Зверски малшанс лиши България от победата срещу Унгария в най-срамния мач в историята на националния

21:08
Зверски малшанс лиши България от победата срещу Унгария в най-срамния мач в историята на националния

България пропусна да победи Унгария в европейска квалификация, играна пред празни трибуни на Националния стадион "Васил Левски" и завършила 2:2. Гостите откриха в десетата минута след удар отблизо с глава на Мартин Адам. В 24-ата обаче Спас Делев изравни. Кирил Десподов донесе обрат на нашите с прецизно изпълнена дузпа в 78-ата минута, но дълбоко в добавеното време Алекс Петков си вкара автогол. 

Срещата беше безпрецедентна, срамна и кошмарна, като в определи периоди от територията извън стадиона долиташе вой на сирени и гърмежи, издаващи ставащото по централните софийски улици, където се водеше протест срещу управлението на Българския футболен съюз. Българската столица не помни такава кървава и огнена нощ в най-новата си история, като баталните сцени могат да бъдат сравнени единствено с палежа на Партийния дом, януарските протести от 1997 година и нощта с "белия автобус" от 2013-а.

Илиан Илиев избра да започне мача на вратата с Даниел Наумов и пред него в защита Виктор Попов, Валентин Антов, Алекс Петков и Антон Недялков. В халфовата линия бяха Илия Груев, Ивайло Чочев и Филип Кръстев, а в атака действаше Мартин Минчев, подпомаган по двата фланга от Спас Делев и Кирил Десподов.

Преди първия съдийски сигнал на поляка Даниел Стефански около стадион "Васил Левски" стана страшно, като се стигна до сериозни сблъсъци между полицията и феновете, дошли да протестират срещу управлението на Българския футболен съюз.

В началото на мача унгарците имаха две положения. Във втората минута Калъм Стайлс стреля покрай вратата на Даниел Наумов, а след 240 секунди нападателят Мартин Адам беше неточен с глава. Междувременно покрай стадиона продължаваха да се чуват сирени. 

В десетата минута обаче Адам не сбърка. Центриране на Доминик Собослай от фаул го намери непокрит във вратарското поле на Даниел Наумов и с глава деветката на маджарите порази мрежата - 1:0 за унгарците. 

В 20-ата минута България до стигна до първа възможност да застраши рамката на гостите. Кирил Десподов се откъсна добре в наказателното поле на маджарите, но не съумя да стреля, след което пробва да върне назад към нахлуващия Филип Кръстев, но топката на достигна до халфа на Лос Анджелис.

В 24-ата минута България изравни! Спас Делев се оказа в прегръдките на съотборниците си. Звездата на Лудогорец получи топката в пеналтерията на унгарците, след което намери горния ляв ъгъл зад Денес Дибуш - 1:1!

В 35-ата минута Валентин Антов получи втори жълт картон за влизане в глезена на Мартин Адам в центъра на терена - България остана с десетима души на игрището. 

Скоро след това Илия Груев получи директен червен картон, след като откъсващият се към нападателното поле на нашите Ендре Ботка се строполи на тревата. Полският рефер обаче прегледа решението си с VAR и отмени правилно санкцията на българския футболист. 

Втората част започна с опасен изстрел от фаул на Доминик Собослай. Полузащитникът на Ливърпул шутира от границата на наказателното поле, но на сантиметри от целта. После пропуск отблизо на Стайлс в 54-ата минута.

В 56-ата минута Милош Керкез беше изгонен от игра с червен картон, след като се вряза грубо в краката на Алекс Петков пред българската врата. Изгонването на левия халф-бек на унгарците накара наставника на маджарите Марко Роси да се плесне по челото.

Последваха скучни минути на терена, за да дойде избухването на Кирил Десподов в 78-ата минута. Капитанът на България беше спънат в наказателното поле и полският рефер посочи бялата точка. С много точен удар звездата на ПАОК не остави шанс на Денес Дибуш и нашите поведоха - 2:1!

Веднага след българския гол, маджарите имаха шанс с изстрел от фаул на Собослай, но Даниел Наумов реагира отлично и успя да избие топката. В добавеното време вратарят на ЦСКА 1948 направи нови блестящо спасяване - отново при удар, този път отблизо на Собослай. 

В 97-ата минута Алекс Петков си вкара автогол при последната възможност за унгарците, които достигнаха Евро 2024 с полученото равенство. "Лъвовете", които се бориха през цялата време, продължават без победа през 2023 г. 

България 2:2 Унгария

0:1 Мартин Адам 10'
1:1 Спас Делев 24'
2:1 Кирил Десподов 78'-д.
2:2 Алекс Петков 97'-а. 

България: Даниел Наумов, Виктор Попов, Валентин Антов, Алекс Петков, Антон Недялков, Илия Груев, Ивайло Чочев, Кирил Десподов, Филип Кръстев, Спас Делев, Мартин Минчев;

Унгария: 1. Денес Дибуш, 21. Ендре Ботка, 2. Адам Ланг, 4. Атила Шалай, 7. Лоик Него, 8. Адам Наги, 10. Доминик Собослай, 17. Калъм Стайлс, 11. Милош Керкез, 9. Мартин Адам, 23. Кевин Чобот;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация