Историята на една емблема

19:30
Историята на една емблема
Разказ за най-учудващия герб във футбола на Острова.

Лутащият се по долните дивизии на английския футбол тим на Лейтън Ориент притежава една от най-екзотичните емблеми. На нея са изобразени две митични същества, "стъпили" на коженото кълбо.

Иначе 65 години, основаният през 1881 г. клуб карал без герб. Причината е, че е основан като крикет клуб, а играчите разнообразявали спортните занятия с футболни мачлета.
Едва след Втората Световна война е решено като такъв да се води символът на общината. През 1965 г. тя преминала под лондонската административна единица Уолтъм Форест. Тогава мениджърът Дейв Секстън става и дизайнер, като предложения от него обикновен щит в синьо и бяло стои бродиран на екипите 6 месеца. По това време компанията P&O закупува клуба от корабната "Ориент", дала някога втората част от името му.

Изображението се замества от овал в краските на P&O- жълто, синьо и бяло. Но тук вече има и дракон, задържал се 7г. преди да омръзне на местните.

Чрез регионалния вестник "Уолтъмстоу Гардиън" през 1976 г. шефове и фенове организирали конкурс за нов флаг. Две от предложенията били много сходни, и след лека промяна тя е актуална от 1987 г. до днес.

Но какво означава тази символика? - предполага се, че двете същества гледащи едно към друго олицетворяват цялата мистика и загадъчност на Ориента. Всъщност те са полузмии, полудракони, като последните свързват емблемата на Лейтън Ориент на тази с Лондонското кметство. Змиите изразяват неразривната връзка с морето. Това може би е поредният мит, загадъчен, колкото и сама емблема, както е лафа, истината е някъде там...

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Takeo
12.11.2009 11:08

Ами явно да прочетете нещо различно, за да обогатите общата си култура няма смисъл за вас. На който му е интересно чете, на когото не е- има куп статии за Роналдо.

batkotidoni
12.11.2009 10:26

аз също не видях никакъв смисъл в статията *stop*

peshky_
12.11.2009 01:36

тфа не видях какъф смисъл има тази статия |-( *wonder*