Два гола на Холанд измъкнаха Ман Сити от трудното гостуване в Швейцария

00:08
Два гола на Холанд измъкнаха Ман Сити от трудното гостуване в Швейцария

Европейският клубен шампион Манчестър Сити спечели с 3:1 гостуването си на Йънг Бойс в среща от група от група "G" на Шампионската лига. Всички голове паднаха след почивката. Ерлинг Холанд беше в основата на успеха за тима на Пеп Гуардиола с двете си попадения. Преди това Мануел Аканжи откри за "гражданите", а Мешак Елия изравни. По този начин Ман Сити оглавява класирането в групата с пълен актив от 9 точки, а Йънг Бойс дели третата позиция с Цървена звезда. Двата отбора са с по 1 точка от равенството помежду им и еднаква голова разлика - 4:8.

Йънг Бойс е втори в първенството на Швейцария, но с мач по-малко от лидера ФК Цюрих. През уикенда двата тима се изправиха един срещу друг и направиха нулево равенство. Седрик Итен се завърна в стартовия състав на Йънг Бойс и си партнираше в предни позиции с Мешак Елия. Зад тях действаше Филип Угринич, а по-дефанзивни функции в средата на терена имаха Шейк Ниасе, Сандро Лаупер и Жоел Монтейро. На пейката беше голмайсторът на отбора от началото на сезона Жан-Пиер Нсаме.

В стартовите 11 на Ман Сити имаше цели 7 промени в сравнение с последния мач. Атаката водеше Ерлинг Холанд, подпомаган по фалнговете от Жереми Доку и Джак Грийлиш. Едерсон се завърна под рамката, а четиримата бранители бяха Рико Люис, Мануел Аканжи, Рубен Диаш и Нейтън Аке. В халфовата линия започнаха Родри и Матео Ковачич, а малко пред тях играеше Матеуш Нунеш. Сред резервите останаха Кайл Уокър, Йошко Гвардиол, Бернардо Силва, Фил Фоудън и Хулиан Алварес, като идеята беше те да бъдат съхранени за дербито с Манчестър Юнайтед през уикенда.

До днес "небесносините" се бяха изправяли срещу противник от Швейцария само веднъж. През сезон 2017/18 те срещнаха Базел на 1/8-финалите в Шампионската лига и постигнаха гръмка победа с 4:0 на "Санкт Якоб Парк", след което загубиха в реванша с 1:2, но въпреки това продължиха напред.

Не беше изминала и минута от първия съдийски сигнал на "Ванкдорф" и домакините създадоха напрежение пред вратата на Едерсон, но бразилският страж се намеси уверено. Ман Сити също имаше ранен шанс да поведе. Родри засече с глава центриране от корнер и топката мина съвсем близо до гредата. Малко по-късно Монтейро от Йънг Бойс получи жълт картон за нарушение срещу Доку. Сити продължи да притиска съперника и в 6-ата минута Матеуш Нунеш се озова на добра позиция, но стреля много неточно.

Гостите уверено разиграваха в среданата зона и търсеха пролуки в защитата на Йънг Бойс. В 19-ата минута Мохамед Али Камара блокира удар на Ковачич. Домакинската публика посрещаше с одобрителни възгласи всяко добро действие на футболист в жълто и черно. В 24-ата минута Холанд пропусна да изведе Ман Сити напред, а секунди по-късно Антони Рачиопи попречи на Доку да се разпише. Вратарят на швейцарците имаше много работа и с изявите си запази нулевото равенство в период от двубоя, в който Манчестър Сити изцяло доминираше.

В 29-ата минута Седрик Итен напредна и опита да изненада Едерсон, но той спаси с лекота. Последва акробатично изпълнение на Холанд, което не затрудни Рачиопи. Стражът на домакините се намеси добре и при удар на Грийлиш, а след това Лорис Бенито изчисти пред погледа на Холанд. В края на полувремето футболистите на Йънг Бойс се активизираха и отново Итен получи шанс да обстрелва Едерсон, но го направи неточно. Пред другата врата Родри отправи удар с глава, отразен от Рачиопи.

И втората част стартира с положения пред вратата на Йънг Бойс. Удар на Матеуш Нунеш рикошира в противников защитник и топката излезе в корнер. В 48-ата минута поредното статично положение в половината на домакините завърши с гол. Родри центрира, Рубен Диаш стреля с глава, а Рачиопи изби в напречната греда. Заелият отлична позиция във вратарското поле Мануел Аканжи довкара кълбото отблизо и наказа своите сънародници.

Домакините бързо отговориха на хвърлената ръкавица. В 52-ата минута Ниасе изведе Мешак Елиа и той майсторски прехвърли излезлия да го пресрещне Едерсон - 1:1. Фланговият нападател на Йънг Бойс през целия мач търсеше начин да излезе на чиста позиция и в първия случай, в който се измъкна от защитата на Ман Сити, прати топката във вратата. До средата на втората част швейцарците отправиха още няколко удара и показаха, че няма само да се бранят.

В 65-ата минута капитанът на Йънг Бойс Камара фаулира в наказателното поле Родри и това означаваше дузпа за Манчестър Сити. Решението на съдията Мортен Крог беше потвърдено от ВАР, а мощният удар от бялата точка на Холанд не остави много шансове на Рачиопи, макар че той докосна топката. В 71-ата минута норвежецът пропусна да реши всичко в мача, а малко след това Гуардиола направи първите си смени, като пусна Бернардо Силва и Хулиан Алварес вместо Матеуш Нунеш и Доку.

Алварес веднага се замеси в центъра на събитията. В 74-ата минута негов гол беше отменен заради игра с ръка. Аржентинецът продължи да тормози защитниците на Йънг Бойс и сякаш беше само въпрос на време "гражданите" да стигнат до трето попадение. Последва и още едно спасяване на Рачиопи след удар на Холанд. В 81-ата минута вратарят на домакините съхрани интригата с отлична намеса след изстрел на Грийлиш.

Бернардо Силва беше следващият, който не съумя да затвори мача за Ман Сити. Това стори Холанд в 86-ата минута след комбинация с Родри и безкомпромисен завършек. Това беше 33-и гол в 37 мача за норвежкия таран в Шампионската лига. В добавеното време той отстъпи мястото си на Серхио Гомес, а Родри бе замемен от Калвин Филипс.

Манчестър Сити спечели втори пореден мач след паузата за националните отбори и показа, че постепенно си връща познатата форма. В неделя тимът излиза на "Олд Трафорд" срещу градския си съперник Манчестър Юнайтед, когато Гуардиола почти сигурно ще заложи на много по-различен състав.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация