Звезда се опъна на Сити, но си тръгна с празни ръце от Острова

23:57
Звезда се опъна на Сити, но си тръгна с празни ръце от Острова

Европейският клубен шампион Манчестър Сити започва защитата на трофея тази вечер с домакинство на Цървена звезда. "Гражданите" са фаворит да вдигнат трофея и този сезон, а двубоят срещу сръбския първенец на "Етихад" попада в графата "задължителни за печелене". Резултатът до момента е 3:1.

Преди днешния мач Ман Сити записа 5 поредни победи в Премиър лийг, а освен това завоюва и Суперкупата на Европа. Джосеп Гуардиола подчерта, че футболистите му няма да подценят Звезда и ще подходят сериозно от самото начало.

Гуардиола не можеше да използва контузените Джак Грийлиш, Джон Стоунс и Матео Ковачич. Той отново гласувал доверие на Хулиан Алварес зад Ерлинг Холанд, а по крилата действаха Фил Фоудън и Бернардо Силва. На пейката остана Жереми Доку. Четиримата бранители пред Едерсон бяха Кайл Уокър, Рубен Диаш, Нейтън Аке и Серхио Гомес. В средата на терена пък Матеуш Нунеш партнираше на героя от финала срещу Интер през май Родри. 

Цървена звезда се класира директно за груповата фаза на ШЛ благодарение на високия коефициент на Сърбия в ранглистата на УЕФА. През лятото отборът направи амбициозна селекция и назначи нов треньор в лицето на Барак Бахар, но започна колебливо в сръбското първенство и допусна две поражения в последните си три мача.

Срещу Ман Сити атаката на "звездашите" водеше новото попълнение Шериф Ндиайе. Осман Букари, Мирко Иванич и Стефан Митрович оформиха офанзивното трио, което помагаше на сенегалския нападател, а двойка вътрешни халфове бяха Марко Стаменич и Хван Ин-Бом. На вратата застана израелският национал Омри Глазер.

Около 3000 фенове на гостите опитаха да вдъхнат кураж на любимците си срещу звездния състав на Гуардиола. Първата голова възможност се откри пред Матеуш Нунеш, но неговият удар с глава беше неточен. Футболистите на Ман Сити бързо се настаниха в противниковата половина и рядко излизаха от нея.

В 10-ата минута Фоудън стреля акробатично, но топката мина встрани от целта. Малко след това мощен изстрел на Родри накара Омри Глазер да се намесва. Стражът на Звезда демонстрира отличен рефлекс и изби в корнер. Глазер спаси и удар на Алварес, а Холанд направи още по-сериозен пропуск. Норвежецът не очакваше топката на далечната греда и я прати в аут. В средата на полувремето голмайсторът на Ман Сити отново се оказа на добра позиция, но този път беше спрян от гредата. 

Защитниците на Цървена звезда не се справяха с центриранията и поредното такова намери Нейтън Аке, но Глазер отново спаси. Последва и коварен шут на Родри, който също излезе в аут. В 34-ата минута Холанд още веднъж не успя да прати топката в мрежата, но изглеждаше сякаш голът няма да закъснее още дълго.

В края на полувремето пред вратата на Звезда стана страшно. За кой ли път Холанд стреля неточно. Фоудън и Бернардо Силва също видяха как непробиваемият Глазер спасява ударите им. Малко преди почивката получилият травма Бернардо Силва отстъпи мястото си на Доку, а в 45-ата минута публиката на "Етихад" беше смълчана от Букари. Ганаецът избяга от защитата и простреля Едерсон, но страничният рефер вдигна флага за засада. След намесата на ВАР голът беше зачетен и Цървена звезда сензационно поведе. 

Попадението падна с първия удар на сърбите в мача. Манчестър Сити стреля към вратата на Омри Глазер цели 22 пъти през първото полувреме, но се оказа в ролята на догонващ.

"Гражданите" започнаха с мощен щурм втората част и късметът най-после им се усмихна. В 47-ата минута Холанд хитро комбинира с Алварес, който технично преодоля Глазер и от малък ъгъл изравни - 1:1. Малко по-късно топката отново се озова във вратата на Звезда, но попадението на Кайл Уокър беше отменено заради засада.

В 57-ата минута Омри Глазер направи двойно спасяване след удари на Алварес и Холанд. Израелецът беше единствената причина Сити да не води убедително, но и той се пропука след час игра. Стражът на Звезда не успя да боксира топката след коварно центриране на Алварес и тя спря в мрежата. 

Манчестър Сити продължи да напада още по-настървено. Глазер отрази удар на Холанд, а после Алварес шутира в аут от удобна позиция. Старши треньорът на гостите Барак Бахар предприе двойна смяна, като пусна нападателите Жан-Филип Красо и Питър Олайинка. Положенията обаче бяха пред вратата на сърбите. Удар номер 30 отправи Рубен Диаш, но топката не попадна в целта.

Съпротивата на Цървена звезда окончателно приключи в 73-ата минута с попадението на Родри. Испанският национал технично се обърна пред пеналта и с фалцов удар в далечния ъгъл успокои феновете на домакините.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация