Музети: Григор направи страхотен сезон, той е вдъхновение за нас по-младите

18:53
Музети: Григор направи страхотен сезон, той е вдъхновение за нас по-младите

Поставеният под номер 1 на турнира по тенис от сериите АТР 250 Sofia Open2023 - Лоренцо Музети, похвали Григор Димитров за "страхотния сезон", който  първата ракета на България направи.

Димитров достигна до финала на турнира от сериите "Мастърс" в Париж в неделя, а в първия кръг във френската столица елиминира именно Музети с 6:2, 6:7(4), 6:3. Преди това двама се срещнаха и във Виена в края на октомври, когато хасковлията отново триумфира с 6:3, 6:4. Със силния край на сезона Григор Димитров се изкачи до 14-ото място в световната ранглиста, негово най-добро класиране от малко повече от пет години.

"Григор направи страхотен сезон. Игра добре, показа отлична форма, особено в последните месеци. В Париж бях по-близо. Загубих първия сет, но успях да взема втория. Мачът беше труден и в крайна сметка той го спечели. Григор е изключителен човек и тенисист, който вдъхновява мен и цялата наша генерация от по-млади играчи", коментира 21-годишният Музети.

Италианецът пристига в София за трети път и е със сериозни амбиции, след като през миналата година игра полуфинал в българската столица.

"Хубаво е да се върна София. Радвам се, че съм тук и мога да играя. Когато разбрах, че турнирът ще бъде преместен от Тел Авив в София, не съм се колебал много дали да дойда. Чувствам се добре тук. Условията предишните години бяха отлични. Организаторите отново са свършили огромна работа, за да осъществят турнира и то за толкова кратко време, за което заслужават поздравления", каза Музети.

Той отпадна в първия кръг на последните три турнира, в който участва и се надява на по-добро представяне, което да му помогне да завърши позитивна настоящата кампания и да влезе в следващата с по-голямо самочувствие.

"Искам да играя в последната седмица от сезона, тъй като резултатите ми напоследък не бяха добри. Затова ще направя всичко възможно в София да надградя в сравнение с миналата година, за да завърша сезона с позитивни емоции", каза италианецът.

Музети стигна до рекордното в кариерата си 15-о място в световната ранглиста през юни, но след някои колебливи изяви през през втората половина на годината той в момента заема 27-ата позиция.

"Сезонът ми премина на приливи и отливи. Не започнах добре, после на клей и на трева постигнах някои силни резултати, но след това на резултатите ми отново не бяха много добри. Смятам, че имам израстване от миналия сезон, надградих технически, но годината беше трудна. Когато играеш 50-60 мача научаваш по нещо от всеки един от тях, особено от загубите. За мен е важно да играя повече, за да трупам опит и увереност", каза той. Музети постигна и победа с 4:6, 7:5, 6:4 над водача в световната ранглиста Новак Джокович (Сърбия) през април в Монте Карло, която определи като най-паметната в кариерата си досега.     "Със сигурност това беше най-паметната победа в кариерата ми досега. Коства ми много и физически, и психически. Да спечеля срещу легенда като Новак беше като сбъдната мечта. Натрупах допълнителна увереност и мотивация от тази победа", каза италианецът.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация