Единственото място в света, където футболът все още е жив

14:22
Единственото място в света, където футболът все още е жив

Денят за мача на годината в Южна Америка дойде. Тази вечер в 22:00 часа митичният стадион “Маракана” в Рио де Жанейро ще посрещне финалистите на Копа Либертадорес за 2023 година. Аржентинският колос Бока Хуниорс и местният гранд Флуминензе излизат в битка за трона на континента. “Синьо-жълтите”, които подобриха собствения си рекорд за отбор с най-много финали в надпреварата, излизат в своя 12-и сблъсък за трофея и първи от 2007 година, като се целят в рекорден седми триумф, който ще ги изравни на върха със сънародниците им от Индепендиенте. 

Флу, който е единственият от популярните клубове в южното полукълбо, който не е вдигал най-важния клубен трофей, има възможност да стори това за първи път, при това в своя град, на своя стадион. Именно на “Маракана” преди 15 години “трикольорите” загубиха първия си и единствен до този момент финал в историята на турнира. Тогава финалът още се играеше в два мача, като бразилците след поражение с 2:4 в гостуването на ЛДУ Кито, побеждават с 3:1, но отстъпват след изпълнение на дузпи пред очите на феновете си, които сега искат на всяка цена победата срещу Бока.

Около 48 часа преди мача ултрасите на тима дори масово нападнаха аржентински фенове на "Копакабана" до фен зоната, а след това последваха още зловещи сблъсъци по плажа и в града, като именно местните фенове бяха в основата, а полицията определено не им пречеше, като дори атакуваше аржентинците при опитите им да се защитят. Това доведе до огромно недоволство и трябваше да се намесят президентите на двете държави, президентите на футболните федерации, ръководствата на клубните тимове, както и шефовете на КОНМЕБОЛ, за да се призове за футболен празник и мир. Нещо, което като цяло се наблюдаваше между привържениците на двата тима през последните няколко дни.

Напрежението е голямо сред ултрасите на Флу предвид факта, че актуалният шампион на континента е вечният враг Фламенго, който от 2019 година игра цели три финала и спечели два, а също така в този период два пъти празнува и титлата, която липсва във витрината на Флуминензе от 2012 година.

За “генуезците” това пък е седми финал в тяхната история от турнира в Бразилия, втори в Рио, както и втори на “Маракана”, след като през 1963 година излизат срещу Сантос на Пеле, който е от Сао Пауло, но избира да играе на митичния стадион, за да получи подкрепата на 100 000 в първия мач, спечелен с 3:2 от домакините, а на реванша с гол на Пеле “черно-белите” побеждават с 2:1 и печелят втория си трофей в надпреварата.

Бока обаче не може да се оплаче от съперничеството с бразилските тимове, като цели четири от шестте трофея на най-популярния тим в Южна Америка идват при упехи във финалите именно с тимове от Страната на кафето - Крузейро (1977), Палмейрас (2000), Сантос (2003) и Гремио (2007). Факт е също така, че последният финал срещу бразилски тим през 2012 година бе загубен от Коринтианс, а след него последва най-тежката загуба в историята на клуба, тази от Ривър Плейт през 2018 година в скандалния финал, в последната година с два финала в турнира, който бе преместен в Мадрид.

На “Бонбонера”, където винаги са продадени всичките 50 000 билета, чакат този трофей от 16 години, което пък е цяла вечност за най-обичания клуб в Аржентина, който има цели осем финала през този век от всичките си 12 в своята 118-годишна история. Именно затова се очакват в Рио дори малко на рекордните 100 000 фенове на “синьо-жълтите” по време на финала, въпреки че клубът получи едва малко над 20 000 билета от организаторите. Десетки хиляди привърженици буквално заляха и превзеха с песните си голяма част "Копакабана" без да ги притеснява това, че температурите бяха около 35 градуса в деня преди мача, а почти всеки втори от тях все още няма билет за срещата.

Местните власти осигуриха на хилядите без билет да гледат мача в Самбодромо - мястото, където се провежда легендарният карнавал на Рио, а капацитетът там е за над 85 000 зрители. Бразилците обаче няма да издигнат видео стена за привържениците на “генуезците”, а това действие отново вкара напрежение между двете държави, които не се обичат.

Интересното е, че двата тима не тренираха на “Маракана” преди мача. Бока се готви от пристигането си в базата на Васко да Гама, докато Флуминензе се подготви в собствената си база, която е в квартала, където аржентинците решиха да отседнат преди мача.

Треньорите и двата тима Хорхе Алмирон и Фернандо Динис, който води временно и Бразилия, похвалиха противника, като заявиха, че играят за феновете им, които бленуват този трофей.

“Мачът идва в идеален момент за нас, като сме в добра физическа форма. Излизаме срещу голям отбор на неговия стадион, но искаме тази купа. Фактът, че идва рекордна за историята на Южна Америка наша публика в Рио казва всичко. Надявам се, че ще ги зарадваме”, сподели Алмирон.

“Имаме предимство да играем на “Маракана”, все едно Бока да играеше на “Бомбонера”. Нашите фенове бленуват този трофей, както и ние. Напрежението е голямо, но мисля, че най-добре се справяме с него, ако работим и правим анализи. Много уважаваме Бока, който преодоля големи препятствия, за да стигне дотук”, коментира Динис.

Двамата имат на разположение много опитни играчи, които са играли подобни сблъсъци. Бока са без наказания си капитан Маркос Рохо, който бе изгонен на реванша с Палмейрас. Вратарят и герой за “генуезците” в този турнир Серхио Ромеро, хванал шест дузпи - по две в осминафиналите, четвъртфиналите и полуфиналите, е големият коз на аржентинците. 

“Всичко е написано. Спокоен съм и уверен за този мач, вярвам че ще спечелим”, сподели вратарят при стъпването си на “Маракана”. 

Голямата звезда Единсон Кавани вкара своя първи гол в турнира в предния мач, след което изпусна дузпа, но това не се оказа решаващо и сега откровено заяви: ”Това е най-важният мач в кариерата ми. Като махна спечелената Копа Америка с Уругвай, това е най-важният. Предвид кога идва и че е с Бока, съм готов да заменя всичко в кариерата ми на клубно ниво, за да спечеля именно Копа Либертадорес с този клуб”.

Марсело, който има пет Шампионски лиги с Реал Мадрид, иска да стане 15-ият играч в историята със златен медал от двете най-престижни клубни отличия в Европа и Южна Америка. Капитанът Нино и Фелипе Мело се възстановиха, като се очаква да започнат в центъра на отбраната. Голмайсторът в надпреварата Херман Кано има 12 гола и мечтае за победен гол срещу сънародниците си, докато 43-годишният вратар Фабио иска да стане най-възрастният шампион в Либертадорес.

“Готов съм на 100%. Не мисля за нищо друго освен за финала. Много е специално, че ще се играе на “Маракана”. Още от първия ден, след като обявиха мястото на финала, в отбора си поставихме цел да стигнем до него, а сега искаме да спечелим пред нашите близки и приятели”, заяви Нино.

Бока Хуниорс спечели своята група “F” с 13 точки след четири победи, едно равенство и една загуба в компанията на колумбийците Депортиво Перейра (2:1, 0:1), чилийците Коло Коло (2:0, 1:0) и тимът от Венецуела Монагас (0:0, 4:0), след което започна рециталът на Ромеро във фазата на елиминациите, където тимът на спечели нито един от шестте си мача, като стигна до финал само след изпълнения на дузпи, отстранявайки последователно уругвайския Насионал (0:0, 2:2 и 6:4 при дузпите), аржентинския Расинг (0:0, 0:0 и 4:1 при дузпите) и бразилския Палмейрас (0:0, 1:1 и 5:3 при дузпите), като и в трите случая бившият вратар на Аржентина хвана по две дузпи на противниците.

Флуминензе също спечели своята група “D” с аржентинците Ривър Плейт (5:1, 0:2), перуанците Спортинг Кристал (3:1, 1:1) и боливийците Дъ Стронгест (1:1, 0:1), но с актив от 10 точки след три победи, едно равенство и две поражения. 

В елиминациите “трикольорите” надвиха последователно Архентинос Хуниорс (1:1, 2:0), парагвайския Олимпия Асунсион (2:0, 3:1) и сънародниците си от Интернасионал след драматичен успех с 2:1 на реванша в Порто Алегре и равенство 2:2 в първата среща.

Ще бъде ли спряна бразилската хегемония в Копа Либертадорес след четири последователни триумфа, в които седем от осемте финалисти в последните четири издания бяха представители от Бразилия, ще разберем тази вечер.

Вероятни състави:

БОКА ХУНИОРС: Серхио Ромеро, Луис Адвинкула, Николас Фигал, Николас Валентини, Франк Фабра, Кристиан Медина, Игнасио Фернандес, Гилермо Фернандес, Валентин Барко, Мигел Мерентиел, Единсон Кавани;

ФЛУМИНЕНЗЕ: Фабио, Самуел, Нино, Фелипе Мело, Марсело, Андре, Александър Гомеш, Кено, Гансо, Джон Ариас, Херман Кано;

СЪДИЯ: Вилмар Ролдан (Колумбия)

СТАДИОН: “Маракана”

НАЧАЛО: 22:00 часа

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация