Ново реми с Косово почти напълно изпепели шансовете ни за участие на Евро'25

17:41
Ново реми с Косово почти напълно изпепели шансовете ни за участие на Евро'25

Младежкият национален отбор на България изпусна победата срещу връстниците си от Косово в двубой от квалификациите за Евро 2025. Двата тима направиха 2:2 на стадион “Захир Паязити”, като “лъвчетата” на два пъти излизаха напред в резултата, но и двата пъти допускаха изравняване. България бе доста по-активният тим на терена и създаваше повече положения, но в крайна сметка си тръгва само с точка от Косово. Първо Мартин Сораков даде ранен аванс на нашия отбор в 8-ата минута, но в 34-ата Ардит Тахири изравни. Секунди преди края на първата част Марин Петков направи 1:2, но отново Тахири в средата на второто полувреме оформи крайния резултат (59’). 

С тази точка България се отдалечава от желаното второ място в нашата група "D". Родният тим е с 6 точки на третата позиция, а втори е Германия със същия актив, но с цели 3 мача по-малко. Първи е Полша с 9 пункта и изиграни едва 3 мача.

Нашият тим стартира по-агресивно срещата и още в 7-ата минута това даде резултат. Мартин Сораков получи от Георги Николов малко зад дъгата на наказателното поле и със силен, много прецизен удар разпечата вратата на Косово - 0:1.

Последваха няколко по-спокойни минути, в които не се създаде нещо кой знае колко интересно. В 20-ата добра атака на “лъвчетата” доведе до центриране от страна на Никола Илиев към Георги Николов, който стреля от точката за изпълнение на дузпа, но вратарят на домакините улови. В 24-ата Илиев получи отлично подаване и шутира по диагонала, но в аут. 

Въпреки по-добрата игра на нашият тим, Косово успя да изравни. При една от малкото ситуации, които се създадоха пред вратата на Дамян Христов, късо изпълнен пряк свободен удар и след това пас по въздуха изведе Тахири, който остана сам срещу родният вратар. С не толкова силен, но доста прецизен удар централният нападател на домакините успя да вкара за 1:1.

В 44-ата минута България отново излезе напред в резултата. Кристиян Стоянов намери по прекрасен начин Марин Петков, който бе оставен непокрит и излезе сам срещу стража на косоварите. Офанзивният футболист на Левски стреля силно над вратаря и отбеляза второ попадение за нашия тим - 1:2.

Второто полувреме започна на по-ниско темпо. България имаше няколко ситуации в началните минути, но без да застраши много вратата на Косово. За съжаление обаче в 59-ата минута домакините успяха да изравнят. При една от атаките на “сините” последва успоредно на голлинията центриране, което беше засечено от Тахири. Така централният нападател отбеляза второто си попадение в срещата и направи 2:2.

В следващите минути нашите определено бяха по-активни и създаваха повече положения, с които търсеха трети гол. В 75-ата минута Сораков имаше добра възможност от близка дистанция, но изпрати кълбото високо над напречната греда. Няколко секунди по-късно Райчев шутира от движение от топката за изпълнение на дузпа, но право в ръцете на Гьокай. 

В 83-ата минута Робарто Райчев бе изведен добре от Асен Митков и остана сам срещу вратаря на Косово. Ударът на футболиста на Славия обаче бе доста неточен.

КОСОВО (21) 2:2  БЪЛГАРИЯ (21)

0:1 Мартин Сораков 7'
1:1 Ардит Тахири 32'
1:2 Марин Петков 44'
2:2 Ардит Тахири 59'

Стартови състави:

Косово: Алтин Гьокай, Егзон Речхай, Амар Герхалиу, Валон Зумбери, Флориан Хаша, Адим Погримай, Алтин Крейзиу, Арт Смакай, Ариан Лукий, Ветон Туша, Ардит Тахири;

България: 12. Дамян Христов, 2. Мартин Стойчев, 18. Атанас Чернев, 4. Християн Петров, 13. Симеон Василев, 6. Емил Ценов, 20. Кристиян Стоянов, 17. Мартин Сораков, 21. Марин Петков, 10. Никола Илиев, 9. Георги Николов;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация