Кой е Марк Гиу - новото бижу от "Ла Масия"

14:51
Кой е Марк Гиу - новото бижу от "Ла Масия"

17-годишният талант на Барселона Марк Гиу със сигурност ще запомни дебюта си за каталунците. Снощи той се появи в игра в 79-ата минута и само секунди по-късно се разписа срещу Атлетик Билбао (1:0), за да донесе победата на тима си. Логично испанската спортна преса днес обръща голямо внимание на новата перла на Барселона от прочутата школа “Ла Масия”.

Младият футболист беше много щастлив след двубоя. “Мечтал съм много пъти за този момент. Много нощи и в много моменти. Видях, че Жоао Феликс контролира топката и имаше много пространство зад централните защитници на Атлетик. Той ми даде много качествен пас. Това беше много бързо действие, за което почти не съм мислил, всичко беше по интуиция”, обяснява Марк пред камерите на DAZN.

Младият талант не пропусна да похвали работата в “Ла Масия” и подчертава, че много от другите играчи от първия тим на Барселона са му помагали. “Всички сме подготвени, вършим страхотна работа и когато отиваме в първия отбор, го правим с голям ентусиазъм, също така  се възползваме от моментите на трудности на клуба и смятам, че се справяме много добре. Араухо беше този, който ми помогна най-много. Също така всички по-млади играчи, Ламин (Ямал), Фермин (Лопес), всички те са ми помогнали. Всички ме поздравяваха след мача, казваха ми, че тази вечер няма да спя и че трябва да се наслаждавам на всичко. Още не съм си видял телефона", признава още Марк.

Младокът разкри и какво му е казал наставникът на Барселона Чави Ернандес, преди да го пусне в игра: “Преди да ме пусне, той ми каза да изляза и да дам всичко, да пресирам и че със сигурност ще имам някакъв шанс и ще взема предимство от това”. След мача наставникът на каталунците и съотборниците на Марк засипаха с похвали 17-годишния талант.

Гиу играе като централен нападател, като е висок 1.87 м. и се откроява със своята сила, скорост и завършващи удари. Той e роден в селцето Санта Мария де Палаутордера в Каталуния и тренира в Барселона още от 7-годишна възраст. След като e играл във всички юношески формации на Барса, той е една от опорите на отбора до 19 години през сезона, като е вкарал е 5 гола. Футболистът  вече направи своя дебют за Барса Атлетик (б.ред.- резервния отбор на Барселона), воден от бившия играч на каталунците Рафа Маркес, като игра 8 минути срещу Химнастик в третото ниво на испанския футбол.

Марк също е един от най-важните играчи в юношеските категории на испанския национален отбор (той има 8 гола в 12 мача с отбора до 17 години) и се отличи на последното Европейско първенство до 17 години с 4 попадения (също като Ламин Ямал ).

На 2 февруари 2022 г. Марк Гиу подписа първия си професионален договор с Барселона. "Благодаря на клуба за гласуваното ми доверие. Предстои още много работа, за да продължим. Visca el Barça !", написа тогава младият играч в профила си в Instagram. А след гола му снощи последователите му в социалната мрежа са се увеличили над 10 пъти. “Щастлив съм да сбъдна мечтата си да дебютирам с най-добрия клуб в света и да помогна на отбора да спечели трите точки”, написа Марк Гиу снощи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация