Бока Хуниорс пречупи Палмейрас и е на финал за Копа Либертадорес

07:58
Бока Хуниорс пречупи Палмейрас и е на финал за Копа Либертадорес

Пет години по-късно Бока Хуниорс се завърна на финал в Копа Либертадорес. Аржентинският колос отстрани основния фаворит в надпреварата Палмейрас след изключително драматичен сблъсък в Сао Пауло, който бе решен с дузпи. Реваншът на препълнения стадион “Алианц Парки” завърши 1:1 и след равенството 0:0 на “Бомбонера” през миналата седмица, двубоят бе решен с изпълнение на 11-метрови наказателни удари, а в тях опитният Серхио Ромеро отново се превърна в герой за своя тим, спасявайки първите две изпълнения и помагайки на “генуезците” да победят с общ резултат 5:3.

Единсон Кавани даде аванс на момчетата на Хорхе Алмирон в 23-ата минута с първото си попадение в турнира, но червен картон на капитана Рохо в 66-ата минута оказа сериозно влияние на мача, тъй като в 73-ата минута Хоакин Пикерес изравни с далечен удар, в който най-добрият играч на терена за аржентинците Ромеро, спасил всичко друго, не се намеси максимално добре.

Именно 36-годишният страж обаче закара Бока Хуниорс на финала в Либертадорес, след като грандът не спечели нито един от шестте си мача в елиминациите, а отстрани последователно уругвайския Насионал (Монтевидео), аржентинския Расинг и бразилския Палмейрас след изпълнение на дузпи, като и в трите случая, той хвана по две дузпи на противниците. 

На изкуствения терен “Алианц Парки” Ромеро доведе Бока и до дузпите, след като направи няколко отлични спасявания след почивката, а две от тях бяха в добавеното продължението на мача, като първо спря удар на Рони със задна ножица, а след това и удар с пета на Ендрик в малкото наказателно поле.

При дузпите Кавани изпусна първата, след като Уевертон парира удара му. Последва спасяване на Ромеро при изстрела на Рафаел Вейга. Бруно Валдес даде аванс на гостите, след което Ромеро парира удара и на капитана Густаво Гомес. Николас Валентини удвои преднината на "генуезците", а младокът Кевин Маседо намали. Бранителят Николас Фигал върна преднината от два гола, а Пикерес вкарва и от дузпа, за да остави своите в мача, но Гилермо Фернандес се разписа, въпреки, че Еевертон докосна топката и разплака 28 милиона фенове на "зелените", но прати в екстаз много повече привърженици на "синьо-жълтите".

Финалът на 4 ноември е на митичния стадион "Маракана" в Рио де Жанейро, където противникът на Бока Хуниорс ще бъде домакина Флуминензе, отстранил изключително драматично сънародниците си от Интернасионал в другия полуфинал.

Както се очакваше преди срещата, двубоят бе изключително изнервен предвид големия залог. Домакините, които последните години спечелиха два пъти трофея - 2020 г., и 2021 година, мечтаеха да станат първият клуб в родината си, който вдига най-ценния трофей на Южното полукълбо за рекорден четвърти път и да бъдат едноличен лидер, както са със спечелените си 11 титли на Бразилия, португалският им треньор Абел Ферейра пък да е първия си три трофея с един клуб.

В същото време Боха Хунирос, който не изживява най-добрите си дни, от пет години бленува за любимия на феновете си турнир, след болезнените загуби на финала от вечния си съперник Ривър Плейт през 2018 година, в първия исторически финал между двата аржентински колоса, както и полуфиналите през 2019 година отново от “милионерите” и полуфинала през 2020 година срещу Сантос.

Победата в Сао Пауло обаче направи “генуезците” единственият клуб в Южна Америка, който достигна рекорден 12-и финал в Копа Либертадорес, където има шест триумфа, последният през 2007 година, и пет поражения. Интересното е, че преди пет години отново Палмейрас беше последното препятствие за Бока преди финала, като отново аржентинците празнуваха на бразилска земя.

При успех на “Маракана” през този сезон Бока ще се изравни с рекордьора по трофей - Индепендиенте. Сънародниците им обаче ще си останат ненадминати с това, че вдигат купата във всичките седем финала, които са участвали.

Това обаче не вълнува Бока Хуниорс в момента, които се надяват след 16 години чакане отново да вдигнат над главата си най-важния клубен трофей на континента. Интересното е, че последният път, когато те сториха това бе на бразилска земя, където ще е финалът и сега, когато геният на Хуан Роман Рикелме блесна в целия си блясък във финалите с Гремио. Идолът на “Ла Досе” сега е вицепрезидент на клуба и от неговото завръщане през декември 2019 година, това ще е първи финал в Копа Либертадорес, след като вече с него в управата Бока спечели два пъти титлата, два пъти Купата на Лигата и по веднъж Купата на Аржентина и Суперкупата на Аржентина.

Класирането на финала на Бока приключи и рекордната бразилска серия от три поредни финала само между бразилки клубове. Така за първи път от 2019 година, когато в Перу се играе първият в историята един финал на неутрален терен в турнира между Фламенго и Ривър Плейт, ще има тим от различна от Бразилия държава.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация