас се разрушава, опожарява и чупи умишлено.

Още снощи наредих районът да бъде напълно възстановен. Аварийните екипи на Столичната община бяха на терен цяла нощ, а служителите им не се прибраха при семействата си, за да се погрижат за възстановяване на щетите.

Над 80 елемента от градската инфраструктура са с установени щети след вчерашните събития - счупени или изгорени колчета, контейнери и кошчета, кашпи, стоянки за велосипеди. Опожарен е и автомобил на Общинската полиция. Столичната община ще поиска от организатора на протеста да възстанови щетите по публичната инфраструктура.

Всеки протест е част от демократичния процес на изразяване на мнение. Участвал съм в протести на демократичната общност, на които хората не се страхуваха да идват с децата си, с домашни любимци, с велосипеди. А след нас дори цветята в алеите оставяхме непокътнати. Въпрос на гражданска съвест и отговорност е да пазим София, за чието облагородяване плащаме всички”, пише Васил Терзиев.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация